Empisteutiko.gr
10.04.26 || 17:08
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Χαλκιδική: Στις 7/11 ξεκινά η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στον Ταξιάρχη με τη φωταγώγηση του οκτάμετρου ελάτου.

05.11.2021
in Ελλάδα
Share TweetShareEmail

Περίμενε 20 χρόνια για να έρθει η σειρά του και η μεγάλη του ημέρα έφτασε σήμερα 1η Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για το νούμερο ένα σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ένα οκτάμετρο έλατο με πλούσια κλαδιά, που θα «αφήσει» σήμερα το δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής για να τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας του χωριού, προκειμένου να εκπληρώσει τον ρόλο του.

«Σήμερα το κόβουμε και αύριο θα το τοποθετήσουμε στο κέντρο της πλατείας του Ταξιάρχη», επισήμανε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός από …κούνια, και πρόσθεσε: «Αυτό το οκτάμετρο έλατο, που θα στολιστεί με περισσότερα από 1000 λαμπιόνια θα είναι το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα ανάψει στην Ελλάδα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων στη χώρα μας».

Η φωταγώγηση του οκτάμετρου ελάτου, θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα λάβει χώρα για τρίτη χρονιά φέτος, την παραμονή της γιορτής του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την Κυριακή 7/11 στις 19.30 το βράδυ. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί-μεταξύ άλλων- ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέρης Ζωγράφος.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Οδυσσέας Σταμούλης: Τα δύο σενάρια για τον θάνατο του 11χρονου γιου του στους Φούρνους Ικαρίας

Χαλκιδική: Ανασύρθηκε νεκρός 26χρονος από το Λιμενικό στη Νέα Ποτίδαια

01.04.2026
Χαλάνδρι: Ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν 23χρονο με αεροβόλο – Τον βρήκαν αιμόφυρτο στον δρόμο

Χαλκιδική: Θρίλερ με τα οστά που βρέθηκαν σε τεχνητή λίμνη, φέρεται να ανήκουν σε 2 άτομα

27.03.2026

«Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, τόσο από την περιοχή της Χαλκιδικής, όσο και από την Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, επισκέπτονται το «χωριό των Χριστουγέννων» της Ελλάδας, τον Ταξιάρχη, και συμμετέχουν στη μεγάλη μας γιορτή, τοποθετώντας καθένας το δικό του στολίδι στο έλατο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού μας», τόνισε ο κ. Ξάκης, καλώντας τους Έλληνες να το πράξουν και φέτος.

Σταθερές οι τιμές-από 27/11 αναμένονται στο «πόστο» τους οι ελατοπαραγωγοί

Στα “πόστα” τους, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα βρίσκονται από τις 27 Νοεμβρίου. Μένοντας πιστοί στην παράδοση, θα τιμήσουν και φέτος τη φήμη τους, τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα. Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, έχουν ήδη «σηκώσει τα μανίκια».

“Είμαστε ετοιμοπόλεμοι, προκειμένου και φέτος να κυλήσουν όλα ομαλά και να ανταποκριθούμε στον ρόλο που έχουμε αναλάβει”, επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, προσθέτοντας: ” μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων θα είμαστε στο πόστο μας, με την ελπίδα να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας. Να ξεπεράσουν οι φετινές μας πωλήσεις τις 28.000 έλατα, έναντι των 25.000 πέρυσι, χρονιά που πετύχαμε ρεκόρ 10ετίας και τα 22.000 πρόπερσι”.

Σταθερές, θα μείνουν και φέτος οι τιμές των ελάτων, οι οποίες όπως επισήμανε ο κ. Ξάκης ” θα κυμανθούν στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα ” παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή ενώ στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. ” Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκης”, διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξάκης επανέλαβε ότι “κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», ενώ για ακόμη μια φορά κάλεσε τους Έλληνες να δώσουν την ” ψήφο” εμπιστοσύνης τους στα έλατα Ταξιάρχη και να μην ” ενδώσουν στα εισαγόμενα από Δανία ή Βουλγαρία ή από όπου και εάν έρχονται στη χώρα μας. Έχουμε τα δικά μας ελληνικά και άκρως ποιοτικά έλατα. Γιατί να μην τα προτιμήσουν”;, διερωτήθηκε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι για έκτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη θα εξάγουν έλατά τους στην Κύπρο, όπου αναμένεται να αποσταλούν, περισσότερα από 1.500 δέντρα.

Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Όπως εξήγησε, ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ” ήδη εμείς (οι κάτοικοι του Ταξιάρχη) έχουμε στα ” σκαριά” εκατομμύρια έλατα, αφού κάθε χρόνο την περίοδο που κόβουμε και μεταφυτεύουμε, σπέρνουμε ταυτόχρονα”.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Tags: ΕΛΑΤΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;
Ελλάδα

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026
Ο Άγιος Παΐσιος “έδειξε” το λάθος που κάνουμε όλοι τη Μεγάλη Εβδομάδα – Το αρνί του Πάσχα και ασέβεια!
Ελλάδα

Τι έλεγε ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος να κάνουμε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

10.04.2026
Next Post

Ο Μητροπολίτης Σιδ/στρου Μακάριος έστειλε την αστυνομία σε μοναστήρι (Βίντεο)

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Σοκ στη Νίκαια: 58χρονος επιτέθηκε με καυστικό υγρό σε 64χρονη!

13.09.2021

Περιπέτεια για 49 επιβάτες του “Αραμπέλλα” που έπλεε ακυβέρνητο στον Θερμαϊκό

22.09.2021
Τουρκία: Αυτοκίνητο έστριψε παράνομα αριστερά και μηχανή «καρφώθηκε» πάνω του

Τουρκία: Αυτοκίνητο έστριψε παράνομα αριστερά και μηχανή «καρφώθηκε» πάνω του

11.06.2025

ΤΑΣΗ_

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved