Empisteutiko.gr
03.07.25 || 01:26
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Φορολογική μεταρρύθμιση: Για ποιους ελεύθερους επαγγελματίες δεν ισχύει το ελάχιστο του 10.920 ευρώ

06.11.2023
in Επιλογές Συντακτών, Οικονομία
Νέο TAXIS με ψηφιακό προφίλ και ανάλυση συμπεριφοράς φορολογούμενων
Share TweetShareEmail

Για ποιους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύει μειωμένο όριο φορολόγησης από τα 10.920 ευρώ

Μέσα σε διάστημα δύο μηνών καλούνται να προσαρμοσθούν στα δεδομένα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύουν για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους και οι οφειλές που θα προκύψουν θα εξοφληθούν εντός του 2024.

Ήδη έχουν αρχίσει να σημειώνονται αντιδράσεις όπως αυτές από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας αλλά η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να περιορίσει την φοροδιαφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η κυβέρνηση δεν απειλεί. Η προσπάθεια μας είναι να πληρώσουν κάποιοι που δεν πλήρωναν καθόλου ή ελάχιστα», δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Έρχεται μπόνους για όσους πληρώνουν στην ώρα τους την εφορία

Έρχεται μπόνους για όσους πληρώνουν στην ώρα τους την εφορία

20.05.2025
Φυλάκιση για όσους έχουν κρυπτοστοιχεία χωρίς άδεια – Φορολογούνται με νόμο μέσα στο 2025

Φυλάκιση για όσους έχουν κρυπτοστοιχεία χωρίς άδεια – Φορολογούνται με νόμο μέσα στο 2025

11.02.2025

Πέρα όμως από τα «μπλοκάκια» και τους αγρότες για τους οποίους δεν θα ισχύσει το νέο σύστημα, υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίες ξεφεύγουν από τις «δαγκάνες» των αντικειμενικών κριτηρίων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Επιπλέον, ο φόρος που θα προκύψει από την ΑΑΔΕ με το εκκαθαριστικό του 2024, μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς είναι «μαχητός» ο τρόπος υπολογισμού, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ο φορολογούμενος, δηλαδή, θα μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, και κατόπιν εάν εκδοθεί απορριπτική απόφαση, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας δικαίωση.

Το νέο σύστημα προβλέπει την καθιέρωση ενός ελάχιστου ποσού για το οποίο θα φορολογείται ο υπόχρεος από το φορολογικό έτος 2023. Το ελάχιστο ύψος του θα είναι 10.920 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με το μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων, τα έτη λειτουργίας και άλλους παράγοντες.

 

Καταρχήν, όσοι ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από 4 έτη, είναι δηλαδή νέοι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες, δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος βάσει του νέου συστήματος. Στα 3 πρώτα έτη λειτουργίας δηλαδή το νέο σύστημα δεν θα εφαρμόζεται.

Από το 4ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67% σε σύγκριση με το ποσό των 10.920 ευρώ, δηλαδή ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 3.620 ευρώ.

Στο 5ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 33% σε σύγκριση με το ποσό των 10.920 ευρώ, δηλαδή 7.280 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετησίου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ

Υπολογισμός φόρου και με βάση τις αμοιβές των υπαλλήλων

Στην τελική διαμόρφωση όμως του ποσού βάσει του οποίου θα προκύπτει και ο φόρος, θα παίζει ρόλο και το αν έχει υπαλλήλους ο αυτοαπασχολούμενος, όταν και το εκάστοτε ισχύον ποσό ελάχιστης αμοιβής, θα συγκρίνεται με το ποσό του ανώτερου ετήσιου μισθού που καταβάλλεται στο προσωπικό.

Το ποσό σύγκρισης δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερο των 30.000 ευρώ.

Όποιο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο θα λαμβάνεται αυτό υπόψη ως ελάχιστη αμοιβή για τον περαιτέρω αντικειμενικό προσδιορισμό του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος.

Η ελάχιστη αμοιβή, όπως αυτή θα διαμορφώνεται με βάση τη σύγκριση, θα προσαυξάνεται περαιτέρω με 2 τρόπους, σωρευτικά:

  • κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού (στο οποίο περιλαμβάνονται μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ.
  • κατά 35% έως 100% όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Συγκεκριμένα, η προσαύξηση θα ανέρχεται σε:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100%του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων,
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150%του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων,
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200%του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.

Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το αντικειμενικά προσδιοριζόμενο με το νέο αυτό σύστημα φορολογητέο εισόδημα είναι τα 50.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στο ποσό αυτό ανέρχεται σε 13.900 ευρώ.

Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αιτιολογήσουν λιγότερα κέρδη

Ποια μέσα όμως έχει στη διάθεσή του ο ελεύθερος επαγγελματίας, αν τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμαρτά για να αποφύγει το «χαράτσι»; Θα πρέπει να το αποδείξει ο ίδιος στην Εφορία ξεκινώντας έναν κύκλο διοικητικών και δικαστικών προσφυγών, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Η αμφισβήτηση του φόρου, λοιπόν, που θα καταλογίσει η ΑΑΔΕ με το εκκαθαριστικό του 2024, μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς είναι «μαχητός» ο τρόπος υπολογισμού, αλλά υπό ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.

Ένα από αυτά τα πραγματικά στοιχεία, είναι οι λόγοι «ανωτέρας βίας». Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναγνωρίζει τέτοια, όπως οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, η νοσηλεία, τα πλήγματα από θεομηνίες κ.α.

Να σημειωθεί ακόμη πως προβλέπεται μείωση κατά 50% της ελάχιστης αμοιβής και έκπτωση φόρου στις εξής περιπτώσεις:

  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Σε εκείνους που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Η σχετική διαδικασία αμφισβήτησης του φόρου προβλέπει την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, και κατόπιν εάν εκδοθεί απορριπτική απόφαση, τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας δικαίωση.

Tags: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Μεγάλη φωτιά καίει πευκοδάσος στη Βουρβουρού Χαλκιδικής – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν, δείτε βίντεο
Ελλάδα

Μεγάλη φωτιά καίει πευκοδάσος στη Βουρβουρού Χαλκιδικής – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν, δείτε βίντεο

02.07.2025
«Να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός από την ανατολική Λιβύη» – Τι συζήτησε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Επιλογές Συντακτών

«Να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός από την ανατολική Λιβύη» – Τι συζήτησε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

02.07.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Θεσσαλονίκη: 20χρονη μουσικός έσπασε την καραντίνα και κόλλησε τουλάχιστον 10 άτομα

16.11.2020
Κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι έως τις 17:00 στην Αθήνα λόγω καύσωνα – Τι ισχύει για τα εισιτήρια

Τραγωδία στην Ακρόπολη: Νεκρός 28χρονος που έπεσε από τον 5ο όροφο

12.11.2024
Φοιτητής πήρε 238 πτήσεις σε ένα χρόνο για να πάει στο πανεπιστήμιο χωρίς να νοικιάσει

Φοιτητής πήρε 238 πτήσεις σε ένα χρόνο για να πάει στο πανεπιστήμιο χωρίς να νοικιάσει

11.07.2023

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025
Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

14.06.2025
Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

20.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved