Empisteutiko.gr
04.09.26 || 20:30
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Αιματοχυσία στο Ιράν: Γιατρός κάνει λόγο για 217 νεκρούς από τα επεισόδια – «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» λέει η Τεχεράνη

10.01.2026
in Κόσμος
Αιματοχυσία στο Ιράν: Γιατρός κάνει λόγο για 217 νεκρούς από τα επεισόδια – «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» λέει η Τεχεράνη
Share TweetShareEmail

Μετά τη σημαντική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο Ιράν το τελευταίο διήμερο, το καθεστώς φέρεται να «απαντά» σε πολλές περιοχές με πραγματικά πυρά. Γιατρός στην Τεχεράνη, ο οποίος μίλησε στο περιοδικό TIME υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι μόνο έξι νοσοκομεία στην ιρανική πρωτεύουσα είχαν καταγράψει τουλάχιστον 217 θανάτους διαδηλωτών, «οι περισσότεροι από σφαίρες».

 

Αν ο συγκεκριμένος αριθμός επιβεβαιωθεί, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια στρατηγική εκτεταμένης καταστολής, που είχε προετοιμαστεί μέσα από το σχεδόν καθολικό «μπλακ άουτ» σε ίντερνετ και τηλεφωνικές συνδέσεις που επιβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Το Ιράν απειλεί να χτυπήσει τη Βουλγαρία γιατί βοηθάει τις ΗΠΑ: «Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια»

Το Ιράν απειλεί να χτυπήσει τη Βουλγαρία γιατί βοηθάει τις ΗΠΑ: «Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια»

24.08.2026
Παίρνει μέτρα η Φινλανδία λόγω των drones: Κλείνει μέρος του εναέριου χώρου, περιορίζεται η θαλάσσια κυκλοφορία κοντά στη Ρωσία

FT: Το Ιράν εξετάζει να χτυπήσει αμερικανικούς στόχους στην Ευρώπη αν ο Τραμπ κλιμακώσει τον πόλεμο

19.08.2026

 

Η αναφορά για εκατοντάδες νεκρούς έρχεται ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το ιρανικό καθεστώς ότι θα «πληρώσει ακριβά» αν σκοτώσει διαδηλωτές, οι οποίοι βγαίνουν στους δρόμους σε αυξανόμενους αριθμούς από τις 28 Δεκεμβρίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άμεση πρόκληση προς την Ουάσιγκτον, με το κλίμα να επιβαρύνεται περαιτέρω από τις σκληρές δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι διαδηλώσεις, που πλέον έχουν επεκταθεί σε όλες τις 31 επαρχίες της χώρας, ξεκίνησαν ως αντίδραση στην οικονομία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, απέκτησαν πολιτικό χαρακτήρα, με αιτήματα που φτάνουν έως την ανατροπή του αυταρχικού ισλαμικού καθεστώτος που κυβερνά το Ιράν από το 1979, σε έναν πληθυσμό περίπου 92 εκατομμυρίων. Παρότι οι συγκεντρώσεις έχουν περιγραφεί ως σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, με συνθήματα όπως «Ελευθερία» και «Θάνατος στον Δικτάτορα», έχουν αναφερθεί και περιστατικά βανδαλισμών σε κυβερνητικά κτίρια.

 

Ο γιατρός που επικαλείται το TIME ανέφερε ότι οι αρχές αφαίρεσαν σορούς από το νοσοκομείο την Παρασκευή. Όπως είπε, οι περισσότεροι νεκροί ήταν νέοι άνθρωποι. Μάλιστα, περιέγραψε περιστατικό έξω από αστυνομικό τμήμα στα βόρεια της Τεχεράνης, όπου κατά τη μαρτυρία του δυνάμεις ασφαλείας «έριξαν με πολυβόλο» προς το πλήθος, με διαδηλωτές να πέφτουν νεκροί «επί τόπου». Ακτιβιστές ανέφεραν ότι στο συγκεκριμένο συμβάν πυροβολήθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντως, την Παρασκευή έδιναν σαφώς χαμηλότερους αριθμούς νεκρών σε σχέση με την εκτίμηση του γιατρού, με την απόκλιση να αποδίδεται σε διαφορετικά κριτήρια καταγραφής. Η οργάνωση Human Rights Activist News Agency με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία καταμετρά μόνο θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί, ανέφερε περίπου 63 θανάτους.

 

Την ίδια ώρα, η ιρανική ηγεσία και η δικαιοσύνη έστειλαν εχθές αυστηρά μηνύματα προς τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις. Ο ανώτατος ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε ομιλία που μεταδόθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε βανδάλους» που επιδιώκουν να «ευχαριστήσουν» τον Τραμπ. Παράλληλα, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης δήλωσε ότι οι διαδηλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και τη θανατική ποινή. Σε κρατική τηλεοπτική μετάδοση, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης απηύθυνε προειδοποίηση προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τις κινητοποιήσεις, λέγοντας: «Αν… σας χτυπήσει μια σφαίρα, μην παραπονιέστε».

O Αλί Λαριτζανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν δήλωσε εξάλλου ότι η χώρα βρίσκεται  στη μέση ενός πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ταραξίες αποτελούν μια αστική, ημιτρομοκρατική ομάδα» και «το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη σημερινή κατάσταση».

Οι αναρτήσεις που άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τις ωμές απειλές του καθεστώτος, ενίσχυσαν την εικόνα ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές καταστολής. «Νομίζω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, από τη στιγμή που οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί και σε περιοχές της μεσαίας τάξης, το καθεστώς δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ωμή βία», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο Χοσεΐν Χαφεζιάν, Ιρανός πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ. Όπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή θεωρούν αυτό που γίνεται υπαρξιακή απειλή», προβλέποντας ότι «από εδώ και πέρα οι απώλειες θα αυξηθούν ραγδαία».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Χαφεζιάν πρόσθεσε –σε μια δήλωση που αποτυπώνει το επίπεδο της έντασης– ότι «αν ο Τραμπ χτυπήσει μερικούς στρατώνες της αστυνομίας αντιμετώπισης ταραχών, μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι».

Tags: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΙΡΑΝ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Η ΕΕ απειλεί το Shein με πρόστιμο έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων της
Κόσμος

Τέλος αυτοκρατορίας για τη Shein; Ζημίες 99 εκατ. δολαρίων από το «χαράτσι» των 3 ευρώ (vid)

04.09.2026
Συγκλονιστική διάσωση δύο εργατών από σήραγγα στο Νεπάλ μετά από 9 μέρες στο σκοτάδι (Βίντεο)
Κόσμος

Συγκλονιστική διάσωση δύο εργατών από σήραγγα στο Νεπάλ μετά από 9 μέρες στο σκοτάδι (Βίντεο)

04.09.2026
Next Post
Ανδρέας Μικρούτσικος για Πωλίνα Γκιωνάκη: Ο έχων μύγα… μυγιάζεται

Ανδρέας Μικρούτσικος: Δούλευα και πλήρωνα σαν τον «κερατά», έχασα το σπίτι μου και παίρνω σύνταξη 450 ευρώ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

ΕΔΕ για τα άτομα που εμφανίστηκαν με χλαμύδες στην Ακρόπολη

29.04.2024
«Νταής» στο Γουδή έβρισε και χτύπησε γυναίκα οδηγό στη μέση του δρόμου (vid)

«Νταής» στο Γουδή έβρισε και χτύπησε γυναίκα οδηγό στη μέση του δρόμου (vid)

03.11.2023
Η Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία όταν διαπίστωσε ότι είχαν αναρτήσει αφίσες του Κεμάλ Ατατούρκ

Η Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία όταν διαπίστωσε ότι είχαν αναρτήσει αφίσες του Κεμάλ Ατατούρκ

18.07.2024

ΤΑΣΗ_

Box Now: Μεταφορέας πετάει και κλωτσάει δέματα – Η απάντηση της εταιρίας

Box Now: Μεταφορέας πετάει και κλωτσάει δέματα – Η απάντηση της εταιρίας

26.08.2026
Τράπεζες: Πότε θα κλείσουν για 4 ημέρες – Ποιες συναλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε

Μην πετάξετε ποτέ την απόδειξη του ATM στον κάδο – Ο λόγος θα σας εκπλήξει

29.08.2026
Καιρός: Ανεβαίνει σήμερα ο υδράργυρος, υποχωρούν οι ισχυροί άνεμοι -Πού θα έχει 40άρια

Καιρός: Ξεκινά το «εξπρές της ζέστης» – Η δυσκολότερη ημέρα και η άγνωστη λήξη του καύσωνα

20.08.2026
Ολική έκλειψη Ηλίου στις 12 Αυγούστου: Τι θα δούμε στην Ελλάδα και πού θα φανεί ο Ήλιος να χάνεται

Σήμερα η ολική έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα – Πού θα είναι ορατή

12.08.2026
Σταύρος Φλώρος: Η πρώτη εικόνα έξω από το νοσοκομείο – «Η πραγματική δύναμη είναι να βρίσκεις τον τρόπο να σηκώνεσαι»

Survivor: Ο Σταύρος Φλώρος μηνύει την παραγωγή και αξιώνει $100 εκατ. μετά το φρικιαστικό ατύχημα

03.09.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved