Empisteutiko.gr
08.04.26 || 09:30
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Axios: Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατέληξε σε εκεχειρία με τον Τραμπ

08.04.2026
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Axios: Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατέληξε σε εκεχειρία με τον Τραμπ
Share TweetShareEmail

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ πληροφορήθηκαν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη τη Δευτέρα, ενώ το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ στην Τεχεράνη έριχνε βαριά τη σκιά του: ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είχε δώσει εντολή στους διαπραγματευτές του, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, να κινηθούν προς μια συμφωνία, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, περιφερειακό αξιωματούχο και τρίτη πηγή με γνώση του θέματος, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο αμερικανικός ιστότοπος Axios.

Ενώ ο Τραμπ απειλούσε δημόσια με ολοκληρωτική καταστροφή, στο παρασκήνιο υπήρχαν ενδείξεις διπλωματικής κινητικότητας — αν και ακόμη και πηγές κοντά στον Τραμπ δεν γνώριζαν ποια θα ήταν η κατάληξη μέχρι την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο πέρασαν τις τελευταίες ώρες κάνοντας προετοιμασία για μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών σε ιρανικές υποδομές, προσπαθώντας παράλληλα να καταλάβουν προς ποια κατεύθυνση έτεινε ο Τραμπ. «Δεν είχαμε ιδέα τι θα συμβεί. Ήταν χαοτικό», δήλωσε Αμερικανός στο Axios.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Έρχεται η «Δωροθέα»: Με καταιγίδες κάνει «ποδαρικό» ο Μάρτιος – Αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού από αύριο

Καιρός: Βροχερή Μεγάλη Τετάρτη -Η πρόγνωση έως και την Κυριακή του Πάσχα

08.04.2026

Σαν Σήμερα Τετάρτη 08/04

08.04.2026

Σύμμαχοι στην περιοχή προετοιμάζονταν για ιρανικά αντίποινα πρωτοφανούς κλίμακας. Στο εσωτερικό του Ιράν, κάποιοι πολίτες εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν το κύριο βάρος των επιθέσεων.

Όπως αναφέρει το Axios, τα στοιχεία του ρεπορτάζ για τις διπλωματικές διεργασίες που απέτρεψαν — προς το παρόν — την κλιμάκωση βασίζονται σε συνομιλίες με έντεκα πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι πρώτες κρίσιμες ώρες των συνομιλιών

Το πρωί της Δευτέρας, ενώ ο Τραμπ απευθυνόταν στο κοινό σε πασχαλινή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ένας «πολύ θυμωμένος» Στιβ Γουίτκοφ έκανε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές. Ο Αμερικανός απεσταλμένος είπε στους μεσολαβητές ότι η 10 σημείων αντιπρόταση που μόλις είχε λάβει η Ουάσινγκτον από το Ιράν ήταν «καταστροφή», σύμφωνα με πηγή με άμεση γνώση.

Ακολούθησε μια «χαοτική» ημέρα διορθώσεων, με Πακιστανούς μεσολαβητές να διακινούν νέα σχέδια μεταξύ Γουίτκοφ και του Ιρανού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οι μεσολαβητές είχαν εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για επικαιροποιημένη πρόταση εκεχειρίας δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, η απόφαση ανήκε στον Χαμενεΐ — ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, είχε ενεργό ρόλο τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η μυστική εμπλοκή του Χαμενεΐ

Όπως αναφέρει το Axios, η εμπλοκή του νέου ανώτατου ηγέτη ήταν αναγκαστικά μυστική και δύσκολη. Αντιμέτωπος με ενεργή απειλή δολοφονίας από το Ισραήλ, ο Χαμενεΐ επικοινωνούσε κυρίως μέσω αγγελιαφόρων που μετέφεραν σημειώματα.

Δύο πηγές χαρακτήρισαν την έγκρισή του προς τους διαπραγματευτές να προχωρήσουν σε συμφωνία ως «τομή».

Περιφερειακή πηγή ανέφερε ότι ο Αραγτσί έπαιξε επίσης κεντρικό ρόλο, τόσο στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων όσο και στο να πείσει τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης να αποδεχθούν συμφωνία.

Η Κίνα φέρεται επίσης να συμβούλευσε το Ιράν να αναζητήσει διέξοδο.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, όλες οι σημαντικές αποφάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης περνούσαν από τον Χαμενεΐ. «Χωρίς το πράσινο φως του, δεν θα υπήρχε συμφωνία», είπε η ίδια πηγή.

Από τις απειλές στη συμφωνία

Ήταν σαφές μέχρι το πρωί της Τρίτης ότι σημειωνόταν πρόοδος, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τραμπ να διατυπώσει την πιο δυσοίωνη απειλή του πως «ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε».

Ορισμένα αμερικανικά μέσα μετέδωσαν ότι το Ιράν αποχωρεί από τις συνομιλίες. Πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι αυτό δεν ίσχυε και ότι υπήρχε, αντίθετα, κάποια δυναμική.

Ο αντιπρόεδρος Βανς έκανε τηλεφωνικές επαφές από την Ουγγαρία, κυρίως με τους Πακιστανούς.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Τραμπ και την ομάδα του — αν και στο Ισραήλ αυξανόταν η ανησυχία ότι έχαναν τον έλεγχο της διαδικασίας.

Περί το μεσημέρι (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) της Τρίτης, υπήρχε γενική κατανόηση ότι οι πλευρές συγκλίνουν σε εκεχειρία δύο εβδομάδων.

Τρεις ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ δημοσίευσε τους όρους στην πλατφόρμα X και κάλεσε τις δύο πλευρές να τους αποδεχθούν.

Ο Τραμπ άρχισε αμέσως να δέχεται τηλεφωνήματα και μηνύματα από «σκληροπυρηνικούς» συμμάχους και συνεργάτες που τον προέτρεπαν να την απορρίψει.

Τέτοια ήταν η σύγχυση ακόμη και μεταξύ στενών συνεργατών του, ώστε αρκετοί που είχαν μιλήσει μαζί του μόλις μία-δύο ώρες νωρίτερα πίστευαν ότι θα απορρίψει την πρόταση — μέχρι τη στιγμή που την αποδέχθηκε.

Λίγο πριν δημοσιεύσει την απάντησή του, ο Τραμπ μίλησε με τον Νετανιάχου για να εξασφαλίσει τη δέσμευσή του στην εκεχειρία.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, για να κλείσει η συμφωνία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις 15 λεπτά μετά την ανάρτηση του Τραμπ.

Ο Αραγτσί επιβεβαίωσε ότι το Ιράν θα τηρήσει την εκεχειρία και θα ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ για πλοία που επιχειρούν «σε συντονισμό με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με το Axios, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό το Ιράν θα επιτρέψει την επανέναρξη της ναυσιπλοΐας ή πόσο σταθερός θα είναι ο Νετανιάχου στην τήρηση της εκεχειρίας.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι ΗΠΑ θα επιμείνουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του υλικό, να σταματήσει τον εμπλουτισμό και να εγκαταλείψει την απειλή βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Βανς αναμένεται να ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Πακιστάν — ίσως η σημαντικότερη αποστολή της πολιτικής του καριέρας.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου.

Όπως αναφέρει το Axios, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και η εκπρόσωπος Τύπου Καρολάιν Λέβιτ αναμένεται να παραχωρήσουν συνεντεύξεις Τύπου την Τετάρτη, επιτιθέμενοι σε όσους επέκριναν τις απειλές Τραμπ περί «εξόντωσης» του Ιράν. Θα υποστηρίξουν ότι οι απειλές αυτές κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία.

Το ιρανικό καθεστώς, που υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο, ίσως αναρωτηθεί αν οι απειλές Τραμπ έχουν πράγματι τερματιστεί.

 

Πηγή: newsbreak.gr

Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Έρχεται η «Δωροθέα»: Με καταιγίδες κάνει «ποδαρικό» ο Μάρτιος – Αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού από αύριο
Επιλογές Συντακτών

Καιρός: Βροχερή Μεγάλη Τετάρτη -Η πρόγνωση έως και την Κυριακή του Πάσχα

08.04.2026
Τhe Sun: Φιάσκο με το Dragon που έστειλε η Βρετανία στην Κύπρο -Αποσύρεται λόγω τεχνικού προβλήματος
Κόσμος

Τhe Sun: Φιάσκο με το Dragon που έστειλε η Βρετανία στην Κύπρο -Αποσύρεται λόγω τεχνικού προβλήματος

07.04.2026

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Απίστευτο βίντεο! Οδηγός του ΟΑΣΘ εκτός ελέγχου βρίζει και απειλεί επιβάτη που του έκανε παρατήρηση

26.01.2021
Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς – Αναφορές για πλήγμα σε νοσοκομείο παίδων

Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς: Ή θα δεχτείτε την πρόταση των ΗΠΑ ή θα αφανιστείτε

31.05.2025
Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τα στοιχεία με δικαιώνουν» – Τα νέα μηνύματα που στέλνει μέσω του δικηγόρου της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τα στοιχεία με δικαιώνουν» – Τα νέα μηνύματα που στέλνει μέσω του δικηγόρου της

18.04.2022

ΤΑΣΗ_

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved