Empisteutiko.gr
17.11.25 || 17:16
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Άρθρο Βέμπερ – Μεϊμαράκη: Είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες, θα πρέπει να τους στέλνουμε πίσω σύντομα

28.09.2023
in Πολιτική
Άρθρο Βέμπερ – Μεϊμαράκη: Είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες, θα πρέπει να τους στέλνουμε πίσω σύντομα
Share TweetShareEmail

Βολές κατά Μακρόν και Σολτς που «αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα» και δεν καταλαβαίνουν ότι οι μετανάστες δεν θέλουν να πάνε στη Λαμπεντούζα αλλά στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες

«Όταν προειδοποιήσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ευρώπη υπνοβατεί σε μια νέα μεταναστευτική κρίση, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι μας κατηγόρησαν ότι τροφοδοτούμε τις φλόγες του λαϊκισμού», αναφέρουν εξ´αρχής στο κοινό τους άρθρο ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και αμέσως προσθέτουν: «Απέρριψαν τις προειδοποιήσεις μας και τις ανησυχίες των πολιτών. Αντί να αναζητήσουν λύσεις για να σταματήσουν την παράτυπη ροή μεταναστών στην Ευρώπη, την αγνόησαν».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι η «αριστερά επιβραδύνει τη μεταρρύθμιση των νόμων για το άσυλο και τη μετανάστευση στην Ευρώπη και τορπιλίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως την Τυνησία, για να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων πλοίων» και ότι «η πολιτική ευθύνη για αυτή την αποτυχία προστασίας των συνόρων της Ευρώπης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων».

«Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου, το οποίο αποτελεί καθοριστική αρχή στις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνουν σε άλλο σημείο του κοινού τους άρθρου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ταυτόχρονα, η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της μετανάστευσης έχει αλλάξει ριζικά» και ότι «όσο περισσότερο περιμένουμε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο ιδεαλιστική μεταναστευτική προσέγγιση, τόσο περισσότερο θα υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, τοπική, εθνική ή ευρωπαϊκή».

«Δεν είναι αναπόφευκτο», τονίζουν και αμέσως προσθέτουν: «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η Ευρώπη να συσπειρωθεί γύρω από μια μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και του ασύλου που είναι εφικτή. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας. Σε χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι θα βλέπουν αυτή τη στιγμή είτε ως τη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της δεκαετίας είτε ως το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

DW: Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών απαντά για τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Μόλις ένας στους 10 που δήλωνε «ανήλικος» αποδείχθηκε τελικά… ανήλικος

11.11.2025
Θάνος Πλεύρης στη Daily Mail για μεταναστευτικό: «Το παραμύθι τελείωσε»

Θάνος Πλεύρης στη Daily Mail για μεταναστευτικό: «Το παραμύθι τελείωσε»

21.07.2025

Και καταλήγουν, αναφέροντας ότι «προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι ένας νέος κόσμος εκεί έξω, ότι χωρίς μια ευρωπαϊκή προσέγγιση θα περνούμε από τη μια μεταναστευτική κρίση στην άλλη, τροφοδοτώντας αργά την άκρα δεξιά και υπονομεύοντας την στήριξη των ανθρώπων για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «η ώρα για δράση είναι τώρα».

meimarakis1

Ολόκληρο το κείμενο του κοινού άρθρου των Μ. Βέμπερ και Β. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

Των Μ. Βέμπερ & Β. Μεϊμαράκη: «Οι μεταναστευτικές κρίσεις δεν είναι αναπόφευκτες»

«Όταν προειδοποιήσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ευρώπη υπνοβατεί σε μια νέα μεταναστευτική κρίση, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι μας κατηγόρησαν ότι τροφοδοτούμε τις φλόγες του λαϊκισμού. Απέρριψαν τις προειδοποιήσεις μας και τις ανησυχίες των πολιτών. Αντί να αναζητήσουν λύσεις για να σταματήσουν την παράτυπη ροή μεταναστών στην Ευρώπη, την αγνόησαν.

Ενώ οι δήμαρχοι και οι σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλα τα κόμματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχουν φτάσει στα όρια τους για το τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, η αριστερά επιβραδύνει τη μεταρρύθμιση των νόμων για το άσυλο και τη μετανάστευση στην Ευρώπη και τορπιλίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως την Τυνησία, για να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων πλοίων. Η πολιτική ευθύνη για αυτή την αποτυχία προστασίας των συνόρων της Ευρώπης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων.

Τώρα η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μια μεταναστευτική κρίση και η πολιτική τραγωδία είναι ότι την είδαμε να έρχεται. Μέσα σε μια εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έφτασαν στις ακτές της Λαμπεντούζα, ενός μικρού νησιού με περίπου 6.000 κατοίκους 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας. Μέσα σε λίγες ώρες, αυτό το μικρό νησί διπλασίασε τον πληθυσμό του, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τους μετανάστες, τις αρχές και τους κατοίκους. Είναι μια κατάσταση που καμία πόλη ή δήμος δεν θα θεωρούσε αποδεκτή οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Για να το θέσω ωμά, βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση επειδή ο πρόεδρος Macron και ο καγκελάριος Scholz αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Λαμπεντούζα δεν είναι μόνο ένα ιταλικό νησί, είναι ένα ευρωπαϊκό νησί και οι άνθρωποι που φτάνουν εκεί, δεν θέλουν να παραμείνουν στο νησί. Θέλουν να πάνε στη Γαλλία και στη Γερμανία, στη Σουηδία και στις Κάτω Χώρες. Πώς είναι δυνατόν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας να αγνοούν ένα απλό γεγονός: οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Ιταλία, έρχονται στην Ευρώπη. Αντί να στρέφει αλλού το βλέμμα της και να αφήνει την Ιταλία μόνη της με το πρόβλημα, η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει λύσεις από κοινού.

Η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, σπεύδει να στείλει ενισχύσεις στα ιταλικά σύνορα για να κρατήσει τους οικονομικούς μετανάστες στην Ιταλία, αλλά έχει αρνηθεί μέχρι τώρα, όπως και η γερμανική κυβέρνηση, να στηρίξει τη συμφωνία με την Τυνησία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων. Δεν είμαστε αφελείς σχετικά με το ποιον έχουμε να κάνουμε στην Τύνιδα, αλλά δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, χωρίς να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις με χώρες της βόρειας Αφρικής. Αναμένουμε από την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών να στείλουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης του μνημονίου με την Τυνησία.

Ακόμη χειρότερα, η μόνη πρόταση που έχουν οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι για να ανακτήσουν τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης είναι οι αποστολές έρευνας και διάσωσης. Δεν είμαστε κατά της έρευνας και διάσωσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι άνθρωποι που διασώζονται αυτόματα μεταφέρονται σε ένα ευρωπαϊκό λιμάνι. Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να φέρει πίσω τους μετανάστες στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματικών συμμοριών που πλουτίζουν διακινώντας λαθραία ανθρώπους στην Ευρώπη.

Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν το πέρασμα είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ελάχιστες ή καθόλου πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη. Αλλά οι διακινητές γνωρίζουν επίσης ότι η πολιτική επιστροφών της Ευρώπης δεν λειτουργεί. Μόλις κάποιος εισέλθει, οι διαδικασίες είναι τόσο περίπλοκες και δαπανηρές που είναι σχεδόν αδύνατο να σταλεί κάποιος πίσω. Παρ ‘όλα αυτά, η αριστερά στην Ευρώπη θέλει να κάνει τη νομοθεσία ακόμη πιο περιοριστική από ό, τι είναι ήδη. Αντί να προσπαθούμε να διανείμουμε τους οικονομικούς μετανάστες σε ολόκληρη την ΕΕ, θα πρέπει να τους στέλνουμε πίσω σύντομα και με συνέπεια.

Η Ευρώπη έχει υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια από ό,τι έχουμε υποδεχθεί ποτέ στην ιστορία μας. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου, το οποίο αποτελεί καθοριστική αρχή στις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτόχρονα, η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της μετανάστευσης έχει αλλάξει ριζικά. Όσο περισσότερο περιμένουμε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο ιδεαλιστική μεταναστευτική προσέγγιση, τόσο περισσότερο θα υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, τοπική, εθνική ή ευρωπαϊκή.

Δεν είναι αναπόφευκτο. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η Ευρώπη να συσπειρωθεί γύρω από μια μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και του ασύλου που είναι εφικτή. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας. Σε χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι θα βλέπουν αυτή τη στιγμή είτε ως τη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της δεκαετίας είτε ως το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη.

Προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι ένας νέος κόσμος εκεί έξω, ότι χωρίς μια ευρωπαϊκή προσέγγιση θα περνούμε από τη μια μεταναστευτική κρίση στην άλλη, τροφοδοτώντας αργά την άκρα δεξιά και υπονομεύοντας την στήριξη των ανθρώπων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Πηγή: protothema.gr
Tags: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ιστορική συμφωνία: Η Ουκρανία αγοράζει έως 100 Rafale από τη Γαλλία – Συνάντηση Μακρόν με Ζελένσκι στο Παρίσι
Επιλογές Συντακτών

Ιστορική συμφωνία: Η Ουκρανία αγοράζει έως 100 Rafale από τη Γαλλία – Συνάντηση Μακρόν με Ζελένσκι στο Παρίσι

17.11.2025
Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης: «Μπορεί να βρουν λόγο για να μην μου το δώσουν» – Η Νορβηγία ετοιμάζεται για τα χειρότερα
Επιλογές Συντακτών

Politico: «Η νέα κούρσα εξοπλισμών της Δύσης: Πουλάει την ειρήνη για να αγοράσει πόλεμο»

17.11.2025
Next Post
Στέφανος Κασσελάκης: Θα χρειαστεί να βάλει τα χακί;

Στέφανος Κασσελάκης: Θα χρειαστεί να βάλει τα χακί;

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη – Επιβάτης επιτέθηκε με γροθιές σε 41χρονο

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη – Επιβάτης επιτέθηκε με γροθιές σε 41χρονο

02.09.2025

Σάλος με ιερέα στην Κρήτη: Της έλεγε ότι ήταν δημοτικός υπάλληλος, αλλά ήταν… παπάς και παντρεμένος

20.01.2021
Περιστέρι: Απολογείται ο 22χρονος Πακιστανός για τη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας

Περιστέρι: Απολογείται ο 22χρονος Πακιστανός για τη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας

08.08.2022

ΤΑΣΗ_

Βορίζια: Οι 9 πρωταγωνιστές του μακελειού στο χωριό του Ψηλορείτη – Οι πιστολέρο, οι 3 γυναίκες και οι κρυψώνες στα βουνά

Βορίζια: Οι 9 πρωταγωνιστές του μακελειού στο χωριό του Ψηλορείτη – Οι πιστολέρο, οι 3 γυναίκες και οι κρυψώνες στα βουνά

03.11.2025
Προσωπικός αριθμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του – Η απόδοσή του πλέον θα γίνεται αυτόματα

Προσωπικός αριθμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του – Η απόδοσή του πλέον θα γίνεται αυτόματα

05.11.2025
Βιασμός 14χρονης από Ρομά στον Πειραιά:  Συνελήφθη και ο τέταρτος για τη φρίκη – 18, 17 και 16 ετών οι άλλοι τρεις συλληφθέντες

Πασίγνωστος ηθοποιός της «10ης Εντολής» δικάζεται για βιασμό ανήλικης – «Δεν έχεις βαρεθεί να λες όχι;»

24.10.2025
Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

01.11.2025
Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

27.10.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved