Empisteutiko.gr
03.05.26 || 08:22
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Ηφαιστειακό μάγμα προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια – Παραμένει το σενάριο των 6 Ρίχτερ» λέει ο Άκης Τσελέντης

16.02.2025
in Ελλάδα
Καρύδης: «Αν ο σεισμός έρθει από τη θάλασσα, τα κτίρια στην Καλντέρα θα πέσουν»
Share TweetShareEmail

Σχετικά ήρεμη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω σεισμών, καθώς οι σεισμοί που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής (16.2.2025) δεν ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.

Ωστόσο, τόσο οι κάτοικοι της Σαντορίνης όσο και οι επιστήμονες παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό παραμένει ακόμα στο τραπέζι.

Τα τελευταία 24ωρα οι σεισμολόγοι φαίνεται να συμφωνούν πως οι σεισμοί συνδέονται με την κίνηση μάγματος που προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σεισμός τώρα στην Ξάνθη – Στα 4,5 Ρίχτερ η πρώτη εκτίμηση

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη

24.04.2026
Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Ζημιές σε μονές

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Ζημιές σε μονές

26.03.2026

Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επανήλθε με μια νέα ανάρτηση για το φαινόμενο σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε».

Τονίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα και τα μέτρα προφύλαξης είναι απαραίτητα.

«Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση σεισμών και ηφαιστειακής δράσης. Η έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στις τελευταίες 20 ημέρες είναι τεκτονομαγματικής φύσεως, δηλαδή αρχικά μαγματικής αιτίας, στη συνέχεια όμως αποκτά και τεκτονικές ιδιότητες. Όπως ανεβαίνει το μάγμα αυξάνει την πίεση στα πετρώματα. Η ανοδική αυτή κίνηση προκαλεί θραύση στα πετρώματα δηλαδή καθαρά ηφαιστειακούς μικροσεισμούς. Παράλληλα προκαλείται και αύξηση των τάσεων στο φλοιό ενεργοποιώντας μικρορήγματα προκαλώντας και καθαρά τεκτονικούς σεισμούς» σημειώνει.

«Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα 2 μεγάλα ηφαίστεια της περιοχής Νέα Καμένη και Κολούμπο» συμπληρώνει.

Και συνεχίζει: «Έχουμε λοιπόν άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση! Δεν ξέρουμε όμως ακόμα αν θα βγει στον πυθμένα από μια νέα περιοχή κοντά στην Άνυδρο ή από τον ίδιο τον Κολούμπο».

«Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική (είτε συμβεί στον Κολούμπο είτε βορειοανατολικά του στην Άνυδρο). Ας ελπίσουμε επίσης ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956. Το σενάριο όμως τεκτονικού σεισμού της τάξης των 6R παραμένει και πρέπει να το έχουμε υπόψη για αρκετό καιρό, ακόμη και αν έχει σταματήσει δραστικά η σεισμικότητα» καταλήγει.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

“ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, «Δεν βλέπω το δέντρο και μου λείπει το δάσος»

Στην επιστήμη πρέπει να υπάρχει ανοιχτό μυαλό, όχι δογματισμός και παρωπίδες αλλά σφαιρική σκέψη και φαντασία. Ο φανατισμός που βλέπουμε ώρες ώρες σε κάθε κρίση είτε σεισμολογική, είτε μετεωρολογική, είτε ιατρική, (βλ τις αθλιότητες που έγιναν με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που μας επέβαλαν εδώ στην Ελλάδα για τον COVID-19 για να βγάλουν κάποιες εταιρείες δισεκατομμύρια, μια εκ των οποίων μάλιστα είχε το θράσος να βραβεύσει την πολιτική ηγεσία για την δήθεν σοφή διαχείριση της κρίσης), μας οδηγεί μόνο σε επιστημονικό μεσαίωνα.

Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε. Σας παρουσιάζω τη σεισμικότητα που καταγράψαμε στο Γεωδυναμικό τις ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 24 ΩΡΕΣ!

Κατανοώ την αγωνία των επαγγελματιών αλλά δεν επιτρέπεται με αυτή τη φαινομενική ελάττωση της αισθητότητας των σεισμών να παίρνουν το ρόλο του ειδικού επιστήμονα Ξενοδόχοι και Πολιτικοί και να κάνουν ανακοινώσεις του τύπου «περάσαμε τη κρίση και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται» (να τους φιλοξενούμε σε αυτές τις παράνομες παγίδες θανάτου πάνω στο φρύδι και να τους γδέρνουμε με εξωπραγματικά μισθώματα!)
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Σας παραθέτω με λίγα απλά λόγια τι έχουμε καταλάβει έως τώρα ότι συμβαίνει στη περιοχή.

Όπως από τις πρώτες ημέρες σας ανέφερα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση σεισμών και ηφαιστειακής δράσης. Η έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στις τελευταίες 20 ημέρες είναι τεκτονομαγματικής φύσεως, δηλαδή αρχικά μαγματικής αιτίας, στη συνέχεια όμως αποκτά και τεκτονικές ιδιότητες.

Όπως ανεβαίνει το μάγμα αυξάνει την πίεση στα πετρώματα. Η ανοδική αυτή κίνηση προκαλεί θραύση στα πετρώματα δηλ καθαρά ηφαιστειακούς μικροσεισμούς.

Παράλληλα προκαλείται και αύξηση των τάσεων στο φλοιό ενεργοποιώντας μικρορήγματα προκαλώντας και καθαρά τεκτονικούς σεισμούς.
Από την κατανομή των υποκέντρων των σεισμών στο χώρο (στο τρισδιάστατο μπλε σχήμα (όπου ο κατακόρυφος άξονας δείχνει το βάθος), παρατηρείται μια διασπορά μια (τυχαιότητα) και όχι συγκέντρωση τους κοντά σε κάποιο ρήγμα. Επίσης ξεκινούν πολύ ρηχά απο τα 4 km μόλις βάθος και φτάνουν τα 20 Km.

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ενεργοποιηθεί τα 2 μεγάλα ηφαίστεια της περιοχής Νέα Καμένη και Κολούμπο.

ΒΑ του Κολούμπο υπάρχει μια δομή με 18 ηφαιστειακούς κώνους.

Το κόκκινο βέλος δείχνει τον κύριο κρατήρα του Κολούμπο και με τον κόκκινο κύκλο την περιοχή που παρατηρούνται οι σεισμικές δονήσεις.

Έχουμε λοιπόν άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση! Δεν ξέρουμε όμως ακόμα αν θα βγει στον πυθμένα από μια νέα περιοχή κοντά στην Άνυδρο ή από τον ίδιο τον Κολούμπο.

Να μη ξεχνάμε ότι η Γη είναι ένα σώμα όπως το ανθρώπινο και οτιδήποτε συμβαίνει σε γειτονικές περιοχές μπορεί να παίζει το ρόλο του και να επηρεάζει.

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΕΙΣΜΟΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Κρήτη: Τρόμος για 86χρονη σε χωριό της Ιεράπετρας – Την ξυλοκόπησε στο σπίτι της μεθυσμένος 26χρονος Πακιστανός
Ελλάδα

Αττική: Νέες αποκαλύψεις για το “γηροκομείο” κολαστήριο – “Δώσε μου 2.000 ευρώ αλλιώς θα βρεις τη μητέρα σου σε κάδο σκουπιδιών”

02.05.2026
Αχιλλέας Μπέος: «Πώς είμαι ρατσιστής αφού έχω πάει με μαύρες σεξουαλικά σε μικρή ηλικία;»
Ελλάδα

Υπέρ της ευθανασίας σε αδέσποτα που δεν υιοθετούνται μέσα σε 3 μήνες ο Μπέος

01.05.2026
Next Post
Όταν οι Έλληνες κοιμήθηκαν 16 Φεβρουαρίου και ξύπνησαν 1η Μαρτίου – Γιατί δεν υπάρχει κανείς γεννημένος 17-28 Φεβρουαρίου 1923

Όταν οι Έλληνες κοιμήθηκαν 16 Φεβρουαρίου και ξύπνησαν 1η Μαρτίου – Γιατί δεν υπάρχει κανείς γεννημένος 17-28 Φεβρουαρίου 1923

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Τροχαίο στην Μεσογείων: Νεκρός ο πεζός ο οποίος είχε χτυπηθεί από 2 αυτοκίνητα

Αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας ο νεκρός από το τροχαίο στη Μεσογείων

24.11.2022

Τελευταίο Σαββατοκύριακο με απαγόρευση κυκλοφορίας – Ποιο το ωράριο που ισχύει

26.06.2021
Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν στη Βουδαπέστη – «Μπορούμε να δώσουμε τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν στη Βουδαπέστη – «Μπορούμε να δώσουμε τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία»

16.10.2025

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved