Βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και στο οποίο διακρίνεται ένας Σαουδάραβας να κινηματογραφεί τοποθεσίες πριν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, κάνει τις οικογένειες των θυμάτων να μιλούν για “ντοκουμέντο”.
Ένα βίντεο ‘τραβηγμένο’ πριν από 25 χρόνια, στο οποίο διακρίνεται ένας άνδρας να κινηματογραφεί τοποθεσίες στο κέντρο της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, τρεις μήνες πριν από την πολύνεκρη επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, είδε το φως της δημοσιότητας, με τις οικογένειες των θυμάτων να κάνουν λόγο για νέο υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο δικαστικής αγωγής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, το βίντεο τραβήχτηκε το καλοκαίρι το 1999 από έναν άνδρα, ο οποίος αναγνωρίστηκε από το FBI ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.
Ο άνδρας, ονόματι Ομάρ αλ Μπαγιούμι, Omar al-Bayoumi, διακρίνεται να κινηματογραφεί διάφορα μέρη στην πόλη των ΗΠΑ, όπως το μνημείο της Ουάσιγκτον, τα σημεία εισόδου του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ενώ σε ένα σημείο ακούγεται να αναφέρεται σε ένα “σχέδιο”.
Το εν λόγω ντοκουμέντο αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο δικαστικής αγωγής των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν συνένοχη στο πολύνεκρο αυτό έγκλημα. Κάτι που η ηγεσία της χώρας αρνείται.
Το βίντεο αποκτήθηκε από CBS και προβλήθηκε στην εκπομπή 60 Minutes.
Δείτε το εδώ για την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου:
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αρνούνται εδώ και καιρό τη συνενοχή ή την υποστήριξη της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως και ο Μπαγιούμι.
Μάλιστα οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας έχουν ζητήσει την απόρριψη της υπόθεσης των οικογενειών, ενώ οι προφορικές αγορεύσεις τους αναμένεται να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι.
Σχετικό Άρθρο
11η Σεπτεμβρίου: Τα νέα στοιχεία για τις επιθέσεις, που ανατρέπουν τα δεδομένα
Σύμφωνα με την TheGuardian, το βίντεο βρέθηκε αρχικά από Βρετανούς ερευνητές στο διαμέρισμα του Μπαγιούμι τις ημέρες μετά την επίθεση του 2001, όταν ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ.
Το διαμέρισμα περιείχε επίσης ένα βιβλίο διευθύνσεων, που οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων υποστηρίζουν ότι περιέχει τα στοιχεία επικοινωνίας αξιωματούχων της τότε σαουδαραβικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια, η Scotland Yard έδωσε το υλικό στο FBI.
Η Σαουδική Αραβία από την αρχή αρνήθηκε ότι ο Μπαγιούμι ήταν πράκτοράς της, καθώς έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση καθώς φέρεται να γνώριζε δύο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου, τον Ναουάφ αλ-Χάζμι και τον Χαλίντ αλ-Μιχντάρ. Σε έκθεση του FBI, που αποχαρακτηρίστηκε τον Μάρτιο του 2022 παρουσίασε στοιχεία για “50/50 πιθανότητα ο Μπαγιούμι να είχε προηγμένη γνώση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου” από τη σχέση του με τους αεροπειρατές.
Το βίντεο τραβήχτηκε σε διάστημα αρκετών ημερών και είναι κάπως κοκκώδους ποιότητας. Ξεκινά στα αραβικά, λέγοντας: “Αγαπητοί, αξιότιμοι αδελφοί, ένας χαιρετισμός σε εσάς από τον Ομάρ αλ-Μπαγιούμι”, και στη συνέχεια προσθέτει: “Σας χαιρετίζουμε, οι σεβαστοί αδελφοί, και σας καλωσορίζουμε από την Ουάσιγκτον – την Ουάσιγκτον την αμερικανική πρωτεύουσα”.
Δείχνοντας το μνημείο της Ουάσινγκτον, μιλάει ότι θα πάει εκεί και “θα σας αναφέρω λεπτομερώς τι υπάρχει εκεί” στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται. Σημειώνει επίσης την εγγύτητα του αεροδρομίου. Εστιάζοντας σε αυτοκίνητα έξω από ένα άγνωστο κτίριο, λέει: “Τα αυτοκίνητά τους, το είπατε αυτό στο σχέδιο”.
Το FBI ισχυρίζεται ότι όταν ο Μπαγιούμι γύριζε το βίντεο, βρισκόταν μαζί με δύο διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι, σύμφωνα με το FBI, είχαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο 60 Minutes το περιεχόμενο της έκθεσης.
Η επίσημη έκθεση της Επιτροπής 9/11, ένα έγγραφο 585 σελίδων που δημοσιεύτηκε το 2004 από τα πορίσματα μιας έρευνας που συνέστησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση ευθύνονται κυρίως οι αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών της CIA και του FBI.
Αναφερόμενη στον Μπαγιούμι, η έκθεση ανέφερε: “Δεν είδαμε καμία αξιόπιστη απόδειξη ότι πίστευε στον βίαιο εξτρεμισμό ή ότι εν γνώσει του βοηθούσε εξτρεμιστικές ομάδες”. Ανέφερε ότι όταν ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, που πιστώνεται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης, ρωτήθηκε κατά την ανάκριση αν γνώριζε τον Μπαγιούμι, είπε ότι δεν γνώριζε.