Empisteutiko.gr
06.12.25 || 20:55
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τι γύρο τρώμε στη Θεσσαλονίκη – «Κάποιοι παίζουν με την υγεία μας», λένε ειδικοί

19.05.2025
in Υγεία
Τι γύρο τρώμε στη Θεσσαλονίκη – «Κάποιοι παίζουν με την υγεία μας», λένε ειδικοί
Share TweetShareEmail

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι η «πρωτεύουσα» του γύρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνει την «πρωτιά» και στην ποιότητα των πρώτων υλών, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κρέατα με διάφορες χημικές προσμίξεις, καθώς και κρέας εισαγωγής πολύ χαμηλής ποιότητας.

Όπως εξήγησαν καθ’ ύλην ειδικοί στο TyposThes, όλα γίνονται στον βωμό του κέρδους, τονίζοντας πάντα πως υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που δεν θα ρίξουν την ποιότητα για λίγα σεντς κέρδους παραπάνω. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν «Κάποιοι παίζουν με τη υγεία μας και θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι».

 

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Κοντά στη σύλληψη των «τιμωρών παιδόφιλων» οι Αρχές – Κλείνουν ραντεβού και ξυλοκοπούν άνδρες που μιλούν με ανήλικους

Κοντά στη σύλληψη των «τιμωρών παιδόφιλων» οι Αρχές – Κλείνουν ραντεβού και ξυλοκοπούν άνδρες που μιλούν με ανήλικους

05.12.2025
Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

04.12.2025

 

Οι ποιότητες και τα ειδικά πρόσθετα

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι -που δεν κατονομάζονται για προφανείς λόγους- η Θεσσαλονίκη καταναλώνει καθημερινά απίστευτες ποσότητες γύρου, καθώς είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα φαγητά στη πόλης, με βαθιές ρίζες στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, όταν μιλάμε για την ποιότητα του γύρου, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες». Όπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, «Πολλές φορές στο μάτι μας, ο γύρος φαίνεται “ψεύτικος”, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι γύροι που μας “φουσκώνουν” προκαλώντας στομαχικά ζητήματα».

«Υπάρχουν ειδικά πρόσθετα, που μπαίνουν και χρησιμεύουν στο να διώχνουν τα υγρά» εξήγησε επαγγελματίας του κλάδου και προσέθεσε ότι «τα βάζουν γιατί δε θέλουν να βλέπουν λίπη να στάζουν στο ταψάκι κάτω από το γύρο και έτσι εξατμίζονται». Όμως ο καθαρός γύρος και το προϊόν που δεν έχει μέσα συντηρητικά και χημικά, βγάζει λίπος. Αυτό βέβαια σημαίνει «χασούρα» για τους καταστηματάρχες. Οπότε καταλαβαίνει κανείς στη ζυγαριά κέρδους και ποιότητας ποιος κερδίζει πάλι, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Από 3,80 το κιλό κρέατα εισαγωγής

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο TyposThes «Τα κρέατα είναι ένα άλλο θέμα. Πολλοί βάζουν στους γύρους τα κρέατα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλού, άλλοι βάζουν πολύ λίπος, άλλοι κάνουν το γύρο σκέτο “ζαμπόν” και γι’ αυτό είναι σκληρός και δε μασιέται». Αναφορικά με τις τιμές, όπως είπαν ειδικοί, μπορεί να ξεκινούν από 3.80 ευρώ το κιλό και να αγγίζουν τα 6 ευρώ όταν μιλάμε για καλή ποιότητα. Τέλος όπως υπογράμμισαν οι γύροι δεν παρασκευάζονται από ντόπια κρέατα αλλά από κρέατα εισαγωγής αφενός διότι η τιμή είναι χαμηλότερη και αφετέρου γιατί η παραγωγή της Ελληνικής επικράτειας δεν αρκεί για την τόση μεγάλη ζήτηση.

 

Τον φτιάχνουν στα καταστήματά τους

Ειδήμονες του χώρου, παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να παρασκευάζεται γύρος εντός των ίδιων των καταστημάτων, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία». Η σωστή και νόμιμη διαδικασία, όπως είπαν, προβλέπει την παρασκευή του γύρου σε ειδικά αδειοδοτημένα εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, όπου τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και ποιοτικού ελέγχου. Σε αντίθεση με αυτό, η παρασκευή εντός του καταστήματος, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και ελέγχους, ενέχει κινδύνους τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, τόνισαν. «Για τον λόγο αυτό, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος και απαιτητικός. Η επιλογή καταστημάτων που συνεργάζονται με πιστοποιημένα εργαστήρια και τηρούν τους κανόνες αποτελεί βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνει κάποιος έναν ποιοτικό και ασφαλή γύρο. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει εξαιρετικές επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης – αρκεί να ξεχωρίζουμε όσους σέβονται το προϊόν και τον πελάτη τους», σημείωσαν.

typosthess.gr

Tags: ΓΥΡΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΙΟΤΗΤΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Εμβόλια covid-19: Στο εδώλιο πρωθυπουργός και πρώην υπουργοί Υγείας
Υγεία

New York Times: Ο FDA σχετίζει θανάτους 10 παιδιών με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

29.11.2025
Συναγερμός στην Ευρώπη: Σπέρμα δότη με καρκινογόνο μετάλλαξη χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη 67 παιδιών – 10 εμφάνισαν καρκίνο
Υγεία

Ένας στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχει από καρκίνο

24.11.2025
Next Post

Σαν Σήμερα Παρασκευή 16/05

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Τραγωδία στο Ναυτικό: Πέθανε πρωτοετής δόκιμος – Είχε πυρετό άγνωστης αιτίας

Θάνατος 19χρονης δοκίμου: Την Πέμπτη η κηδεία στη Λάρισα – Απαντήσεις ζητά η οικογένεια

31.08.2022
Θεσσαλονίκη: Ο σύντροφος της 41χρονης «έστησε» διάρρηξη μετά τη δολοφονία και έλεγε στους αστυνομικούς ότι βρήκε το μπλουζάκι της – Η κατάθεσή του

Θεσσαλονίκη: Ο σύντροφος της 41χρονης «έστησε» διάρρηξη μετά τη δολοφονία και έλεγε στους αστυνομικούς ότι βρήκε το μπλουζάκι της – Η κατάθεσή του

13.01.2024
Μετρό: Συρμοί έχουν ξεπεράσει κατά χιλιάδες χιλιόμετρα το όριο συντήρησης

Έκτακτη στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ από τις 12 έως τις 6 το απόγευμα

26.11.2025

ΤΑΣΗ_

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

19.11.2025
Σοκ στις φυλακές Μαλανδρίνου: Κρατούμενος ξύπνησε και είδε το πε@ς από συγκρατούμενο στο στόμα του – Άγρια συμπλοκή και απόπειρα αυτοκτονίας του δράστη

Σοκ στις φυλακές Μαλανδρίνου: Κρατούμενος ξύπνησε και είδε το πε@ς από συγκρατούμενο στο στόμα του – Άγρια συμπλοκή και απόπειρα αυτοκτονίας του δράστη

14.11.2025
Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ, οι 7 πλαστές συμβάσεις και η υπεξαίρεση

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ, οι 7 πλαστές συμβάσεις και η υπεξαίρεση

15.11.2025
Χειροπέδες σε γνωστό επιχειρηματία για απάτες άνω του 1 εκατ. ευρώ: Μέσα στα θύματά του και ο Σπύρος Μαρτίκας

Χειροπέδες σε γνωστό επιχειρηματία για απάτες άνω του 1 εκατ. ευρώ: Μέσα στα θύματά του και ο Σπύρος Μαρτίκας

14.11.2025
Σοβαρό ατύχημα στην Ιταλία: 18 μηνών αγοράκι έπεσε από αυτοκίνητο εν κινήσει – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πέθανε 15χρονος μετά την εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του

20.11.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved