Tην επανέναρξη λειτουργίας των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream διαπραγματεύονται η Ουάσιγκτον και η Μόσχα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να ανακτήσει την επιρροή του στην Ευρώπη εν μέσω της πιθανότητας εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως οι αγωγοί Nord Stream, που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ανατινάχθηκαν στα τέλη του 2022.
«Γίνονται συζητήσεις για τους Nord Stream», δήλωσε ο Lavrov στο ρωσικό κρατικό κανάλι Channel One την Τετάρτη.
«Θα έχει ενδιαφέρον αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην αρνηθεί το ρωσικό αέριο».
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, γεγονός που της έδινε τεράστια επιρροή στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ένωσης.
Αν και η ΕΕ έχει περιορίσει αυτή την εξάρτηση κατά περίπου δύο τρίτα, το θέμα παραμένει ευαίσθητο για την Ουκρανία, καθώς οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής.
Οι δηλώσεις του Lavrov έρχονται μετά από δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα, που αποκάλυπτε ότι η Μόσχα είχε στρατολογήσει έναν στενό φίλο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για να επανεκκινήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Nord Stream, με την υποστήριξη Αμερικανών επενδυτών.
Ο Lavrov επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της κανονικής ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης», αν και παραδέχτηκε πως «άτομα όπως η … [πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] Ursula von der Leyen... δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την επαναλειτουργία των Nord Stream».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτοί οι άνθρωποι είναι είτε άρρωστοι είτε αυτοκαταστροφικοί».
Οι εκρήξεις του 2022 παραμένουν μυστήριο, αν και αναφορές τις έχουν συνδέσει με Ουκρανούς υπηκόους.
Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη και κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ.
Από τους τέσσερις αγωγούς, που θεωρητικά μπορούσαν να καλύψουν το 30% της ετήσιας ζήτησης αερίου της ΕΕ, μόνο ένας παραμένει άθικτος.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής Ενέργειας της ΕΕ, Dan Jorgensen, διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν την επιστροφή στις εισαγωγές ρωσικού αερίου.
Θεατής
Η αλήθεια είναι πως αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να ενδιαφέρονται για πολλές ενεργειακές υποδομές που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες, ενώ η Γερμανία παραμένει θεατής…
Mάλιστα, ο πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Norbert Roettgen, προειδοποιεί έντονα: «Αν δεν αλλάξουμε, αν παραμείνουμε όπως είμαστε, τότε όλα θα αποφασιστούν ερήμην μας».
Ο Roettgen δημοσίευσε την παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή σε λογαριασμό του στο X.
Για τον βουλευτή του CDU, η Ευρώπη, απέναντι στην απρόβλεπτη πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, έχει μόνο μία επιλογή: να αποκτήσει στρατιωτική ισχύ ή να πάψει να υφίσταται ως αυτόνομος παίκτης.
Όπως προαναφέρθηκε, οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον επικεντρώνονται στους όρους υπό τους οποίους, μετά από πιθανό τέλος του ρωσικού επιθετικού πολέμου ή μια εκεχειρία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά να ρέουν προς τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι το μέλλον των αγωγών Nord Stream 1 και 2, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Rosneft στη Γερμανία: Η θυγατρική της Rosneft στη Γερμανία κατέχει το 54% του διυλιστηρίου στο Schwedt, καθώς και μικρότερα μερίδια στα διυλιστήρια Bayernoil και Miro στη νότια Γερμανία.
Η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας και ο κίνδυνος κατάρρευσης
Μέχρι την έναρξη του ρωσικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 και το διυλιστήριο Schwedt αποτελούσαν τον κεντρικό άξονα ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας με ρωσικές πρώτες ύλες.
Δύο ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία αρνήθηκε να πιστοποιήσει τον Nord Stream 2, ενώ αργότερα η Ρωσία περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1. Η εξάρτηση από τη Ρωσία έφερε τη Γερμανία στο χείλος της ενεργειακής κρίσης.
Η Handelsblatt είχε αποκαλύψει το 2023 πως η Ρωσία προσπάθησε να προκαλέσει μπλακ-άουτ μέσω των ρωσικών εταιρειών που έλεγχε στη Γερμανία. Το φθινόπωρο του 2022, οι αγωγοί Nord Stream ανατινάχθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα.
Από τους τέσσερις σωλήνες, παραμένει άθικτος μόνο ένας του Nord Stream 2. Οι δράστες και οι εντολείς της επίθεσης παραμένουν άγνωστοι, αλλά Γερμανοί ερευνητές εκτιμούν ότι επρόκειτο για Ουκρανούς σαμποτέρ.
Ο Woidke και η επιστροφή του ρωσικού πετρελαίου
Ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Dietmar Woydke (SPD), όπως και τα κόμματα AfD και BSW, επιθυμούν την επιστροφή του ρωσικού πετρελαίου στο Schwedt μετά το πέρας του πολέμου.
Σημειωτέον, από τον περασμένο Νοέμβριο, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός επενδυτής και υποστηρικτής του Trump, Stephen P. Lynch, επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο στον Nord Stream 2.
Μετά την ορκωμοσία του Trump τον Φεβρουάριο, οι διαπραγματεύσεις εντατικοποιήθηκαν.
Στο παρασκήνιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αμερικανικές εταιρείες εξετάζουν την αγορά των μεριδίων της Rosneft στη Γερμανία.
Έτσι, θα αποκτούσαν τον έλεγχο του διυλιστηρίου Schwedt και μετοχές στα Bayernoil και Miro.
Η Bild ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται και ο Matthias Warnig, πρώην αξιωματικός της Στάζι και στενός συνεργάτης του Vladimir Putin. Παράλληλα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Richard Grenell, φέρεται να συμμετέχει, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
«Κερδίζουν και οι δύο – Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν»
Η στρατηγική της κυβέρνησης Trump φαίνεται να είναι διπλή:
1. Αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας μέσω δασμών.
2. Επαναφορά της ροής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω αμερικανικών αγωγών.
Όπως περιγράφει ανώνυμη πηγή από τις διαπραγματεύσεις: «Οι Ρώσοι πουλάνε πρώτες ύλες, οι Αμερικανοί τις μεταφέρουν. Και οι δύο κερδίζουν, ενώ οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τον λογαριασμό».
Σύμφωνα με την έρευνα του CORRECTIV, η απόφαση μπορεί να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η συμφωνία φαίνεται να προβλέπει ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει σε εκεχειρία με αντάλλαγμα την επαναφορά των ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη, αλλά μέσω αγωγών αμερικανικής ιδιοκτησίας.
Το σενάριο του Roettgen φαίνεται να επιβεβαιώνεται: «Τότε, όλα θα αποφασιστούν ερήμην μας».
Πηγή: bankingnews.gr