Empisteutiko.gr
13.04.26 || 15:37
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κομισιόν: Παρουσίασε το Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των drones – Η χρηματοδότηση, οι τρεις πυλώνες και η εφαρμογή του

11.02.2026
in Κόσμος
Κομισιόν: Παρουσίασε το Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των drones – Η χρηματοδότηση, οι τρεις πυλώνες και η εφαρμογή του
Share TweetShareEmail

Με στόχο μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στις απειλές από κακόβουλα drones, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα (11.02.2026) στο Στρασβούργο το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης σε επίπεδο ΕΕ για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στόχος του σχεδίου της Κομισιόν είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών που θέτουν τα drones για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα περιστατικά με τις εισβολές και τις υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο κρατών – μελών της ΕΕ, που έχουν κλιμακωθεί από την άνοιξη του 2025.

«Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ολοένα και πιο σύνθετες προκλήσεις που σχετίζονται με drones και μετεωρολογικά μπαλόνια, όπως εχθρικές υπερπτήσεις, παραβιάσεις εναέριου χώρου, διαταραχές στη λειτουργία αεροδρομίων, καθώς και κινδύνους για κρίσιμες υποδομές, στα εξωτερικά σύνορα και στους δημόσιους χώρους», τονίζει η Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

FT: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Κομισιόν για υπόθεση πώλησης ακινήτων

12.02.2026
Επίθεση με drones δέχθηκαν δύο ελληνόκτητα τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

Επίθεση με drones δέχθηκαν δύο ελληνόκτητα τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

13.01.2026

dronesREUTERS / Lisi Niesner

Οι τρεις πυλώνες

Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε «ότι τα drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να προκαλούν διαταραχές. Τα αεροδρόμια έχουν γίνει συχνοί στόχοι», όπως είπε, μιλώντας για τα τελευταία περιστατικά που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε δει ότι το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης έχει αλλάξει βαθιά. Πλέον, σχεδόν τα πάντα μπορούν να εργαλειοποιηθούν εναντίον μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και προετοιμασμένοι», δήλωσε η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, Χένα Βίρκουνεν.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τρείς πυλώνες:

  1. την ασφάλεια και τη λογοδοσία,
  2. την υποχρεωτική ταυτοποίηση χειριστών και
  3. την ενίσχυση των ελέγχων, ώστε κάθε drone να είναι συνδεδεμένο με υπεύθυνο χρήστη.

Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της ικανότητας δοκιμών συστημάτων αντιμετώπισης drones μέσω της δημιουργίας ενός νέου «Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας για την Αντιμετώπιση Drones» και η ανάπτυξη συστήματος πιστοποίησης για τα σχετικά συστήματα.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί φόρουμ βιομηχανίας drones και αντι-drone, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου με τη βιομηχανία και την κλιμάκωση της παραγωγής.

Η Κομισιόν θα προτείνει ένα «Πακέτο Ασφάλειας Drones» για την αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν τα πολιτικά drones και την προσαρμογή τους στις νέες πραγματικότητες ασφάλειας.

dronesREUTERS / Kacper Pempel

Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα για συντονισμένη εκτίμηση κινδύνων, με στόχο την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού τόσο για τα drones όσο και για τα συστήματα αντιμετώπισής τους, καθώς και την εισαγωγή της ετικέτας «Αξιόπιστο Drone της ΕΕ», για τον εντοπισμό ασφαλούς εξοπλισμού στην αγορά.

Για την προστασία των κρίσιμων υποδομών, η Κομισιόν θα παράσχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στους φορείς εκμετάλλευσης, θα δρομολογήσει πιλοτικό έργο για τη βελτίωση της θαλάσσιας επιτήρησης και θα βοηθήσει τα κράτη- μέλη στην αντιμετώπιση απειλών μεγάλου ύψους, όπως μετεωρολογικά μπαλόνια που εκτοξεύονται εκτός ΕΕ.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, μίλησε για την καινοτομία και τη χρηματοδότηση της Κομισιόν για το σχέδιο δράσης, τονίζοντας ότι:

«Φέτος κινητοποιήθηκαν 400 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην προμήθεια τεχνολογίας drones και counter-drones. Επιπλεόν 150 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν εναέρια drones επιτήρησης που θα χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη και τη Frontex σε κοινές επιχειρήσεις, ενώ 250 εκατ. ευρώ θα υποστηρίξουν τα κράτη μέλη στην άμεση αγορά συστημάτων drones και counter-drones».

Καλύτερη ανίχνευση

Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης ενιαίων συστημάτων απεικόνισης του εναέριου χώρου, τα οποία θα ενσωματώνουν όλα τα σχετικά δεδομένα για την αναγνώριση νόμιμων drones, καθώς και τη διερεύνηση της σταδιακής δημιουργίας Πλατφόρμας Περιστατικών Drones σε συνεργασία με τα κράτη μέλη.

REUTERSREUTERS / Phil Noble / File Photo

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, «η ανίχνευση, η παρακολούθηση και η ταυτοποίηση κακόβουλων drones είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των απειλών.

Αυτό απαιτεί μια ενισχυμένη επιχειρησιακή εικόνα, ώστε να διακρίνονται τα φιλικά από τα εχθρικά μέσα».

Ενίσχυση της αντίδρασης

Παρότι τα κράτη -μέλη έχουν την κύρια ευθύνη για τα μέτρα αντιμετώπισης απειλών από drones, η ΕΕ προσανατολίζεται στην ανάπτυξη κυρίαρχων ευρωπαϊκών συστημάτων «Διοίκησης και Ελέγχου» με τεχνητή νοημοσύνη και θα εξετάσει τη δημιουργία Ταχέων Ομάδων Έκτακτης Αντίδρασης κατά Drones, ενισχύοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη διοργάνωση ετήσιας άσκησης μεγάλης κλίμακας σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση drones, με στόχο τη δοκιμή της διασυνοριακής συνεργασίας και των πολιτικο-στρατιωτικών συνεργειών.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να παρέχει μέσω της Frontex τα drones και τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την επιτήρηση των συνόρων.

Στα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του Σχεδίου, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να προχωρήσουν στον ορισμό των Εθνικών Συντονιστών Ασφάλειας Drones που θα προωθούν και θα εποπτεύουν την εθνική εφαρμογή των δράσεων αυτών.

Πηγή: newsit.gr

Tags: DRONESΚΟΜΙΣΙΟΝΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ που πήρε το «τιμόνι» από τον Βίκτορ Όρμπαν μετά από 16 χρόνια
Κόσμος

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ που πήρε το «τιμόνι» από τον Βίκτορ Όρμπαν μετά από 16 χρόνια

13.04.2026
H Μπρίτνεϊ Σπίαρς εισήχθη σε κέντρο απεξάρτησης – Στο πλευρό της οι δύο γιοι της Σον Πρέστον και Τζέιντεν Τζέιμς
Κόσμος

H Μπρίτνεϊ Σπίαρς εισήχθη σε κέντρο απεξάρτησης – Στο πλευρό της οι δύο γιοι της Σον Πρέστον και Τζέιντεν Τζέιμς

13.04.2026
Next Post
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για διπλή κακοκαιρία 48 ωρών από σήμερα το βράδυ, οι 11 περιοχές που θα χτυπήσει

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Επιτέλους ελπίδα στην Θεσσαλονίκη! Μειωμένος ο κορονοϊός στα λύματα μετά από έξι εβδομάδες

20.11.2020
Τουρκία: Ασέβεια του Δήμου Σμύρνης – Επέτρεψε τη διοργάνωση πάρτι μέσα σε ελληνική εκκλησία

Τουρκία: Ασέβεια του Δήμου Σμύρνης – Επέτρεψε τη διοργάνωση πάρτι μέσα σε ελληνική εκκλησία

09.07.2023
Πότε και πού ξεκίνησε τελικά η Επανάσταση του 1821 – Η ιστορική αλήθεια

Πότε και πού ξεκίνησε τελικά η Επανάσταση του 1821 – Η ιστορική αλήθεια

25.03.2026

ΤΑΣΗ_

Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Απτόητο το κύκλωμα της παράνομης συνταγογράφησης: Έγραψαν ξανά 200 κουτιά Xanax στο ΑΜΚΑ του ίδιου ασθενή

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός bodybuilder και TikToker για αναβολικά – Έφοδος της ΕΛΑΣ στο γυμναστήριό του

20.03.2026
Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ: Μοντέλο, TikToker και πρώην παίκτης reality μεταξύ των κατηγορούμενων

Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ: Μοντέλο, TikToker και πρώην παίκτης reality μεταξύ των κατηγορούμενων

24.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved