Empisteutiko.gr
21.02.26 || 20:45
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Στο «μικροσκόπιο» το ωράριο των καταστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας – Ποιες ώρες προτείνεται να κοπούν

05.10.2022
in Ελλάδα, Επιλογές Συντακτών
Κορονοϊός: Φόβοι για άνοδο κρουσμάτων λόγω Πάσχα ενώ η επιτροπή συζητά την άρση των μέτρων από 1η Μαΐου
Share TweetShareEmail

Η σκέψη που υπάρχει είναι να μειωθεί το ωράριο στα καταστήματα κάποιες ώρες, ειδικά το απόγευμα, για το χειμώνα.

Η αρχή θα γίνει σήμερα (05.10.2022) στην συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, οι οποίοι σε πρώτη φάση εμφανίζονται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην συνάντηση πάντως σήμερα, εκτός του ωραρίου θα συζητηθεί το θέμα των τιμών με το υπουργείο να ζητάει αυτοσυγκράτηση από τις επιχειρήσεις.

«Ναι» από εμπορικούς συλλόγους

Θετικοί στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, αλλά υπό όρους εμφανίζονται οι εμπορικοί σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ανοιχτά σήμερα τα μαγαζιά λόγω εκπτώσεων – Το ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτά σήμερα τα μαγαζιά λόγω εκπτώσεων – Το ωράριο λειτουργίας

18.01.2026
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας: Ποια προϊόντα εντάσσονται στη «Μόνιμη μείωση τιμής» – Πως θα τα διακρίνετε στο σούπερ μάρκετ

Η 2α Ιανουαρίου είναι αργία; Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες

02.01.2026

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, τόνισε ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια», είπε, παραθέτοντας, όμως, τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου και ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών είναι το μέτρο να μην έχει εθελοντικό, αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα και να περιλάβει και τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός και να ισχύσει ευέλικτο ωράριο ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αυτή η πρόταση έρχεται λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup «Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development» Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ.

Τι προτείνει ο εμπορικός σύλλογος

Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022:

Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 16:00

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 19:00

Αρνητική στάση από σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες

Αντίθετα δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι οι μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικές και ξένες και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επίσης αναφέρουν ότι θα είναι αρνητικό και για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο ωράριο και δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν στις συνήθειες τους. Σημειώνουν παράλληλα ότι αν ισχύσει η μείωση αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η απασχόληση σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ δεν διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές και η μόνη κατανάλωση ενέργειας έχει να κάνει με τα φώτα και τα κλιματιστικά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η μείωση του ωραρίου δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι: «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά»

 

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τραμπ: Το Ισραήλ δεν έχει πλέον τον έλεγχο του Κογκρέσου -Χάνει τον πόλεμο δημοσίων σχέσεων
Επιλογές Συντακτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση: Υπέγραψε νέους δασμούς 15% σε όλες τις χώρες – «Είναι μεγάλη μου τιμή»

21.02.2026
Τραγωδία στα Τέμπη: “Έδωσαν σε πατέρα σορό με μέλος άλλου ατόμου” – Σοκάρει η καταγγελία Μαντζουράνη (video)
Ελλάδα

Τέμπη: Τουλάχιστον έξι οι ανακλήσεις εκταφών με φόντο την έναρξη της δίκης

21.02.2026
Next Post
Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Αποφασίζει μείωση παραγωγής πετρελαίου ο ΟΠΕΚ για να αυξήσει τις τιμές

Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Αποφασίζει μείωση παραγωγής πετρελαίου ο ΟΠΕΚ για να αυξήσει τις τιμές

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κορονοϊός: 372 νέα κρούσματα σήμερα 10/09 στην Ελλάδα

10.09.2020
Flyover: Το πάγωμα των εργασιών και οι ευθύνες που έχουν ονοματεπώνυμο

Flyover: Το πάγωμα των εργασιών και οι ευθύνες που έχουν ονοματεπώνυμο

10.04.2024
Τραμπ: Ο συμπέθερός του είναι ο νέος πρεσβευτής στη Γαλλία

Ντόναλντ Τραμπ: Αφαιρεί το δικαίωμα των τρανς στον αυτοπροσδιορισμo – «Υπάρχουν μόνο δύο φύλα, αρσενικό και θηλυκό»

24.10.2025

ΤΑΣΗ_

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

31.01.2026
Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

28.01.2026
Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

02.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved