Empisteutiko.gr
26.12.25 || 17:31
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Βουλγαρία: Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές -Οι έβδομες εκλογές από το 2021

27.10.2024
in Κόσμος
Η Βουλγαρία θέλει το ευρώ ως παράλληλο νόμισμα
Share TweetShareEmail

Μεγάλη κόπωση και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της φιλορωσικής ακροδεξιάς: οι Βούλγαροι ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, τις έβδομες που διεξάγονται από το 2021 χωρίς να υπάρχει πραγματικά ελπίδα η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.

Το κύμα διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς το 2020 προκάλεσε την ανατροπή του υπό το κόμμα Gerb κυβερνητικού συνασπισμού, όμως οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιούνται έκτοτε στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ έχουν κάνει να κοπάσει ο άνεμος αλλαγής κατά των συντηρητικών.

Συνέπεια; Το Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίζεται να κερδίζει το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, με 26%.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Βουλγαρία: Από τη Σένγκεν και τα λέβα στο ευρώ – Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά

Βουλγαρία: Από τη Σένγκεν και τα λέβα στο ευρώ – Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά

17.12.2025
Βουλγαρία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων

Βουλγαρία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων

11.12.2025

Όμως κινδυνεύει να μην βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς το κοινοβούλιο προμηνύεται να είναι κατακερματισμένο.

Εξάλλου το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές παραμένει χαμηλό. Πριν πέντε μήνες – στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές—μόνο το 34% των ψηφοφόρων πήγαν στις κάλπες, το χαμηλότερο ποσοστό μετά την πτώση του κομμουνισμού πριν 35 χρόνια.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα exit polls αναμένονται περίπου στις 20:00.

Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς από το 1989 πολιτικής κρίσης, οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane (Αναγέννηση) κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους. Οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν το 13% με 14%, όσο και στους μεταρρυθμιστές του συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή / Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD), που βλέπουν το ποσοστό τους να μειώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Με μεγάλη παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία το Vazrajdane βασίζεται στην υιοθέτηση το καλοκαίρι από το κοινοβούλιο, έπειτα από πρωτοβουλία του, νομοσχεδίου κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ «προπαγάνδας» στα σχολεία.

Το νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από τη ρωσική νομοθεσία, σε μια χώρα που παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παραμένει ιδιαίτερα ρωσόφιλη.

«Η επιρροή του Vazrajdane αυξάνεται στον βαθμό που το κόμμα έχει αναχθεί σε πιθανό σύμμαχο του Gerb», σχολίασε ο Ντομπρομίρ Ζιβκόφ διευθυντής του ινστιτούτου Market Links.

Ο Μπορίσοφ, που στήριξε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, έχει ανοίξει την πόρτα της προσέγγισης στο Vazrajdane, αν και έχει παραδεχθεί ότι «οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψουν» ένα τέτοιο σενάριο.

Όταν κυβερνούσε ο 65χρονος Μπορίσοφ φρόντιζε να μην αποξενώσει τη Ρωσία, σεβόμενος ωστόσο τις θέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τάχθηκε ανοικτά κατά της Μόσχας, όμως ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα, εκτίμησε ο Ζιβκόφ.

Η εκλογή του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου και «η επιείκειά του έναντι στο αμάρτημα της διαφθοράς» ενδέχεται να ευνοήσουν έναν συνασπισμό του Gerb με τον πρώην μεγιστάνα Ντελιάν Πεέφσκι, εις βάρος του οποίου έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και τη Βρετανία κυρώσεις λόγω διαφθοράς.

Ο 44χρονος αυτός βουλευτής ηγείται του κόμματος της μουσουλμανικής μειονότητας (MDL), το οποίο ενδέχεται να συγκεντρώσει περισσότερο από το 7% των ψήφων.

Λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στη Βουλγαρία, το οποίο ανησυχεί του ξένους επενδυτές, αναβλήθηκε η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και η ενεργειακή μετάβαση της χώρας, κάτι που προκάλεσε την καθυστέρηση της καταβολής δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Η κατάσταση προκάλεσε εξάλλου την αναβολή της ένταξης της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν. Εξάλλου το κόστος διοργάνωσης επτά εκλογών ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

 

Tags: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ουκρανία: Το μυστικό σχέδιο Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν που αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους
Κόσμος

Guardian: Γιατί Τραμπ και Πούτιν θέλουν να «διαλύσουν» την Ευρώπη

26.12.2025
«Ο Ιησούς είναι Παλαιστίνιος»: Αντιδράσεις για πινακίδα στην Times Square της Νέας Υόρκης – Πολιτικό μήνυμα ή ιστορική ανακρίβεια;
Κόσμος

«Ο Ιησούς είναι Παλαιστίνιος»: Αντιδράσεις για πινακίδα στην Times Square της Νέας Υόρκης – Πολιτικό μήνυμα ή ιστορική ανακρίβεια;

26.12.2025
Next Post
Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ – Δεκάδες τραυματίες

Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ – Δεκάδες τραυματίες

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Φλώρινα: Χωρίς άδεια λειτουργίας φέρεται το ξενοδοχείο με τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα

Φλώρινα: Τα τρία τραγικά λάθη που οδήγησαν στη δηλητηρίαση των 14 ενοίκων στο ξενοδοχείο

30.10.2024
Τραγωδία στα Τέμπη – Ψευδείς ειδήσεις του Αντ1 για την πορεία του Γεράσιμου.

Τέμπη: Συμπαράσταση στον μοναδικό επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Γίγαντα συνέχισε να πολεμάς…»

18.03.2023

Στο τραπέζι κόφτης στα SMS 13033 για τους κωδικούς 2 και 6

08.02.2021

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Eurovision 2025: Αυτά είναι τα 12 τραγούδια που θα παρουσιαστούν στον ελληνικό τελικό

Eurovision 2026: Αυτή είναι η 5η χώρα που αποχωρεί λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

10.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved