Empisteutiko.gr
12.01.26 || 03:02
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Όλη η αλήθεια για τον μεταπνευμονοϊό – «Και στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε HMPV, αλλά δεν το ξέρουμε»

07.01.2025
in Υγεία
Όλη η αλήθεια για τον μεταπνευμονοϊό – «Και στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε HMPV, αλλά δεν το ξέρουμε»
Share TweetShareEmail

Σε συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς συρρέουν οι εικόνες από τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία στην Κίνα με ασθενείς που νοσούν με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό. 

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την πανδημία του κορονοϊού, το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται ξανά στην Κίνα και στη νέα εξάπλωση του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (HMPV), ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει κυρίως παιδιά στις βόρειες περιοχές της χώρας γεμίζοντας τα νοσοκομεία.

Καθώς οι αναπνευστικές ασθένειες αυξάνονται ανησυχητικά στην περιοχή, υπάρχουν αναφορές για μεγάλη εξάπλωση του HMPV, ο οποίος είναι ωστόσο ένας κοινός ιός του αναπνευστικού συστήματος, γνωστός στους επιστήμονες εδώ και πάνω από δυόμιση δεκαετίες.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Η Κίνα φορολογεί τα προφυλακτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις!

Η Κίνα φορολογεί τα προφυλακτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις!

20.12.2025
Καινοτομεί η Κίνα: Εξοπλίζει τα σύνορα με στρατό από… ρομπότ – Οι δυνατότητες των ανθρωποειδών

Καινοτομεί η Κίνα: Εξοπλίζει τα σύνορα με στρατό από… ρομπότ – Οι δυνατότητες των ανθρωποειδών

08.12.2025

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο ιός αυτός να γνωρίζει έξαρση μαζί με τους άλλους εποχικούς ιούς και στη χώρα μας, όπως λένε οι Πνευμονολόγοι στο iatropedia.gr, όμως, δεν επιτηρούμε επαρκώς τη διασπορά του με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία εικόνα.

Ωστόσο, αν και ο μεταπνευμονοϊός HMPV το τελευταίο διάστημα πλήττει αρκετές ασιατικές χώρες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι της Υγείας, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχουν κηρύξει σε αυτό το στάδιο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η έξαρση της νόσου πάντως, προβληματίζει αναφορικά με την πραγματική της διάσταση, ενώ αντίστοιχη ανησυχία διατυπώνουν και οι έλληνες επιστήμονες.

Το iatropedia.gr απευθύνθηκε στην Πνευμονολόγο του Νοσοκομείου “Σωτηρία” και πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Μάτα Τσικρικά, η οποία είναι μεν καθησυχαστική αναφορικά με την κατάσταση στην Κίνα, ωστόσο, με την αφορμή αυτή, φέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για την πατρίδα μας: Αυτό της ελλιπούς επιτήρησης των αναπνευστικών ιών.

Μάτα Τσικρικά: «Κι εμείς μπορεί να έχουμε HMPV, αλλά δεν το ξέρουμε»

Όπως αναφέρει η κα. Τσικρικά, η κατάσταση στην Κίνα δεν είναι πρωτοφανής. Αντικατοπτρίζει μια εποχική έξαρση ιών του αναπνευστικού, η οποία παρακολουθείται πιο συστηματικά εκεί, από ό,τι σε άλλες χώρες.

«Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας κοινός ιός του αναπνευστικού, που τον έχουμε μαζί μας εδώ και περίπου 25 χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον διαγνώσουμε επαρκώς», αναφέρει η Δρ. Τσικρικά, εξηγώντας πως η έλλειψη διαγνωστικών μέσων στη χώρα μας περιορίζει την κατανόηση και την επιτήρηση τέτοιων ιών.

Στην Κίνα, η έξαρση του μεταπνευμονοϊού συνδέεται με τον υπερπληθυσμό και τις κλιματολογικές συνθήκες, όπως λέει:

«Η Κίνα πάντα παρουσίαζε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία τον χειμώνα, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και των ιδιαίτερων κλιματολογικών της συνθηκών. Η διαφορά είναι ότι η Κίνα διαθέτει τα μέσα για να διαγιγνώσκει γρήγορα και με ακρίβεια αυτούς τους ιούς. Σε άλλη αναλογία, όπως έχουμε κι εμείς αυξημένες λοιμώξεις αυτήν την εποχή, έτσι έχει και η Κίνα. Η διαφορά είναι πως επειδή έχει πολύ κακό ιστορικό η χώρα με την COVID-19, είναι τα πάντα στο “μικροσκόπιο” και η οποιαδήποτε αυξημένη κίνηση κινητοποιεί τους πάντες. Και ποιους κινητοποιεί; Τους ίδιους του Κινέζους. Στέλνουν μηνύματα στον υπόλοιπο κόσμο, φοβούμενοι ότι μπορεί να υποκρύπτεται κάτι και να περάσουμε τα ίδια που περάσαμε με τον COVID-19″, εξηγεί η γιατρός.

Μεταπνευμονοϊός HMPV: Η έλλειψη επιτήρησης στην Ελλάδα

Και αν το ισχυρό σύστημα επιτήρησης επιτρέπει στους Κινέζους να ταυτοποιούν άμεσα τους ιούς που προκαλούν έξαρση, στην Ελλάδα δεν έχουμε τα ίδια μέσα, προσθέτει η γιατρός.

Ο ΕΟΔΥ περιορίζεται στην καταγραφή της γρίπης και της COVID-19 μέσω του συστήματος επιτήρησης SENTIMENT, ενώ δεν διαθέτει επαρκή δεδομένα για άλλους ιούς.

«Η ταχύτητα με την οποία έφτασαν στο συμπέρασμα για τον μεταπνευμονοϊό οι Κινέζοι είναι εντυπωσιακή. Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να διαγνώσουμε τέτοιους ιούς γιατί τα ειδικά τεστ είναι ακριβά, και τα νοσοκομεία προσπαθούν να περιορίσουν τον προϋπολογισμό τους», αναφέρει.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως τονίζει με έμφαση, η Πνευμονολόγος, κάποια και από τα δικά μας αυξημένα περιστατικά στα νοσοκομεία, να αφορούν κρούσματα του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού:

«Και μεταπνευμονοϊός μπορεί να είναι, ή θα μπορούσε να είναι παραϊφλουένζα, την οποία επίσης δεν διαγιγνώσκουμε. Μαζί με τη γρίπη θα μπορούσαμε ταυτόχρονα να βλέπουμε και άλλους ιούς. Το ξέρουμε αυτό, παρ’ όλα αυτά δεν κάνουμε τεστ για άλλους ιούς. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος ασθενής έχει «βαριά» κλινική εικόνα και να έχει πνευμονία και γρίπη μαζί. Δεν έχουμε τρόπο στο νοσοκομείο να διαγνώσουμε τον πνευμονιόκοκκο από τα ούρα, οπότε πώς να το ξέρουμε;», σημειώνει η γιατρός.

Η ελλιπής εικόνα για την πραγματική διασπορά των λοιμώξεων έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί να μην έχουν επαρκή δεδομένα ώστε να γνωρίζουν ποιο παθογόνο έχουν απέναντί τους κάθε φορά, αναφέρει η Δρ. Τσικρικά.

«Ακόμη και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) για τον οποίο η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι πολύ ευαισθητοποιημένη τα τελευταία χρόνια, είμαι σίγουρη πως σε όλα τα νοσοκομεία δεν μπορούν να τον διαγνώσουν. Το πρόβλημα είναι πώς προσπαθούμε κάθε φορά να ανιχνεύσουμε τη διασπορά με τη διεθνή βιβλιογραφία. Τι λέμε λοιπόν; Αν η διπλανή μου χώρα έχει περίπου “τόσο” και η άλλη διπλανή μου χώρα έχει περίπου “τόσο”, τότε με την κινητικότητα που υπάρχει κι εγώ κάπου εκεί είμαι. Γι’ αυτό και όλοι αναφερόμαστε στην βιβλιογραφία γιατί δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα, πιο συγκεκριμένα δηλαδή», σημειώνει.

Η σημασία της τεκμηρίωσης

Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη επιτήρηση και καταγραφή, γιατί έρχονται δύσκολοι καιροί, προσθέτει η ειδικός:

«Η κλιματική αλλαγή θα επιβαρύνει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης, έχουμε ένα πληθυσμό που γηράσκει και τρίτον έχουμε ένα σύστημα υγείας πεπαλαιωμένο, καλύτερα να το πω γηρασμένο και στα όριά του. Οπότε δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία, δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να το καταλάβεις, Οπότε και η στρατηγική και η οργάνωση ακόμη και στα «υλικά» της υγείας θα πρέπει να αλλάξει», προσθέτει.

Η έλλειψη ακριβών δεδομένων για τις λοιμώξεις στην Ελλάδα δημιουργεί ακόμη και προβλήματα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και ιατρών, αναφέρει η κα. Μάτα Τσικρικά.

«Αν γνωρίζαμε με ακρίβεια τα ποσοστά διασποράς, ο κόσμος θα μας εμπιστευόταν περισσότερο και θα ήταν πιο συνεπής με τον εμβολιασμό» , σημειώνει.

Τέλος, τονίζει τη σημασία της επένδυσης στη δημόσια υγεία: «Κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι επενδύσεις στην υγεία είναι περιορισμένες. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την προετοιμασία μας απέναντι σε νέες υγειονομικές κρίσεις», καταλήγει η γιατρός.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Tags: ΙΟΣΚΙΝΑΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Με εγκαύματα και μελανιές σε όλο του το σώμα έφτασε το 4χρονο κοριτσάκι στο «Παίδων» – Η ιατροδικαστική θα ρίξει «φως» στην υπόθεση
Υγεία

Γρίπη: Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία – 150 παιδιά στα παιδιατρικά μέσα σε 3 μέρες

05.01.2026
Ύποπτος θάνατος βρέφους 2,5 μηνών – Ξυπνάει μνήμες από τις υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου
Υγεία

Εκτόξευση εισαγωγών γρίπης στα νοσοκομεία – Άμεσο εμβολιασμό και μέτρα προστασίας προτείνει ο ΕΟΔΥ

03.01.2026
Next Post
Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Τουλάχιστον 53 νεκροί και 62 τραυματίες – Κατέρρευσαν πολλά κτίρια

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Τουλάχιστον 53 νεκροί και 62 τραυματίες – Κατέρρευσαν πολλά κτίρια

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Νέο επίδομα από 325 έως 1.200 ευρώ -Δ.Μιχαηλίδου: Οι δικαιούχοι & η πλατφόρμα paidi.gov.gr

26.05.2021
Η Σημαία του ΠΑΣΟΚ στο Tomorrowland (Βίντεο)

Η Σημαία του ΠΑΣΟΚ στο Tomorrowland (Βίντεο)

01.08.2022
Τουρκία: Τα σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά σε γάλα και τυρί

Market Pass: Θέμα ημερών η υποβολή αιτήσεων – Ποια είναι η διαδικασία

01.02.2023

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Εντοπίστηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων, Κώστας Γκίνης – Βρέθηκε κρυμμένο σε πεύκα το αυτοκίνητό του

03.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Γυμνός με κομμένες τις φλέβες ο 45χρονος πυροσβέστης που εντοπίστηκε στο όρος Μπέλλες

03.01.2026
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved