Empisteutiko.gr
19.02.26 || 17:59
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Μετρό: Συρμοί έχουν ξεπεράσει κατά χιλιάδες χιλιόμετρα το όριο συντήρησης

19.11.2025
in Ελλάδα
Μετρό: Συρμοί έχουν ξεπεράσει κατά χιλιάδες χιλιόμετρα το όριο συντήρησης
Share TweetShareEmail

Σε ρεπορτάζ στις 24 Απριλίου του 2025 είχαν καταγράφει αναλυτικά οι δυσλειτουργίες στους συρμούς του ΗΣΑΠ οι κυριότερες εκ των οποίων αφορούσαν το σύστημα πέδησης των τρένων και είχε καταγράψει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των εργαζόμενων προς τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ για δράση προς την κατεύθυνση της ασφάλειας.

Όπως προκύπτει όμως προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συρμοί του Μετρό, αυτοί που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του δικτύου της Αθήνας.

Το NEWS 24/7 έχει πληροφορηθεί από δύο πηγές, η αξιοπιστία των οποίων δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ότι 18 από τα περίπου 40 τρένα που είναι αυτήν την περίοδο ενεργά στις δύο γραμμές δεν έχουν κάνει τη σχετική προληπτική συντήρηση όπως προβλέπεται.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Φρικτό δυστύχημα στο Μετρό Συντάγματος: Νεκρή γυναίκα που έπεσε στις γραμμές

Φρικτό δυστύχημα στο Μετρό Συντάγματος: Νεκρή γυναίκα που έπεσε στις γραμμές

12.02.2026
Δάφνη: Συμπλοκή ανηλίκων στο μετρό

Στάση εργασίας σε Μετρό και Τραμ το Σάββατο μεταξύ 10:00 και 14:00 – Αναστέλλεται η στάση το βράδυ

28.11.2025

Θα μπορούσε κάποιος βέβαια εύκολα να υποστηρίξει ότι εφόσον μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον όριο πέρα από το οποίο πρέπει να γίνει προληπτική συντήρηση, ίσως δεν γεννάται τόσο μεγάλο ζήτημα.

Η αλήθεια όμως έχει και άλλες όψεις. Ένα από αυτά τα τρένα έχει ξεπεράσει το σχετικό όριο κατά 6.700 χιλιόμετρα. Και άλλα δύο το έχουν ξεπεράσει κατά 6.500 και 6.100 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για να αδιαφορήσει κανείς.

Μιλώντας και πάλι αριθμούς και θέλοντας να προσδιορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ότι 18 τρένα δεν έχουν περάσει ακόμη από προληπτική συντήρηση, μπορούμε να πούμε ότι συνολικά 864 τροχοί δεν έχουν ελεγχθεί για το πόσο “φαγωμένοι” είναι μετά τη συνεχή χρήση. ;Oπως επίσης σημαίνει ότι δεν έχει ελεγχθεί το σύστημα πέδησης και η ασφάλεια των θυρών.

Και όλα αυτά ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε το περιστατικό κατά το οποίο συρμός πορευόταν αφρενάριστος για πολλά μέτρα.

Θέσαμε τα δεδομένα του ρεπορτάζ στη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ μέσω του γραφείου τύπου της εταιρείας. Ζητήσαμε από το διευθύνοντα σύμβουλο Αθανάσιο Κοτταρά να μάς απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

Δεκαοκτώ από τα περίπου 40 τρένα που χρησιμοποιούνται στις γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ δεν έχουν κάνει προληπτική συντήρηση.

Συγκεκριμένα τρένα έχουν ξεπεράσει το όριο κατά 6.700, 6.500 και 6.100 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Γιατί παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση; Έχει να κάνει με ελλείψεις προσωπικού; Για πότε έχει προγραμματιστεί η προληπτική συντήρηση των εν λόγω τρένων;

Απάντηση μάς δόθηκε από το επίσημο mail του γραφείο τύπου τη ΣΤΑΣΥ. Δεν αναφέρεται αν μας απαντά ο κ. Κοτταράς ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της διοίκησης.

Η απάντηση είναι εξής:

• Στο δίκτυο των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό είναι σε λειτουργία συνολικά 52 συρμοί. Οι συρμοί, που καθημερινά δρομολογούνται, είναι ελεγμένοι από το τεχνικό προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ και ικανοί για την εκτέλεση μεταφορικού έργου.

• Η προληπτική συντήρηση κάθε συρμού προγραμματίζεται από την αρμόδια διεύθυνση συντήρησης ανά γραμμή και πραγματοποιείται σύμφωνα με τα εγχειρίδια συντήρησης του κατασκευαστή των συρμών.

• Οι συρμοί περνούν από περιοδικούς ελέγχους συντήρησης ανά συγκεκριμένα διαστήματα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις έκτακτων τεχνικών βλαβών οι συρμοί περνούν από επιπλέον, ενδιάμεσους προληπτικούς ελέγχους, που μεταθέτουν χρονικά τις προγραμματισμένες συντηρήσεις.

• Το πρωτόκολλο ασφαλείας, που διέπει τη λειτουργία του Μετρό, προβλέπει την απόσυρση από την κυκλοφορία συρμού που εμφανίζει βλάβη ή ένδειξη βλάβης για περαιτέρω έλεγχο και αποκατάσταση στα αμαξοστάσια της εταιρείας.

• Το τεχνικό προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ ενισχύθηκε το 2025 με 65 νέες προσλήψεις τεχνιτών αορίστου και ορισμένου χρόνου και αυτήν την περίοδο «τρέχουν» 2 προκηρύξεις για την πρόσληψη 94 τεχνιτών και 10 μηχανικών αορίστου χρόνου. Για το 2026 προγραμματίζονται 54 επιπλέον προσλήψεις τεχνιτών και 13 μηχανικών, μόνιμου προσωπικού.

Η απάντηση, ως προς το στοιχεία του ρεπορτάζ, μοιάζει γενικόλογη. Για την προληπτική συντήρηση, χωρίς να δίνονται ακριβή στοιχεία, τις όποιες ευθύνες φέρει η διοίκηση τις “μεταβιβάζει” στην “αρμόδια διεύθυνση συντήρησης”.

Ως προς τις ελλείψεις προσωπικού, η ΣΤΑ.ΣΥ μας ενημερώνει για τις νέες προσλήψεις (μερικές εκ των οποίων αφορούν θέσεις ορισμένου χρόνου) αλλά δεν μας κάνει σαφές αν λείπει προσωπικό και αν αυτές οι προσλήψεις είναι αρκετές. Μάς ενημερώνει ότι προγραμματίζονται επιπλέον προσλήψεις στο άμεσο μέλλον. Αυτό είναι σίγουρα θετικό αλλά εμείς θίξαμε την κατάσταση όπως έχει σήμερα πριν από τις συγκεκριμένες προσλήψεις που ΘΑ γίνουν.

Όπως προκύπτει επίσης από το ρεπορτάζ, ελλείψεις εργαζομένων υπάρχουν. Και αυτές οι ελλείψεις φαίνεται ότι δημιουργούν δυσλειτουργίες στην ομαλή διαδικασία ελέγχου των συρμών αλλά και επιπλέον φόρτο στους ήδη υπάρχοντες τεχνικούς που είναι επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης και τεράστιας πείρας.

news247.gr

Tags: ΜΕΤΡΟΣΤΑΣΥ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Αρχή για το Ξέπλυμα: Ο αγροτοσυνδικαλιστής της Κρήτης Χιλετζάκης απέκρυψε πάνω από 10 εκατ. ευρώ
Ελλάδα

Αρχή για το Ξέπλυμα: Ο αγροτοσυνδικαλιστής της Κρήτης Χιλετζάκης απέκρυψε πάνω από 10 εκατ. ευρώ

19.02.2026
ΥΠΑ για FIR Αθηνών: Μαζική παρεμβολή σχεδόν σε όλες τις συχνότητες – Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό
Ελλάδα

Τεχνικό πρόβλημα σε ραντάρ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναμένονται καθυστερήσεις σε πτήσεις

19.02.2026
Next Post
Η διπλωματική και στρατιωτική αντεπίθεση του Ερντογάν: Πώς η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη

Παραλήρημα Ερντογάν: Ανακάλυψε παραδοσιακά τραγούδια της Θεσσαλονίκης που «μιλούν για τα σύνορα της καρδιάς μας»

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

ΗΝΙΟΧΟΣ 22 – ΩΡΙΩΝ 22: Ξεκίνησαν οι εντυπωσιακές ασκήσεις – «Παρέλαση» μαχητικών αεροσκαφών(Εικόνες)

ΗΝΙΟΧΟΣ 22 – ΩΡΙΩΝ 22: Ξεκίνησαν οι εντυπωσιακές ασκήσεις – «Παρέλαση» μαχητικών αεροσκαφών(Εικόνες)

29.03.2022
Βόλος: Κατήγγειλε βιασμό του παιδιού του… χωρίς να έχει – Απειλούσε πως θα τους «κάψει όλους»

Ξάνθη: Τροχαίο με διακινητή χωρίς δίπλωμα και με κλεμμένο ΙΧ – Στο νοσοκομείο 6 άτομα

28.03.2024
Τα τηλεφωνήματα μέσα από το ψυχιατρείο και το μήνυμα που έστειλε ο αστυνομικός της Βουλής στον γιο του – «Πες στις μικρές να μην πουν τίποτα»

Νέα καταγγελία για τον αστυνομικό της Βουλής: «Με νάρκωναν και με βίαζαν ομαδικά», λέει ένας 44χρονος

16.12.2024

ΤΑΣΗ_

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

31.01.2026
Άνω Γλυφάδα: Βίντεο ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές απεγκλωβισμού της 56χρονης που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Άνω Γλυφάδα: Βίντεο ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές απεγκλωβισμού της 56χρονης που παρασύρθηκε από χείμαρρο

22.01.2026
Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

28.01.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved