Empisteutiko.gr
16.04.26 || 01:46
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Επεισόδια στο Άμστερνταμ: 5 άτομα στο νοσοκομείο και 62 συλλήψεις – Σε εξέλιξη έρευνες

08.11.2024
in Κόσμος
Επεισόδια στο Άμστερνταμ: 5 άτομα στο νοσοκομείο και 62 συλλήψεις – Σε εξέλιξη έρευνες
Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Επεισόδια στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Νέο βίντεο από τον γιατρό που συνελήφθη – «Χυδαία συκοφαντία, ο υπουργός με απείλησε με απόλυση»

Επεισόδια στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Νέο βίντεο από τον γιατρό που συνελήφθη – «Χυδαία συκοφαντία, ο υπουργός με απείλησε με απόλυση»

20.02.2026
ΑΠΘ: Κουκουλοφόροι μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα

Στις 22:00 θα κλείνουν τα κτίρια του ΑΠΘ μετά τα επεισόδια

12.02.2026

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των ολλανδικών αρχών για την επίθεση που δέχτηκαν Ισραηλινοί φίλαθλοι στο Άμστερνταμ. Στο σημείο μεταβαίνει και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και 62 συνελήφθησαν, ύστερα από τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (8/11), σε βάρος Ισραηλινών οπαδών της Μακάμπι, μετά την αναμέτρηση του Άγιαξ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο Άμστερνταμ.

Οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν σε νεότερη ενημέρωσή τους ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν, χωρίς ωστόσο να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται όμως ότι υπάρχουν αναφορές ότι όλα ξεκίνησαν όταν οι Ισραηλινοί οπαδοί βγήκαν στους δρόμους του Άμστερνταμ και άρχισαν να κλέβουν και να σκίζουν παλαιστινιακές σημαίες από τα μπαλκόνια των κατοίκων, φωνάζοντας συνθήματα.

 

 

Στον απόηχο της επίθεσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε την αποστολή δύο στρατιωτικών αεροσκαφών στο σημείο, προκειμένου να παραλάβουν τους φιλάθλους και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια πίσω στο Ισραήλ. Η “αποστολή διάσωσης”, όπως την ονόμασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν εκτελείται από τους IDF, όπως είχε προαναγγείλει.

Συγκεκριμένα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι “μετά από αξιολόγηση και κατόπιν σύστασης αξιωματούχων, αποφασίστηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να σταλεί επαγγελματική αποστολή διάσωσης στην Ολλανδία”. Κάτι που επιβεβαίωσαν και οι IDF δηλώνοντας ότι “σύμφωνα με οδηγία των πολιτικών αρχών της χώρας, καμία αντιπροσωπεία του IDF δεν θα μεταβεί στο Άμστερνταμ“.

Αντίθετα, η αποστολή διάσωσης θα εκτελεστεί από μεταγωγικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν στους στρατιώτες τους να μεταβούν στην Ολλανδία μέχρι νεοτέρας ενώ ο νεοδιόριστος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Άμστερνταμ τις επόμενες ώρες, όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

“Ο νέος αντισημιτισμός στοχεύει το Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του” σημείωσε σε ανακοίνωσή του, γνωστοποιώντας ότι κατά την επίσκεψή του θα συναντηθεί και με μέλη της ολλανδικής εβραϊκής κοινότητας.

Ασαφές πώς εξελίχθηκαν τα επεισόδια

Τα ακριβή γεγονότα παραμένουν ακόμη ασαφή. Η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Φέμκε Χαλσέμα, δήλωσε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της συνεχίζουν την προσπάθεια να επιβεβαιώσουν την πλήρη έκταση της βίας εναντίον των ισραηλινών φιλάθλων.

«Παρά τη μαζική ανάπτυξη της αστυνομίας στην πόλη, Ισραηλινοί φίλαθλοι τραυματίσθηκαν», έγραψε η Χαλσέμα στο Instagram προσθέτοντας ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων και των συλληφθέντων δεν είναι ακόμα σαφής.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στο κέντρο του Άμστερνταμ, αν και το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σαφές ποια πλευρά άρχισε τα βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω στα 60 άτομα τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

 

Anadolu/Abaca Press/Visualhellas.gr @Mouneb Taim

 

Ο σταθμός AT5 του δικτύου Amsterdam TV μετέδωσε ότι διαδηλωτές εκτόξευσαν καρέκλες εναντίον φιλάθλων της Μακάμπι. Κινητές μονάδες της αστυνομίας φέρεται ότι προστάτευσαν τους Ισραηλινούς και τους συνόδευσαν στα ξενοδοχεία τους.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και το απόγευμα ανάμεσα σε Ισραηλινούς φιλάθλους και δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν περισσότερα από 10 άτομα για διατάραξη της δημόσιας τάξης και παράνομη κατοχή πυροτεχνημάτων. Ακόμα και πριν από το ματς, υπήρξαν μεμονωμένες συμπλοκές κοντά στο γήπεδο στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Περίπου 200 διαδηλωτές αποπειράθηκαν να φθάσουν στο γήπεδο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αντιδράσεις από πολιτικούς

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ντικ Σχοφ, καταδίκασε αυτές τις «απαράδεκτες αντισημιτικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών» με ανάρτησή του στο X και δήλωσε ότι μίλησε με τον Νετανιάχου.

Ο ακροδεξιός Ολλανδός ηγέτης, Γκέερτ Βίλντερς, έκανε λόγο για ένα «πογκρόμ». «Γίναμε η Γάζα της Ευρώπης», δήλωσε προσθέτοντας ότι μουσουλμάνοι με παλαιστινιακές σημαίες κυνηγούν εβραίους. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης στα επεισόδια χαρακτηρίζοντάς τα «πογκρόμ».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ, καταδίκασε τα επεισόδια. «Το να κυνηγάς και να ξυλοκοπείς ισραηλινούς φιλάθλους δεν είναι αντιπολεμική διαμαρτυρία», έγραψε στο X. «Είναι εγκληματικό και απαράδεκτο και πρέπει όλοι να ταχθούμε εναντίον του. Ως Ευρωπαίος, ντρέπομαι να βλέπω τέτοιες σκηνές σε μία από τις μεγάλες πόλεις μας».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καταδικάζει τα επεισόδια κατά Ισραηλινών: “Όλοι οι δράστες να διωχθούν ποινικά”

Στη Νέα Υόρκη, ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, ο επικεφαλής της οργάνωσης Anti-Defamation League (ADL), η οποία αυτοχαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη στον κόσμο οργάνωση κατά του μίσους, ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των ισραηλινών φιλάθλων, να συλλάβει τους δράστες και να ασκήσει διώξεις εναντίον τους και να ζητήσει συγγνώμη για τη βία.

«Αυτό ακριβώς είναι η ‘παγκοσμιοποίηση της ιντιφάντα’», έγραψε ο Γκρίνμπλατ στο X προσθέτοντας ότι «ένας γεμάτος μίσος όχλος» επιτέθηκε σε Ισραηλινούς που πήγαν στο Άμστερνταμ για να απολαύσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ακόμα και η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς αντέδρασε μέσω του X χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις εναντίον εβραίων στο Άμστερνταμ «βαθιά ανησυχητικές και φρικτές». Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, ιδιαίτερα η μητροπολιτική Νέα Υόρκη, έχει μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους εβραίους στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε. «Αυτός ο αντισημιτισμός και η βία πρέπει να τελειώσουν τώρα».

Tags: ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Σάλος στο Ηνωμένο Βασίλειο: Πληρώνουν χιλιάδες για να δηλώσουν… γκέι και να πάρουν άσυλο
Κόσμος

Σάλος στο Ηνωμένο Βασίλειο: Πληρώνουν χιλιάδες για να δηλώσουν… γκέι και να πάρουν άσυλο

15.04.2026
Καβγάς Ελλήνων και Τούρκων για τον πατσά: «Τον έτρωγαν οι Μνηστήρες της Πηνελόπης», «το πωλούσαν στην Κωνσταντινούπολη το 1700»
Κόσμος

Καβγάς Ελλήνων και Τούρκων για τον πατσά: «Τον έτρωγαν οι Μνηστήρες της Πηνελόπης», «το πωλούσαν στην Κωνσταντινούπολη το 1700»

15.04.2026
Next Post
Ισπανία: Μετά τη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη πλημμύρισε και η Χιρόνα – Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά

Ισπανία: Μετά τη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη πλημμύρισε και η Χιρόνα – Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Καιρός: «Έρχονται» ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι από σήμερα το απόγευμα έως το μεσημέρι του Σαββάτου – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ – Πού αναμένονται καταιγίδες τις επόμενες ώρες, μήνυμα από το 112

27.02.2025
Σέρρες: Αγγελία Εργασίας – Ζητούνται άτομα για εργασία ως σερβιτόροι

Καταγγελία-σοκ από σερβιτόρο στη Σαντορίνη: Απολύθηκε και εκδιώχθηκε με τραμπουκισμούς και απειλές

18.07.2025
Αυτοκτόνησε 26χρονος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Εικόνες)

Θεσσαλονίκη: 3χρονο παιδί υπέστη καρδιακή ανακοπή – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

29.03.2024

ΤΑΣΗ_

Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Απτόητο το κύκλωμα της παράνομης συνταγογράφησης: Έγραψαν ξανά 200 κουτιά Xanax στο ΑΜΚΑ του ίδιου ασθενή

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός bodybuilder και TikToker για αναβολικά – Έφοδος της ΕΛΑΣ στο γυμναστήριό του

20.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved