Ευρώ: Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις, έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το ευρώ θα είναι στο σύντομο μέλλον… ψηφιακό και μόνο!
Σε συνέντευξή της η επικεφαλής της ΕΚΤ αποκαλύπτει ότι «η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε νέα όρια πληρωμών σε μετρητά των 7.000 ευρώ (7.645 δολάρια ΗΠΑ). Το ανώτατο όριο είναι χαμηλότερο σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τα 1.000 ευρώ στη Γαλλία και την Ιταλία.
Εξάλλου οι Ευρωπαίοι πρόσφατα αποφάσισαν την επιβολή πλαφόν 1.000 ευρώ στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε περίπτωση ανωνυμίας του πελάτη.
Εάν οι αποκαλύψεις της Λαγκάρντ αποδειχθούν αληθείς, η συνήθεια των εγχρήματων συναλλαγών σε μετρητά θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο τη στιγμή που η Ευρωζώνη θα μεταβεί σε ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό σύστημα.
Από την πλευρά της η Λαγκάρντ υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από τα νομίσματα μη φίλιων χωρών ή τα νομίσματα τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μίας ιδιωτικής επιχείρησης».
Επίσης αναφέρθηκε στις βίαιες ταραχές στη Γαλλία πριν από περίπου δέκα χρόνια, οι οποίες όπως υποστήριξε «χρηματοδοτήθηκαν από μικρές, ανώνυμες πιστωτικές κάρτες».
Τόνισε πως αν και το ψηφιακό ευρώ ενδέχεται να μην έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη μικρού σκέλους χρηματοδότηση αυτή (300-400 ευρώ), υποστηρίζει πως τα παραδοσιακά χρήματα έχουν πολλάκις χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, κάτι το οποίο αποτελεί λόγο για επιπλέον ελέγχους από την ΕΚΤ.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ανέφερε πως το CBDC θα υπερκεράσει τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών αλλά οι αναλυτές του TDR υποστηρίζουν πως θα πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα, του οποίου οι συναλλαγές θα περνούν μέσω από τα «βιβλία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ευρώ: Πώς θα εντοπίσετε τα πλαστά χαρτονομίσματα
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα πλαστά χαρτονομίσματα, τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά.
Περίπου 376.000 πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2022.
Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό χαρτονόμισμα είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.
Το 2022 εντοπίστηκαν 13 πλαστά ανά 1 εκατομμύριο γνήσια χαρτονομίσματα ευρώ σε κυκλοφορία. Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη αναλογία από την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων του ευρώ στην κυκλοφορία.
Παρά το εξαιρετικά μικρό ποσοστό, με βάση ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ αυξήθηκε κατά 8,4% συγκριτικά με το 2021, όταν το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.
Αυτή η αύξηση αντανακλά επίσης την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού (COVID-19).
Τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης.
Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε ελαφρώς λιγότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
Το 96,6% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 2,7% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.
Όπως αναφέρεται, τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα πλαστά τραπεζογραμμάτια, ωστόσο θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.
Η γνησιότητα των χαρτονομισμάτων μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ειδική ιστοσελίδα για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.
Το Ευρωσύστημα βοηθά όσους κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να διασφαλίζουν ότι τα μηχανήματα διαχείρισης και επεξεργασίας τραπεζογραμματίων τα οποία έχουν ελεγχθεί με επιτυχία μπορούν να εντοπίζουν και να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα πλαστά τραπεζογραμμάτια κατά τρόπο αξιόπιστο.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η χρήση πλαστών τραπεζογραμματίων για πληρωμές αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη.
Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.
Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την εμπορική τράπεζά σας.
Το Ευρωσύστημα στηρίζει ενεργά τις διωκτικές αρχές στον αγώνα τους κατά της παραχάραξης και της κιβδηλείας του νομίσματος.
Ευρώ: Γιατί τυπώνονται νομίσματα;
Την ίδια ώρα, όπως έγραψε ο Economist, οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να δώσουν αρκετές εξηγήσεις για αυτό το παράδοξο φαινόμενο , αλλά καμία από αυτές δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η αξία των πληρωμών σε ευρώ με κάρτες αυξήθηκε κατά 8,7 % μόνο το 2020 , ενώ η αξία των πληρωμών με μετρητά βρίσκεται σε αργή και σταθερή πτώση εδώ και μερικές δεκαετίες. Πάντως, το 70 -80% όλων των συναλλαγών συνεχίζουν να γίνονται σε μετρητά.
«Η πιο πιθανή απάντηση – και η πιο ενοχλητική για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα – είναι ότι η τεράστια ζήτηση για μετρητά οφείλεται στη δραστηριότητα εγκληματικών ομάδων και παράνομων οργανώσεων, για τις οποίες τα μετρητά είναι ο ασφαλέστερος τρόπος λειτουργίας και χρηματοδότησης, χωρίς κίνδυνο να ανακαλυφθούν από τις αρχές.
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, γράφει ο Economist, οι παγκόσμιες οικονομικές αρχές κάνουν ελάχιστα για να ανακόψουν το πρόβλημα και να μεταρρυθμίσουν το σύστημα των μετρητών.
Ίσως επειδή το θεωρούν λιγότερο σημαντικό από άλλα μεγάλα χρηματοοικονομικά ζητήματα, και εν μέρει επειδή οι τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες καθιστούν άβολο τον περιορισμό της έκδοσης χαρτονομισμάτων.
Μειώνοντας την έκδοση στο ελάχιστο, μπορούμε να πούμε ότι τα μετρητά σε κυκλοφορία αυξάνονται επειδή αυξάνεται η ζήτηση.
Όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ιδιαίτερους περιορισμούς στην έκδοση μετρητών, και πράγματι ένας από τους στόχους τους είναι να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητά τους.
Κάθε φορά που μια εμπορική τράπεζα καταθέτει ένα ορισμένο ποσό ηλεκτρονικού νομίσματος στην κρατική κεντρική της τράπεζα και ζητά μετρητά, η κεντρική τράπεζα της επιστρέφει μετρητά που ισοδυναμούν με την αξία της κατάθεσης.
Επομένως, εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να κυκλοφορούν μετρητά, ο λόγος είναι ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες οντότητες που το ζητούν. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί ζητείται, δεδομένου ότι η χρήση μετρητών για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών είναι όλο και λιγότερο διαδεδομένη.