Empisteutiko.gr
18.04.26 || 15:22
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Ενέργεια και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

10.07.2025
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Ενέργεια και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Share TweetShareEmail

Την ατζέντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ενέργειας και της άμυνας, ξεδίπλωσε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Περιγράφοντας τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρθηκε ακόμα στον σημαντικό ρόλο της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και στην αξιοπιστία της Ελλάδας ως ακλόνητης συμμάχου εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Η κ. Γκίλφοϊλ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενέργειας, κάνοντας αναφορά στον πλωτό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη και στις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα. Μίλησε για μια νέα ενεργειακή συνθήκη, η οποία θα προβλέπει τη «δυνατότητα εξαγωγής περισσότερης αμερικανικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Όπως είπε, οι ΗΠΑ καλύπτουν ήδη το 20% της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έναντι μόλις 2% πριν από πέντε χρόνια.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Τραμπ σε συμμάχους: Βρείτε λίγο θάρρος, πηγαίνετε στα Στενά του Ορμούζ και πάρτε το πετρέλαιο μόνοι σας

Οργή Τραμπ: Το ΝΑΤΟ είναι άχρηστο, ρώτησε αν θέλουμε βοήθεια, τώρα που άνοιξαν τα Στενά του Ορμούζ

17.04.2026
Viral η «μυστηριώδης γυναίκα» με την κόκκινη τσάντα που επιβιβάζεται στο Air Force One με τον Τραμπ – Την αποκαλούν «human printer»

Viral η «μυστηριώδης γυναίκα» με την κόκκινη τσάντα που επιβιβάζεται στο Air Force One με τον Τραμπ – Την αποκαλούν «human printer»

17.04.2026

 

Δήλωσε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ στην ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ περιέγραψε το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) ως «στρατηγική σχέση» που ουσιαστικά δημιουργήθηκε επί των ημερών του κ. Τραμπ.

Η κυρία Γκίλφοϊλ μίλησε και για την πρόθεση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει τον «Κάθετο Διάδρομο», δηλαδή έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων, ο οποίος θα περιορίσει τη συγκεκριμένη αγορά για την Κίνα και τη Ρωσία. Όπως είπε στην ομιλία της, «αν επικυρώσετε τον διορισμό μου, θα συνεργαστώ με την Ελλάδα για την εμπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο λεγόμενος “Κάθετος Διάδρομος” που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη».

Απευθυνόμενη προς την επιτροπή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία. Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα και η κατασκευή της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ενώ το φυσικό αέριο των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον το 20% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, από 2% πριν από πέντε χρόνια, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την πώληση περισσότερης αμερικανικής ενέργειας στην Ελλάδα και τους γείτονές της. Εάν επικυρωθώ, θα εργαστώ για τον λεγόμενο “Κάθετο Διάδρομο” μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Κεντρικής Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει κόμβος αμερικανικού φυσικού αερίου για την περιοχή. Θα ενθαρρύνω επίσης την πρόοδο της Ελλάδας στην κατασκευή έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης με τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίοι συμβάλλουν στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια».

Ο ρόλος της άμυνας

Η επόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μίλησε και για την επένδυση της Ελλάδας στην άμυνα σε ποσοστό άνω του 3% επί του ΑΕΠ και περιέγραψε τη χώρα ως «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». Όσον αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς που έχει αγοράσει ή θα αποκτήσει στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα, αναφέρθηκε στα F-35, τα ελικόπτερα Black Hawk και Apache, αλλά και στον σχεδιασμό για τη συνεργασία στον τομέα της ναυπήγησης φρεγατών τύπου Constellation. Η ίδια υπογράμμισε πως θα προσπαθήσει ώστε τα εθνικά συμφέροντα στην Ελλάδα να παραμείνουν ισχυρά σε σύγκλιση, φυσικά, και με τα αμερικανικά.

Αναφέρθηκε και στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ειδικά τη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκανε ειδική μνεία και στις επιχειρήσεις εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου.

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΙΛΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Μακάριος Λαζαρίδης: Ζητώ ο ίδιος τον πλήρη, έντοκο καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων σε εμένα ποσών
Επιλογές Συντακτών

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου»

18.04.2026
Ελληνόκτητα πλοία στον πόλεμο: Πόσα έχουν χτυπηθεί, πόσα βρίσκονται εγκλωβισμένα στον Κόλπο
Κόσμος

Στενά του Ορμούζ: Ναυτιλιακή συμφόρηση με δεκάδες πλοία να επιχειρούν διέλευση

18.04.2026
Next Post
Ομολόγησε η Ειρήνη Μουρτζούκου τις δολοφονίες τριών βρεφών και της αδερφής της: «Όταν τσακωνόμουν με τη μάνα μου, ήθελα να κάνω κακό»

Ειρήνη Μουρτζούκου: Βραδινό «θρίλερ» στη ΓΑΔΑ - Όταν ακούει «Παναγιωτάκης», παγώνει

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Τουρκία: Σωματοφύλακας του Ερντογάν πέθανε σε προεδρικό ταξίδι – Πληροφορίες ότι δηλητηριάστηκε

Με ιογενή γαστρεντερίτιδα ο Ερντογάν – Ακυρώθηκαν και οι σημερινές του εμφανίσεις

27.04.2023
ΗΠΑ: Με εντολή Τραμπ θα ανοίξει ξανά για τους κακοποιούς η φυλακή του Αλκατράζ

Φυλακές Αλκατράζ: Ο Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει τη λειτουργία του

03.04.2026
Ένοπλη ληστεία με ομηρία σε τράπεζα στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας: Πήραν 200.000 ευρώ

Ένοπλη ληστεία με ομηρία σε τράπεζα στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας: Πήραν 200.000 ευρώ

04.04.2025

ΤΑΣΗ_

Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Απτόητο το κύκλωμα της παράνομης συνταγογράφησης: Έγραψαν ξανά 200 κουτιά Xanax στο ΑΜΚΑ του ίδιου ασθενή

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός bodybuilder και TikToker για αναβολικά – Έφοδος της ΕΛΑΣ στο γυμναστήριό του

20.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved