Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο – οι οποίοι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό – κλωνοποίησαν έναν ιό που μοιάζει με τον Covid-19 και έχει εντοπιστεί σε παγκολίνους, γνωστό ως GX_P2V, και τον χρησιμοποίησαν για να μολύνουν ποντίκια.
Τα ποντίκια είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εκφράζουν μια πρωτεΐνη που συναντάται στους ανθρώπους, με στόχο να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο ιός στους ανθρώπους. Όλα τα τρωκτικά που μολύνθηκαν με το παθογόνο πέθαναν μέσα σε οκτώ ημέρες, γεγονός που οι ερευνητές χαρακτήρισαν «εκπληκτικά» γρήγορο.
Η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη επίσης όταν βρήκε υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στους εγκεφάλους και τα μάτια των ποντικών – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός, παρά το γεγονός ότι σχετίζεται με τον Covid-19, πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται στο σώμα με μοναδικό τρόπο. Στη μελέτη της προειδοποιεί ότι τα ευρήματά της «υπογραμμίζουν τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στον άνθρωπο».
«Πρόκειται για μια επιστημονικά εντελώς άσκοπη μελέτη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που θα μπορούσαμε να μάθουμε από την μόλυνση μιας περίεργης φυλής εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θα μπορούσα να καταλάβω πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάει στραβά», έγραψε ο Φρανσουά Μπαλού, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, σε ανάρτησή του στο Twitter (X).
Ο Ρίτσαρντ Έμπραιτ, χημικός στο Πανεπιστήμιο Rutgers, δήλωσε στη DailyMail ότι συμφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση του Μπαλού.
«Η μελέτη δεν διευκρινίζει το επίπεδο και τις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιήθηκαν. Η απουσία αυτών των πληροφοριών εγείρει την ανησυχητική πιθανότητα ότι μέρος ή το σύνολο αυτής της έρευνας, όπως και η έρευνα στη Γουχάν το 2016-2019 που πιθανώς προκάλεσε την πανδημία Covid-19, εκτελέστηκε απερίσκεπτα χωρίς τα ελάχιστα μέτρα βιοασφάλειας και τις πρακτικές που είναι απαραίτητες για την έρευνα με ένα παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter (X) ο Έμπραιτ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου, ο εν λόγω ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017 σε παγκολίνους στη Μαλαισία. Οι ερευνητές κλωνοποίησαν τον ιό και αποθήκευσαν πολλαπλά αντίγραφά του στο εργαστήριο του Πεκίνου, όπου συνέχισε να εξελίσσεται. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς διεξήχθη η συγκεκριμένη μελέτη. Ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό ο ιός να είχε υποστεί μια μετάλλαξη που ενίσχυσε την μολυσματικότητά του κατά την αποθήκευση, η οποία τον έκανε πιο θανατηφόρο.
Οι Κινέζοι ερευνητές μόλυναν οκτώ ποντίκια με τον εν λόγω ιό και οκτώ με αδρανοποιημένο ιό. Όλα τα ποντίκια που μολύνθηκαν με τον ιό πέθαναν 7-8 ημέρες αργότερα. Διαπίστωσαν ότι ο ιός GX_P2V είχε μολύνει τους πνεύμονες, τα οστά, τα μάτια, τις τραχειές και τους εγκεφάλους των νεκρών ποντικών. Μέχρι την έκτη ημέρα, το ιικό φορτίο είχε μειωθεί σημαντικά στους πνεύμονες των τρωκτικών, αλλά ο εγκέφαλός τους είχε συρρικνωθεί.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο ιός μολύνει μέσω του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια μεταναστεύει στον εγκέφαλο – σε αντίθεση με τον Covid-19 ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις των κατώτερων πνευμόνων και πνευμονία σε σοβαρές περιπτώσεις.
«Η σοβαρή λοίμωξη του εγκεφάλου κατά τα τελευταία στάδια της λοίμωξης μπορεί να είναι η βασική αιτία θανάτου αυτών των ποντικιών», έγραψαν οι ερευνητές.
«Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι ένας κορονοϊός που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει 100% θνησιμότητα σε ποντίκια hACE2, γεγονός που υποδηλώνει τον κίνδυνο ο GX_P2V να διαχυθεί στον άνθρωπο», πρόσθεσαν.
Η Δρ. Κριστίνα Παρκς, μοριακή βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι η κινεζική μελέτη ήταν κλασική έρευνα κέρδους-λειτουργίας, είτε το λένε είτε όχι».
Ένας από τους Κινέζους ερευνητές ήταν ο Δρ. Γιγκάνγκ Τονγκ, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, ένα κινεζικό στρατιωτικό ιατρικό ερευνητικό ινστιτούτο που διοικείται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Συνυπέγραψε επίσης μια εργασία το 2023 με τη «γυναίκα νυχτερίδα» Ζενγκ Λι Σι, επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV). Το FBI και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το εν λόγω ινστιτούτο ως την πιο πιθανή πηγή της πανδημίας του Covid-19. Οι ερευνητές εκεί, με επιχορηγήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, εκτελούσαν πειράματα κέρδους-λειτουργίας κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της επιδημίας Covid.
Σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Δρ. Πίτερ Ντάσακ, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής EcoHealth Alliance, η οποία χρηματοδότησε τα αμφιλεγόμενα πειράματα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, αναφέρθηκε στην ανακάλυψη ενός νέου ιού ο οποίος έχει «σχεδόν» την ίδια δυνατότητα να μολύνει τον άνθρωπο όπως ο Covid-19.
«Βρήκαμε πολλούς κορονοϊούς που σχετίζονται με τον SARS, αλλά ένας συγκεκριμένος που εντοπίσαμε ήταν αρκετά κοινός στις νυχτερίδες όπου οι άνθρωποι εκτίθενται συνήθως», δήλωσε ο Ντάσακ.
Δημόσια ακρόαση για νομοσχέδιο που απαγορεύει την έρευνα κέρδους- λειτουργίας
Στις 9 Ιανουαρίου, στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, παρουσιάστηκε ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Γουισκόνσιν να διεξάγουν έρευνα κέρδους-λειτουργίας για παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον ρεπουμπλικάνο βουλευτή Ελάιτζα Μπένκε και τον γερουσιαστή Αντρέ Ζακ.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η έρευνα κέρδους-λειτουργίας περιλαμβάνει τη βελτίωση της ικανότητας ενός παθογόνου να προκαλεί ασθένειες», δήλωσε ο Μπένκε. «Καταλαβαίνω επίσης ότι υπάρχει πολύ μικρό, αν υπάρχει, όφελος από τη διεξαγωγή αυτού του είδους της έρευνας και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος», πρόσθεσε.
Η έρευνα κέρδους-λειτουργίας, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, αναφέρεται στην «έρευνα που μπορεί να ενισχύσει τη μεταδοτικότητα ή τη γονιμότητα ενός δυνητικά πανδημικού παθογόνου».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα μπορούν πλέον να διεξάγουν την έρευνα για «οποιονδήποτε ιό, βακτήριο, μύκητα ή ευκαρυωτικό παράσιτο που έχει μέτρια ή υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί ενδεχομένως να εξαπλωθεί ευρέως και ανεξέλεγκτα στους ανθρώπινους πληθυσμούς και πιθανώς να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».
Το νέο νομοσχέδιο θα απαιτεί επίσης από τους ερευνητές να υποβάλλουν έκθεση στο κρατικό Υπουργείο Υγείας τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από την έναρξη της έρευνας για ένα δυνητικά πανδημικό παθογόνο. Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το παθογόνο, τον τόπο διεξαγωγής της έρευνας, την έκταση, τη φύση και τον σκοπό της έρευνας, τις πηγές χρηματοδότησης, τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει το παθογόνο στο κοινό εάν απελευθερωθεί στον γενικό πληθυσμό και τα μέτρα που θα ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα γίνει.
Η έρευνα κέρδους-λειτουργίας συζητιέται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με αφορμή μια από τις επικρατέστερες θεωρίες η οποία υποστηρίζει ότι η πανδημία COVID-19 προήλθε από ένα εργαστήριο στην Γουχάν της Κίνας.
«Θα υπέθετα ότι [οι ερευνητές] έχουν όλοι καλές προθέσεις, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάρια για την πανδημία επειδή η κινεζική κυβέρνηση δεν ήταν ειλικρινής μαζί της -κι αυτό ήταν καταστροφικό», δήλωσε ο Μπένκε. «Δεν ξέρω αν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτό το χρέος, και παίζουμε με το ίδιο πράγμα εδώ. Απλά δεν αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε.
Τον Μάρτιο 2023 η Φλόριντα έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε την έρευνα κέρδους-λειτουργίας, ενώ τον ίδιο μήνα το Τέξας παρουσίασε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο.
Από την πλευρά τους, το Πανεπιστήμιο και το Ιατρικό Κολέγιο του Γουισκόνσιν δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Και στα δύο ερευνητικά ιδρύματα διεξάγεται βιολογική έρευνα. Οι δύο εκπαιδευτικοί οργανισμοί αναγνώρισαν τη σημασία των μέτρων βιοασφάλειας, αλλά προειδοποίησαν ότι το νέο νομοσχέδιο θα μπορούσε να περιορίσει την έρευνα που συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων για την προστασία των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων από ασθένειες που απειλούν τη δημόσια υγεία, τον εφοδιασμό τροφίμων και την οικονομία της πολιτείας.
«Οι ορισμοί είναι τόσο ευρέως διατυπωμένοι ώστε να απαγορεύουν κάθε είδους έρευνα που μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη μεταδοτικότητα ή την ιογένεια μιας σειράς παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ιών, μυκήτων και βακτηρίων που δεν έχουν πανδημικό δυναμικό. Αυτό θα δημιουργούσε σημαντική αβεβαιότητα σε σχέση με το τι επιτρέπεται και τι όχι βάσει της νομοθεσίας», έγραψαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με εκτίμηση του πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, το νομοσχέδιο θα μπορούσε ενδεχομένως να απαιτήσει από το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας (DHS) να επανεξετάζει χιλιάδες ερευνητικά έργα κάθε χρόνο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των καθηγητών.
Επιπλέον, οι δυο ακαδημαϊκοί οργανισμοί σημείωσαν ότι η έρευνα με πιθανούς παθογόνους παράγοντες ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
«Αν και η μελέτη παθογόνων μικροοργανισμών δεν είναι ακίνδυνη, οι ομοσπονδιακοί νόμοι, κανονισμοί και κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην εξισορρόπηση του κινδύνου αυτής της έρευνας με τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Πολλά επίπεδα θεσμικής εποπτείας συμβάλλουν επίσης στη διασφάλιση ότι αυτό το σημαντικό έργο εκτελείται με ασφάλεια και διαφάνεια», δήλωσαν.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, το κέρδος της έρευνας κέρδους-λειτουργίας χρησιμοποιήθηκε στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID-19 της Johnson & Johnson. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση γεωργικών προκλήσεων όπως η ανθεκτικότητα και η απόδοση των καλλιεργειών.
ΠΗΓΗ: Daily Mail, Wisconsin Examiner