Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε του υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά και ειδικότερα στον Τούρκο επιτετραμμένο μετά τις προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά «την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.
Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».
Περαιτέρω τονίστηκε «το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα».
Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο“, “Γαλάζια Πατρίδα” και ούτω καθεξής.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.
Ο Ερντογάν ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Υπενθυμίζεται πως χτες, Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου, απειλώντας πως αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση, τότε θα φέρει το θέμα «στο υψηλότερο επίπεδο».
«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Φέραμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί» είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε:
«Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε».
Επιστολή στον ΟΗΕ: Η Τουρκία θέτει θέμα νησιών
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα παραβίασης των όρων κυριαρχίας των νησιών.
«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 60», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι απειλείται, όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις Συνθήκες, ενώ υπογράμμισε ότι «με λίγα όπλα και στρατιώτες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές».
«Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί. Όμως ισχυρίζεται πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις Συνθήκες; Όχι. Τι δηλαδή θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δε λένε την αλήθεια», σημείωσε.
Για την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας τόνισε ότι τα δυτικά σύνορα έχουν καθοριστεί και δεν θα υποχωρήσουν.
ΠΗΓΗ: cnn.gr