Empisteutiko.gr
03.10.25 || 10:23
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί να απαγορεύσει στο Χάρβαρντ να δέχεται ξένους φοιτητές

17.04.2025
in Κόσμος
Ντόναλντ Τραμπ: Οι τρανσέξουαλ στο πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει – Από πού τους διώχνει
Share TweetShareEmail

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες, Μεγάλη Τετάρτη, να απαγορεύσει στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να δέχεται ξένους φοιτητές, αν δεν δεχθεί να υποβληθεί σε έλεγχο όσον αφορά την εισαγωγή φοιτητών, τις προσλήψεις πανεπιστημιακών και τον πολιτικό προσανατολισμό του.

«Αν το Χάρβαρντ δεν μπορεί να αποδείξει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις του, το πανεπιστήμιο θα χάσει το προνόμιο να εγγράφει ξένους φοιτητές», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όξυνε χθες την κριτική του κατά του Χάρβαρντ, απειλώντας να του στερήσει και τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις, επιπλέον της κατάργησης του δικαιώματός του να δέχεται ξένους φοιτητές, καθώς το πανεπιστήμιο αυτό έχει γίνει στόχος της μάχης του προέδρου εναντίον των επιφανέστερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σε shutdown οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2018 – Τι σημαίνει η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, ποιες υπηρεσίες επηρεάζει

Σε shutdown οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2018 – Τι σημαίνει η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, ποιες υπηρεσίες επηρεάζει

01.10.2025
ΗΠΑ: Σκότωσε και διαμέλισε τη σύζυγό του επειδή δεν κατάφερε να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης

ΗΠΑ: Σκότωσε και διαμέλισε τη σύζυγό του επειδή δεν κατάφερε να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης

29.09.2025

Το Χάρβαρντ «διδάσκει το μίσος και την ηλιθιότητα» και «δεν θα έπρεπε να λαμβάνει πλέον ομοσπονδιακά κεφάλαια», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, δύο ημέρες αφού έκοψε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολυετείς ομοσπονδιακές επιδοτήσεις προς το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Δύο μέσα ενημέρωσης, το CNN και η Washington Post, ανέφεραν χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε εξάλλου επισήμως από την εφορία να καταργήσει τη φοροαπαλλαγή που απολαμβάνει το Χάρβαρντ.

Η προεδρία του πανεπιστημίου προκάλεσε αίσθηση αντιτασσόμενη δημόσια τη Δευτέρα στα αιτήματα της κυβέρνησης Τραμπ, που, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, είχαν στόχο την καταπολέμηση του αντισημιτισμού μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις.

Στην αντιπαράθεση αυτή, ενδεικτική του μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στον συντηρητικό πρόεδρο και τα μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως το Χάρβαρντ, που ιδρύθηκε πριν από τέσσερις αιώνες, «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιοπρεπής χώρος μάθησης και δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε κανένα κατάλογο μεγάλων πανεπιστημίων στον κόσμο».

Το Χάρβαρντ στρατολογεί κυρίως «ριζοσπάστες αριστεριστές, ηλιθίους και εγκεφάλους σπουργιτιού», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το πανεπιστήμιο αυτό, που βρίσκεται στη Βοστώνη, αριθμεί περίπου 30.000 φοιτητές και έχει εκπαιδεύσει 162 Νομπελίστες, βρίσκεται εδώ και χρόνια επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης της Σανγκάης για τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Όμως βρίσκεται στο στόχαστρο των συντηρητικών που επιτίθενται στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία θεωρούν υπερβολικά αριστερά. Οι επιθέσεις αυτές εντάθηκαν την άνοιξη του 2024, στη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κατηγορήσει τότε τα πανεπιστήμια ότι απέτυχαν να προστατεύσουν εβραίους φοιτητές και πρόεδροι πανεπιστημίων, όπως αυτές του Χάρβαρντ και του Κολούμπια, είχαν παραιτηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε προχθές, Τρίτη, από το Χάρβαρντ, να ζητήσει «συγγνώμη» και καταφέρθηκε εναντίον της φοροαπαλλαγής του εκτιμώντας ότι θα έπρεπε «να θεωρείται πολιτική οντότητα, εφόσον συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική, ιδεολογική ‘τρέλα’ του, που εμπνέεται από/υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Το ιδιωτικό αυτό πανεπιστήμιο, το οποίο έχει «προίκα» μια τεράστια κληρονομιά άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απολαμβάνει φοροαπαλλαγής έναντι της ομοσπονδιακής εφορίας και της εφορίας της πολιτείας της Μασαχουσέτης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί το πανεπιστήμιο αυτό και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ότι επιτρέπουν να αναπτύσσεται στις πανεπιστημιουπόλεις τους ο αντισημιτισμός και η κυβέρνησή του τους ζήτησε να θέσουν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων -μεταξύ των οποίων να ελέγχουν τις απόψεις των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού-, διαφορετικά το ομοσπονδιακό κράτος θα τους κόψει τις επιδοτήσεις.

Όμως εισέπραξε την άρνηση του Χάρβαρντ. Σε επιστολή που απηύθυνε στους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Άλαν Γκάρμπερ υπενθύμισε τη Δευτέρα πως το Χάρβαρντ έχει ήδη αναλάβει δράσεις κατά του αντισημιτισμού εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει «την ανεξαρτησία του ούτε τα δικαιώματά του που είναι εγγυημένα από το Σύνταγμα», όπως η πρώτη τροπολογία περί ελευθερίας της έκφρασης.

«Καμιά κυβέρνηση, όποιο κι αν είναι το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, δεν πρέπει να υπαγορεύει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τι πρέπει να διδάσκουν, ποιούς μπορεί να εισάγουν ή να προσλαμβάνουν, ούτε σε ποια θέματα μπορούν να διεξάγουν έρευνες», πρόσθεσε.

Η στάση αυτή προκάλεσε το πάγωμα ομοσπονδιακών επιδοτήσεων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με άμεση ισχύ: η Σάρα Φόρτσουν, μια αναγνωρισμένη ερευνήτρια, έλαβε εντολή να σταματήσει τις έρευνές της για τη φυματίωση από την ομοσπονδιακή δομή που τις χρηματοδοτεί, τα NIH, έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο η σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ.

Χθες προστέθηκε και η απειλή από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να χάσει το πανεπιστήμιο αυτό το δικαίωμα να εγγράφει ξένους φοιτητές.

Η σθεναρή απάντηση του Χάρβαρντ χαιρετίσθηκε από εκατοντάδες καθηγητές και από προσωπικότητες του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος που χαιρέτισε το «παράδειγμα» του πανεπιστημίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλοι «θεσμοί» θα συνεχίσουν σ’ αυτό το δρόμο.

Το Χάρβαρντ τήρησε διαφορετική στάση από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, το οποίο δέχθηκε να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, κάτι που θεωρήθηκε από ορισμένους συνθηκολόγηση απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ.

Το Κολούμπια διαβεβαίωσε ωστόσο πως θα αρνηθεί «κάθε συμφωνία που θα μας έκανε να απαρνηθούμε την ανεξαρτησία μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΝΤΟΝΑΛΝΡΤ ΤΡΑΜΠ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς αποδέχτηκε το σχέδιο συμφωνίας για ομήρους και εκεχειρία στη Γάζα
Κόσμος

BBC: Αρνητική η Χαμάς στην πρόταση Τραμπ

02.10.2025
Επίθεση με μαχαίρι σε συναγωγή στο Μάντσεστερ με πολλούς τραυματίες – Αστυνομικοί πυροβόλησαν τον δράστη
Κόσμος

Επίθεση με μαχαίρι σε συναγωγή στο Μάντσεστερ με πολλούς τραυματίες – Αστυνομικοί πυροβόλησαν τον δράστη

02.10.2025
Next Post
Δικαστής ελληνικής καταγωγής τα βάζει με τον Τραμπ για μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ που απελάθηκε άδικα – Ποια είναι η Πόλα Ξινίς

Δικαστής ελληνικής καταγωγής τα βάζει με τον Τραμπ για μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ που απελάθηκε άδικα - Ποια είναι η Πόλα Ξινίς

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Πότε το power bank μπορεί να εκραγεί μέσα στο αεροπλάνο – Ηλεκτρολόγος μηχανικός εξηγεί

Πότε το power bank μπορεί να εκραγεί μέσα στο αεροπλάνο – Ηλεκτρολόγος μηχανικός εξηγεί

18.09.2024
Ύδρα: Ασυνείδητοι προκάλεσαν πυρκαγιά στην παραλία Άγιος Νικόλαος, πετώντας πυροτεχνήματα από σκάφος – Δείτε φωτογραφίες

Ύδρα: Στον εισαγγελέα σήμερα οι 13 για τη φωτιά από τα πυροτεχνήματα που έριξαν από σκάφος – Πώς έφτασαν οι αρχές στην «Περσεφόνη»

23.06.2024
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Επεισόδια διαδηλωτών με την Αστυνομία (βίντεο & φωτογραφίες)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Επεισόδια διαδηλωτών με την Αστυνομία (βίντεο & φωτογραφίες)

01.02.2024

ΤΑΣΗ_

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

08.09.2025
Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
ΑΑΔΕ: Στα “σκαριά” το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιους ελεύθερους επαγγελματίες αφορά

ΑΑΔΕ: Παγίδευσε γνωστό trapper, ο οποίος αγόρασε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια μέσω… μη κερδοσκοπικής

06.09.2025
Μεγάλη επιχείρηση ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη – Προσαγωγές Τούρκων για τους πυροβολισμούς

Για δύο ώρες κυνηγούσαν τον γιο του επιχειρηματία οι αστυνομικοί: Οι κόντρες στην Αττική Οδό, το κρυμμένο supercar και το αλκοόλ

08.09.2025

Αυτά είναι τα νησιά στα οποία θα μειωθεί κατά 30% ο ΦΠΑ – Δείτε πίνακα

07.09.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved