Empisteutiko.gr
27.08.25 || 03:36
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Χαλκιδική: Στις 7/11 ξεκινά η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στον Ταξιάρχη με τη φωταγώγηση του οκτάμετρου ελάτου.

05.11.2021
in Ελλάδα
Share TweetShareEmail

Περίμενε 20 χρόνια για να έρθει η σειρά του και η μεγάλη του ημέρα έφτασε σήμερα 1η Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για το νούμερο ένα σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ένα οκτάμετρο έλατο με πλούσια κλαδιά, που θα «αφήσει» σήμερα το δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής για να τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας του χωριού, προκειμένου να εκπληρώσει τον ρόλο του.

«Σήμερα το κόβουμε και αύριο θα το τοποθετήσουμε στο κέντρο της πλατείας του Ταξιάρχη», επισήμανε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός από …κούνια, και πρόσθεσε: «Αυτό το οκτάμετρο έλατο, που θα στολιστεί με περισσότερα από 1000 λαμπιόνια θα είναι το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα ανάψει στην Ελλάδα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων στη χώρα μας».

Η φωταγώγηση του οκτάμετρου ελάτου, θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα λάβει χώρα για τρίτη χρονιά φέτος, την παραμονή της γιορτής του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την Κυριακή 7/11 στις 19.30 το βράδυ. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί-μεταξύ άλλων- ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέρης Ζωγράφος.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ζευγάρι ιδιοκτητών ξενοδοχείου στη Χαλκιδική ήταν Ρώσοι κατάσκοποι – Τι αναφέρει το ρωσικό μέσο The Insider

Χαλκιδική: Μειώθηκαν οι Έλληνες τουρίστες – Πτώση στην κατανάλωση

24.08.2025
Resorts στη Χαλκιδική – Η απόλυτη εμπειρία διακοπών στη Βόρεια Ελλάδα

Resorts στη Χαλκιδική – Η απόλυτη εμπειρία διακοπών στη Βόρεια Ελλάδα

12.08.2025

«Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, τόσο από την περιοχή της Χαλκιδικής, όσο και από την Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, επισκέπτονται το «χωριό των Χριστουγέννων» της Ελλάδας, τον Ταξιάρχη, και συμμετέχουν στη μεγάλη μας γιορτή, τοποθετώντας καθένας το δικό του στολίδι στο έλατο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού μας», τόνισε ο κ. Ξάκης, καλώντας τους Έλληνες να το πράξουν και φέτος.

Σταθερές οι τιμές-από 27/11 αναμένονται στο «πόστο» τους οι ελατοπαραγωγοί

Στα “πόστα” τους, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα βρίσκονται από τις 27 Νοεμβρίου. Μένοντας πιστοί στην παράδοση, θα τιμήσουν και φέτος τη φήμη τους, τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα. Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, έχουν ήδη «σηκώσει τα μανίκια».

“Είμαστε ετοιμοπόλεμοι, προκειμένου και φέτος να κυλήσουν όλα ομαλά και να ανταποκριθούμε στον ρόλο που έχουμε αναλάβει”, επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, προσθέτοντας: ” μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων θα είμαστε στο πόστο μας, με την ελπίδα να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας. Να ξεπεράσουν οι φετινές μας πωλήσεις τις 28.000 έλατα, έναντι των 25.000 πέρυσι, χρονιά που πετύχαμε ρεκόρ 10ετίας και τα 22.000 πρόπερσι”.

Σταθερές, θα μείνουν και φέτος οι τιμές των ελάτων, οι οποίες όπως επισήμανε ο κ. Ξάκης ” θα κυμανθούν στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα ” παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή ενώ στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. ” Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκης”, διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξάκης επανέλαβε ότι “κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», ενώ για ακόμη μια φορά κάλεσε τους Έλληνες να δώσουν την ” ψήφο” εμπιστοσύνης τους στα έλατα Ταξιάρχη και να μην ” ενδώσουν στα εισαγόμενα από Δανία ή Βουλγαρία ή από όπου και εάν έρχονται στη χώρα μας. Έχουμε τα δικά μας ελληνικά και άκρως ποιοτικά έλατα. Γιατί να μην τα προτιμήσουν”;, διερωτήθηκε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι για έκτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη θα εξάγουν έλατά τους στην Κύπρο, όπου αναμένεται να αποσταλούν, περισσότερα από 1.500 δέντρα.

Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Όπως εξήγησε, ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ” ήδη εμείς (οι κάτοικοι του Ταξιάρχη) έχουμε στα ” σκαριά” εκατομμύρια έλατα, αφού κάθε χρόνο την περίοδο που κόβουμε και μεταφυτεύουμε, σπέρνουμε ταυτόχρονα”.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Tags: ΕΛΑΤΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Παλλήνη: Συνέλαβαν μόνιμο υπάλληλο του δήμου για τέσσερις εμπρησμούς
Ελλάδα

Παλλήνη: Συνέλαβαν μόνιμο υπάλληλο του δήμου για τέσσερις εμπρησμούς

26.08.2025
Συνελήφθη οδηγός ταξί: Χρέωσε 110 ευρώ για διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι του Πειραιά
Ελλάδα

Συνελήφθη οδηγός ταξί: Χρέωσε 110 ευρώ για διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι του Πειραιά

26.08.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Φωτιά στην Εύβοια, στην περιοχή Φυγιάς Καρύστου – Καίει δασική έκταση

23.08.2021

Κρήτη: Σακάτεψε τη γυναίκα του μπροστά στα παιδιά επειδή βρήκε χρήματα για να αγοράσει κρεμμύδια

23.06.2021

Facebook και Twitter «κατέβασαν» post του Τραμπ για τον κορονοϊό ως «παραπληροφόρηση»

06.10.2020

ΤΑΣΗ_

Ηλεία: 38χρονος βγήκε γυμνός από τη θάλασσα και προσπάθησε να βιάσει τουρίστρια

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker με πάνω από 150 γραμμάρια κοκαΐνης

04.08.2025
Αστυνομικός TikToker: «Ήταν κυνηγημένος, ενόχλησε με όσα έλεγε», λέει ο δικηγόρος του

«Δεν με νοιάζει, ας γ…α δεκαπέντε ώρες»: Ο TikToker-αστυνομικός που «έκαιγε» την ΕΛ.ΑΣ.

14.08.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτή είναι η συγγενής που που φέρεται να του «έτρωγε» λεφτά – Πάνε στα δικαστήρια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική

14.08.2025
Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

05.08.2025
Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

14.08.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved