Empisteutiko.gr
16.01.26 || 04:05
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Στα «χαρακώματα» για την Eurovision – Όσα ξέρουμε για την πολυσυζητημένη διοργάνωση

02.12.2025
in Κόσμος
Στα «χαρακώματα» για την Eurovision – Όσα ξέρουμε για την πολυσυζητημένη διοργάνωση
Share TweetShareEmail

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι Eurofans ασχολούνται θερμά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Eurovision. Ο Δεκέμβριος έκανε την εμφάνισή του, τα περιθώρια για την EBU στενεύουν και σύντομα θα πρέπει να ληφθεί ξεκάθαρα μία απόφαση για το αν θα συμμετάσχει το Ισραήλ στη φετινή διοργάνωση.

Βέβαια, η πρόσφατη εμφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης (ORF), Roland Weissmann, στην Ιερουσαλήμ, αλλά και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, και τον CEO του ΚΑΝ, της ισραηλινής δημόσιας τηλεόρασης, Golan Yochpaz, φαίνεται να βάζουν τέλος στα σενάρια περί αποκλεισμού της χώρας. «Το Ισραήλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Eurovision, που το 2026 θα γιορτάσει 70 χρόνια ζωής», ανέφεραν πηγές κοντά στην ORF. Ο επικεφαλής του ΚΑΝ, Golan Yochpaz, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό ή θεσμικό έρεισμα που να δικαιολογεί αποκλεισμό της χώρας: «Το Ισραήλ τηρεί πάντα τους κανονισμούς της EBU και αυτό θα συνεχίσει να πράττει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στη γενική συνέλευση της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεοπτικής ένωσης, που θα γίνει στις 4-5 Δεκεμβρίου, αν δεν εκφράσει τουλάχιστον το ήμισυ των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων την αντίθεσή του ως προς τη συμμετοχή του Ισραήλ, τότε δεν θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία και η EBU θα θεωρήσει το ζήτημα λήξαν.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Eurovision 2025: Αυτά είναι τα 12 τραγούδια που θα παρουσιαστούν στον ελληνικό τελικό

Eurovision 2026: Αυτή είναι η 5η χώρα που αποχωρεί λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

10.12.2025
Eurovision: Στη φυλακή υποψήφιος του ελληνικού τελικού

Eurovision: Στη φυλακή υποψήφιος του ελληνικού τελικού

03.12.2025

Την ίδια ώρα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σλοβενίας φαίνεται ότι θα αποσύρει τη χώρα από τη συμμετοχή και τη μετάδοση της διοργάνωσης. Το προσχέδιο του Σχεδίου Παραγωγής αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας, δείχνοντας πως ο RTVSLO δεν σχεδιάζει συμμετοχή ούτε τηλεοπτική κάλυψη. Πέρα από τη γνωστή θέση της RTVSLO -ότι δεν θα συμμετάσχει εφόσον το Ισραήλ παραμένει στη λίστα των διαγωνιζόμενων χωρών- στο προσχέδιο του προγράμματος αναφέρεται ρητά ότι για το 2026 προτεραιότητα θα δοθεί στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Ισπανία. Ο πρόεδρος της RTVE [ραδιοτηλεοπτικός φορέας Ισπανίας], Χοσέ Πάμπλο Λόπες, εμφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, παρουσιάζοντας τη στάση της RTVE σχετικά με τη Eurovision 2026. «Η θέση της RTVE παραμένει αμετάβλητη: Διατηρούμε την ίδια στάση εδώ και μήνες, ότι η παρουσία του Ισραήλ είναι αδιανόητη… Μιλάμε για γενοκτονία στη Γάζα. Η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαγωνισμός», ανέφερε. «Το Ισραήλ έχει παραβιάσει τους κανόνες και δεν έχει τιμωρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη χώρα είχε προβεί σε αυτήν την πρακτική, θα είχε τιμωρηθεί», πρόσθεσε. Για τις αλλαγές στους κανόνες, που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), ο Λόπες ήταν σαφής: «Τα μέτρα δεν είναι αρκετά και δεν εγγυώνται ότι μια κυβέρνηση όπως του Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναλάβει τέτοια φαινόμενα».

Απομένει, επίσης, να δούμε αν το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία.

Ο Καναδάς στην Eurovision;

Κι ενώ οι αποχωρήσεις καλά κρατούν, μπορεί να υπάρξουν ενδιαφέρουσες προσθήκες. Ο Καναδάς φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής του στη Eurovision. Στον προϋπολογισμό της χώρας υπήρχε η αναφορά ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CBC/Radio-Canada προκειμένου να διερευνήσει τη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision.

 

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών François-Philippe Champagne επιβεβαίωσε ότι η ιδέα προήλθε «από εκείνους που ήδη συμμετέχουν», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε συγκεκριμένες χώρες ή στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Καναδά, CBC/Radio-Canada, είναι συνδεδεμένο μέλος της Ένωσης, όπως και η Αυστραλία, η οποία προσκλήθηκε επίσημα να συμμετάσχει το 2015. Ο Υπουργός φάνηκε να υποδέχεται θετικά την προοπτική, επισημαίνοντας: «Πρόκειται για ένα πεδίο όπου ο Καναδάς μπορεί να λάμψει». «Είναι θέμα προστασίας της ταυτότητάς μας – φυσικά θέλουμε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δώσουμε στους ανθρώπους της τέχνης και του κινηματογράφου την ευκαιρία να ξεχωρίσουν διεθνώς. Και έχουμε πολλά να προσφέρουμε ως Καναδοί», πρόσθεσε.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η EBU, μειώνεται ο μέγιστος αριθμός ψήφων ανά μέθοδο πληρωμής (online, SMS και τηλεφωνική κλήση) από 20 σε 10. Ακόμη, επιστρέφουν οι επιτροπές στους ημιτελικούς. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στην προώθηση της ισορροπίας και μουσικής ποικιλίας στα τραγούδια που προκρίνονται στον τελικό, διασφαλίζοντας ότι έργα υψηλής ποιότητας και ευρύτερου καλλιτεχνικού κύρους αναγνωρίζονται παράλληλα με τα πιο δημοφιλή.

Ο αριθμός των κριτών θα αυξηθεί από 5 σε 7 και το εύρος των πιθανών επαγγελμάτων των κριτών θα διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τη μουσική, μουσικοκριτικοί, καθηγητές μουσικής, επαγγελματίες όπως χορογράφοι και σκηνοθέτες, καθώς και έμπειρα στελέχη της μουσικής βιομηχανίας.

Τέλος, η EBU θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον συνεργάτη ψηφοφορίας Once για την επέκταση των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας του διαγωνισμού, που εντοπίζουν και αποτρέπουν δόλιες ή συντονισμένες ενέργειες ψηφοφορίας.

Newsbomb.gr
Tags: EUROVISION
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ξόδεψε 14.000 δολάρια και έδωσε 960 φορές για να πάρει το δίπλωμα: Τελικά τα κατάφερε (Βίντεο)
Κόσμος

Ξόδεψε 14.000 δολάρια και έδωσε 960 φορές για να πάρει το δίπλωμα: Τελικά τα κατάφερε (Βίντεο)

15.01.2026
Αλβανία: Ο αδελφός του Έντι Ράμα ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα κοκαΐνης
Κόσμος

Έντι Ράμα: Οι Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη

15.01.2026
Next Post
Θεσσαλονίκη: Ανήλικος ο οδηγός μοτοσικλέτας που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα – Τον καταδίωκαν 30 αστυνομικοί

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος ο οδηγός μοτοσικλέτας που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα – Τον καταδίωκαν 30 αστυνομικοί

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ντόναλντ Τραμπ: Πολιτικό σοκ στις ΗΠΑ από την απόφαση δικαστηρίου ότι δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Τέλος οι δικαστικές περιπέτειες για τον Ντόναλντ Τραμπ – Ο ειδικός εισαγγελέας κλείνει τις υποθέσεις και παραιτείται

14.11.2024
Ριζικές αλλαγές στα McDonald’s: «Τέρμα τα στεγνά μπιφτέκια»

Έτρωγε δωρεάν γεύματα με «ανήθικη» χρήση του ChatGPT

17.03.2024
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του μοιραίου μπαρ στο Κραν Μοντανά, «συγγνώμη» ζήτησε δακρυσμένη η σύζυγός του

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του μοιραίου μπαρ στο Κραν Μοντανά, «συγγνώμη» ζήτησε δακρυσμένη η σύζυγός του

09.01.2026

ΤΑΣΗ_

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

13.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Εντοπίστηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων, Κώστας Γκίνης – Βρέθηκε κρυμμένο σε πεύκα το αυτοκίνητό του

03.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Γυμνός με κομμένες τις φλέβες ο 45χρονος πυροσβέστης που εντοπίστηκε στο όρος Μπέλλες

03.01.2026
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026
Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

29.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved