Η Ευρώπη διαθέτει φυσικό αέριο μόλις για ένα μήνα πριν εφαρμοστεί η απειλή Πούτιν για κλείσιμο των αγωγών, σε περίπτωση άρνησης της πληρωμής σε ρούβλια.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα διακόψει αμέσως τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά την 1η Απριλίου γίνονται το δεύτερο εξάμηνο αυτού του μήνα και τον Μάιο.
Η πληροφορία αυτή προκύπτει παράλληλα με την εκτίναξη του ρωσικού νομίσματος σε επίπεδα προ του πολέμου, φτάνοντας τα 82,75 ρούβλια ανά δολάριο χθες το βράδυ, μετά και την τελευταία προσπάθεια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να «εκβιάσει» τα κράτη που εξαρτώνται από την ενέργεια της Μόσχας.
Η Ρωσία έχει πληγεί από σαρωτικές κυρώσεις στην οικονομία και το εμπόριο της από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, ωθώντας το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τα μέτρα των κυβερνήσεων της Ευρώπης δεν έχουν στοχεύσει τις συμβάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη Μόσχα, επειδή πολλά κράτη μέλη της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες του Κρεμλίνου.
Ισχυρή η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις ενεργειακές της ανάγκες, καθώς περίπου το 40% του φυσικού αερίου της προέρχεται από τη εκεί, ενώ η Βρετανία προμηθεύεται μόνο το 4% της κατανάλωσής της από τη Ρωσία. Εάν η Μόσχα αποφασίσει να σταματήσει την παροχή, θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις ανεφοδιασμού, κλείσιμο εργοστασίων και έκρηξη του ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι εξαγωγές ενέργειας είναι ο πιο ισχυρός μοχλός του Πούτιν για αντεπίθεση έναντι των κυρώσεων της Δύσης, αλλά το περιθώριο ελιγμών του είναι περιορισμένο επειδή η Μόσχα δεν έχει εναλλακτικές αγορές για το φυσικό αέριο της, το οποίο διοχετεύεται στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει η Daily Mail.
«Εάν ο Πούτιν κλείσει το φυσικό αέριο, μπορεί να είναι μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χρειάζεται τα χρήματά μας και δεν μπορεί να επαναδρομολογήσει τις παραδόσεις όλων των ποσοτήτων φυσικού αερίου», σημειώνει Ευρωπαίος έμπορος φυσικού αερίου, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.