Τα χαμόγελα, βέβαια, για κάποιους δεν είναι τόσο πλατιά όσο την προηγούμενη χρονιά: από τη μια την ύψιστη διάκριση των τριών αστεριών δεν την κατέκτησε κανείς (ούτε φέτος) κι από την άλλη το Varoulko του Λευτέρη Λαζάρου έχασε, μετά από πάρα πολλά χρόνια, το Αστέρι του, πλέον το βρίσκουμε στην κατηγορία Selected Restaurants, δηλαδή στα εστιατόρια που προτείνονται από τον Οδηγό για καλό φαγητό στην πόλη.
Επίσης, η Spondi, ένα εστιατόριο θρύλος, δεν κατάφερε ούτε φέτος να διεκδικήσει πίσω το Δεύτερο Αστέρι που έχασε το 2022.
Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, καθώς αφενός πολύ ευχάριστη (αν και αναμενόμενη) είναι η επικράτηση του Delta Restaurant στην κορυφή που βραβεύτηκε με Δύο Αστέρια ακόμη μια φορά και αφετέρου, στην κατηγορία με το ένα Αστέρι Michelin, υπάρχει και μία νέα προσθήκη, το Makris Athens με chef τον Πέτρο Δήμα.
Το πολύτιμο Ένα Αστέρι διατηρούν το Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι, το CTC Urban Gastronomy του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, το Hervé των chefs Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη, η Hytra με τον Γιώργο Φελεμέγκα, το Patio με επικεφαλής chef τον Παναγιώτη Γιακαλή, το Pelagos του Lucca Piscazzi, το Soil του Τάσου Μαντή, η Spondi με τον Arnaud Bignon, το The Zillers με νέο chef τον Βασίλη Ρούσσο και φυσικά το Tudor Hall του ξενοδοχείου King George με head chef τον Αστέριο Κοστούδη και chef de cuisine τον Νίκο Λειβαδιά.
Επίσης, το Πράσινο Αστέρι Michelin απονεμήθηκε και φέτος στο Delta, στο Soil και στο Patio του The Margi Hotel, αποδεικνύοντας πως η δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα σε θέματα βιώσιμης γαστρονομίας είναι σταθερή και αποδίδει καρπούς.
Περνάμε στην πολύ σημαντική κατηγορία Bib Gourmand, στην οποία ανήκουν τα εστιατόρια τα οποία ξεχωρίζουν για την εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής που προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Για το 2024 ο οδηγός Michelin επέλεξε 6 εστιατόρια, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε προσιτές τιμές.
Από αυτά τα γνώριμά μας Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár και Nolan διατηρούν τον τίτλο τους, ενώ στη συγκεκριμένη λίστα προστέθηκαν ακόμη δύο.
Το πρώτο από αυτά είναι το Άκρα στο Παγκράτι με επικεφαλής το δίδυμο Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, ενώ το δεύτερο είναι το πολύ δημοφιλές Pharaoh με chef τον Μανώλη Παπουτσάκη.
Στα Selected Restaurants τώρα, οι επιθεωρητές του Οδηγού Michelin τοποθετούν επιπλέον 4 νέα εστιατόρια, τα οποία κατά την άποψή τους, διαθέτουν υψηλό επίπεδο της κουζίνας, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 18. Ο λόγος για τα Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio.
Η πλήρης λίστα με τις επιλογές του οδηγού Michelin 2024 για την Αθήνα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ιστοσελίδα και στο app του οδηγού Michelin. Περιλαμβάνει τις επιλογές εστιατορίων αλλά και τις επιλογές ξενοδοχείων, με τα πιο μοναδικά και συναρπαστικά μέρη για να μείνει κανείς στην Αθήνα αλλά και σε όλο τον κόσμο: https://guide.michelin.com/en/gr/attica/athens/restaurants?sort=distance
Τα χαμόγελα, βέβαια, για κάποιους δεν είναι τόσο πλατιά όσο την προηγούμενη χρονιά: από τη μια την ύψιστη διάκριση των τριών αστεριών δεν την κατέκτησε κανείς (ούτε φέτος) κι από την άλλη το Varoulko του Λευτέρη Λαζάρου έχασε, μετά από πάρα πολλά χρόνια, το Αστέρι του, πλέον το βρίσκουμε στην κατηγορία Selected Restaurants, δηλαδή στα εστιατόρια που προτείνονται από τον Οδηγό για καλό φαγητό στην πόλη.
Επίσης, η Spondi, ένα εστιατόριο θρύλος, δεν κατάφερε ούτε φέτος να διεκδικήσει πίσω το Δεύτερο Αστέρι που έχασε το 2022.
Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, καθώς αφενός πολύ ευχάριστη (αν και αναμενόμενη) είναι η επικράτηση του Delta Restaurant στην κορυφή που βραβεύτηκε με Δύο Αστέρια ακόμη μια φορά και αφετέρου, στην κατηγορία με το ένα Αστέρι Michelin, υπάρχει και μία νέα προσθήκη, το Makris Athens με chef τον Πέτρο Δήμα.
Το πολύτιμο Ένα Αστέρι διατηρούν το Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι, το CTC Urban Gastronomy του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, το Hervé των chefs Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη, η Hytra με τον Γιώργο Φελεμέγκα, το Patio με επικεφαλής chef τον Παναγιώτη Γιακαλή, το Pelagos του Lucca Piscazzi, το Soil του Τάσου Μαντή, η Spondi με τον Arnaud Bignon, το The Zillers με νέο chef τον Βασίλη Ρούσσο και φυσικά το Tudor Hall του ξενοδοχείου King George με head chef τον Αστέριο Κοστούδη και chef de cuisine τον Νίκο Λειβαδιά.
Επίσης, το Πράσινο Αστέρι Michelin απονεμήθηκε και φέτος στο Delta, στο Soil και στο Patio του The Margi Hotel, αποδεικνύοντας πως η δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα σε θέματα βιώσιμης γαστρονομίας είναι σταθερή και αποδίδει καρπούς.
Περνάμε στην πολύ σημαντική κατηγορία Bib Gourmand, στην οποία ανήκουν τα εστιατόρια τα οποία ξεχωρίζουν για την εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής που προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Για το 2024 ο οδηγός Michelin επέλεξε 6 εστιατόρια, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε προσιτές τιμές.
Από αυτά τα γνώριμά μας Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár και Nolan διατηρούν τον τίτλο τους, ενώ στη συγκεκριμένη λίστα προστέθηκαν ακόμη δύο.
Το πρώτο από αυτά είναι το Άκρα στο Παγκράτι με επικεφαλής το δίδυμο Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, ενώ το δεύτερο είναι το πολύ δημοφιλές Pharaoh με chef τον Μανώλη Παπουτσάκη.
Στα Selected Restaurants τώρα, οι επιθεωρητές του Οδηγού Michelin τοποθετούν επιπλέον 4 νέα εστιατόρια, τα οποία κατά την άποψή τους, διαθέτουν υψηλό επίπεδο της κουζίνας, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 18. Ο λόγος για τα Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio.
Η πλήρης λίστα με τις επιλογές του οδηγού Michelin 2024 για την Αθήνα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ιστοσελίδα και στο app του οδηγού Michelin. Περιλαμβάνει τις επιλογές εστιατορίων αλλά και τις επιλογές ξενοδοχείων, με τα πιο μοναδικά και συναρπαστικά μέρη για να μείνει κανείς στην Αθήνα αλλά και σε όλο τον κόσμο: https://guide.michelin.com/en/gr/attica/athens/restaurants?sort=distance