Με συντονισμένες επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χίο προσπάθησαν να θέσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες από το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιουνίου.
Δαφνώνας, Βερβεράτος και Άγιος Γεώργιος Συκούσης βίωσαν ένα ακόμη δύσκολο βράδυ, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν σε δύσβατα σημεία, αποτρέποντας νέες αναζωπυρώσεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις από εναέρια μέσα, με στόχο την αναχαίτιση της φωτιάς πριν προσεγγίσει τη Βέσσα και το Λιθί.
Μαζική κινητοποίηση δυνάμεων και επιχειρησιακός συντονισμός
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Στο πεδίο επιχειρούν πλέον 282 πυροσβέστες, ενώ σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 444 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από 21 ομάδες δασοκομάντο (ΕΜΟΔΕ), 85 οχήματα, 30 εθελοντές με 4 εθελοντικά οχήματα. Παράλληλα, 13 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη πραγματοποιούν διαρκείς ρίψεις, ενώ στο νησί έχει αναπτυχθεί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων.
Η Πολιτεία ενισχύει το μέτωπο της Χίου τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το απόγευμα της Δευτέρας έφτασε στο νησί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου. Στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώθηκε επίσημα η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πολυδιάστατης πυρκαγιάς και των απειλών για κατοικημένες περιοχές.
Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας. «Όταν ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε τόσα διάσπαρτα σημεία, οφείλουμε να μιλήσουμε για ύποπτη δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των πολιτών και να προκαλεί χάος με προσχεδιασμένες ενέργειες, θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Ήδη από την Κυριακή έχει εγκατασταθεί στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια Χίου, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των εστιών.
Η μεταφορά του καπνού φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής
Σύμφωνα με ανάλυση του AtmoHub – πλατφόρμας που διαχειρίζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – και με βάση δεδομένα από το δορυφόρο Meteosat MSG, η μεταφορά του καπνού που εκλύθηκε από τις φωτιές της Χίου επηρέασε σημαντικά την ατμόσφαιρα.
Το FLEXPART είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται για την προσομοίωση της διασποράς ρύπων στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση αυτή, το μοντέλο έδειξε ότι ο καπνός από την πηγή (που δεν αναφέρεται στην ερώτηση) κινείται νότια και επηρεάζει τα νησιά των Κυκλάδων, όπως Μύκονο, Πάρο, Ίο και Νάξο. Επιπλέον, η διασπορά συνεχίζεται και φτάνει μέχρι την Κρήτη.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος μέχρι τις 22 Ιουλίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε λόγω των πυρκαγιών ο δήμος Χίου από την Κυριακή 22 Ιουνίου έως τις 22 Ιουλίου 2025, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικολάου Παπαευσταθίου.
Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη τη Δευτέρα από τον δήμο Χίου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο νησί.