Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, αλλά η μείωση σε ποσοστό 40% είναι απολύτως ακραία».
Όπου χρησιμοποιείται νερό η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται και ήδη η πτώση ξεπερνάει το 20% , σύμφωνα με το BBC, που υπενθυμίζει ότι την ώρα που η ξηρασία απειλεί εξίσου τους ποταμούς Ρήνο και Τάμεση, το πρόβλημα εξελίσσεται ως ντόμινο σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια αλλά και πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης.
Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά αυτό μειώθηκε κατά περίπου 40% τους τελευταίους 12 μήνες.
Στην Ισπανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από τους ερευνητές ενέργειας Rystad Energy .
Ο εξαιρετικά ζεστός καιρός πλήττει επίσης την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ειδικά στη Γαλλία. Περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες είναι εκτός σύνδεσης, ενώ αρκετοί επηρεάζονται από συστημικό πρόβλημα διάβρωσης.
Η Γαλλία αντισταθμίζει τώρα το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εισάγοντας μεταξύ άλλων από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές ενέργειας.
«Εάν και τα γαλλικά και τα βρετανικά συστήματα βρίσκονται ταυτόχρονα σε κρίση, τότε κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί», προειδοποιούν ειδικοί.
Η γαλλική κυβέρνηση ως προσωρινό μέτρο επιτρέπει σε πυρηνικές εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια την ώρα που το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη, αναφέροντας ενδεικτικά: «Μόλις το νερό στα ποτάμια λιγοστέψει ή ζεσταθεί πρέπει να σταματά η ψύξη στους πυρηνικούς σταθμούς, γιατί το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο».
«Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, αλλά η μείωση σε ποσοστό 40% είναι απολύτως ακραία», λέει ο Fabian Rοnningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad.
Με πληροφορίες από: ΕΡΤ, BBC