Empisteutiko.gr
15.01.26 || 20:23
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για την άρση επιπλέον μέτρων – Οι σκέψεις για τις μάσκες

23.02.2022
in Ελλάδα, Επιλογές Συντακτών
Share TweetShareEmail

Λιγότερο πρόθυμοι δηλώνουν προς το παρόν οι επιστήμονες, στην πιθανότητα να συναινέσουν στην κατάργηση της μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρο που είναι πολύ πιθανόν να πάρει παράταση για τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Όπως λένε μιλώντας στο iatropedia.gr, θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.

Παρά την περιρρέουσα αισιοδοξία μάλιστα για την αρχή του τέλους της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για τα παρακάτω βήματα. “Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση”, δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον τουρισμό και συγκεκριμένα, αυτά που σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία.Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να συζητηθεί και η αύξηση της χωρητικότητας στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και τα επιβατηγά αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Μπλόκα: Επιμένει ο «σκληρός πυρήνας» των αγροτών – Κόβουν την Ελλάδα στα δύο στις 16:00

Κλειδώνει η συνάντηση Μητσοτάκη με τους «αγροτοπατέρες»: Προς εκτόνωση των μπλόκων μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

15.01.2026
Μπλόκα αγροτών: 5-7 το απόγευμα κλείνουν και τις παρακαμπτηρίους στη Νίκαια(Βίντεο)

Στα 8,5 λεπτά/kWh το ρεύμα για τους αγρότες – Δείτε live τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης

07.01.2026

Θέματα διεύρυνσης της χωρητικότητας σε πολλούς χώρους αναμένεται να τεθούν γενικότερα επί τάπητος στις συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, από σήμερα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ αυτών εντάσσεται, η περαιτέρω αύξηση των θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και η αύξηση του αριθμού πελατών -με την ταυτόχρονη μείωση του κανόνα της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου που ισχύει σήμερα- σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται μετά τον Απρίλιο

Με την σταδιακή άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων θα φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στη χώρα μας να ξεκινήσουν να συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές, ώστε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

“Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έως τότε -και εκτός απροόπτου- θα έχει αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η επιδημία, γεγονός που θα επιτρέψει να συμβούν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην κανονικότητα.

Τα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως, εάν δεν πιέζεται το υγειονομικό σύστημα με αυξημένες βαριές νοσηλείες και εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει ανάγκη τήρησης μέτρων και αυστηρών πρωτοκόλλων.

Έτσι, ισχύοντα μέτρα εδώ και δύο χρόνια, θα τεθούν υπό αίρεση τους επόμενους μήνες στο όνομα της επιδίωξης της κανονικότητας. Αυτά είναι: η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid, η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους, όπως και το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.

Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν -όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού- και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.

«Κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της μονοπάτι»

Έτσι, όπως δήλωσε και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε χθεσινή ομιλία του σε ημερίδα με αφορμή τα δύο χρόνια της πανδημίας που διοργάνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση του κοροϊού θα αφορά περισσότερο τις βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Δηλαδή, εκτίμησε πως θα πάψουμε πλέον να καταμετράμε τα κρούσματα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.

Συγκεκριμένα μάλιστα ανέφερε, πως η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.

Η νέα κανονικότητα, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα τους ανεμβολίαστους, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

“Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι”, κατέληξε ο ίδιος.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Tags: ΚΩΡΟΝΟΙΟΣΜΑΣΚΕΣΜΕΤΡΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου για Άννα Βίσση: Πίνει, παίζει χαρτιά και βρίζει
Ελλάδα

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου για Άννα Βίσση: Πίνει, παίζει χαρτιά και βρίζει

15.01.2026
Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη σε ηλικία 83 ετών
Ελλάδα

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη σε ηλικία 83 ετών

15.01.2026
Next Post
Τένις: Απαράδεκτος Ζβέρεφ χτύπαγε με τη ρακέτα την καρέκλα του διαιτητή – Τον απέβαλαν από το τουρνουά (Βίντεο)

Τένις: Απαράδεκτος Ζβέρεφ χτύπαγε με τη ρακέτα την καρέκλα του διαιτητή - Τον απέβαλαν από το τουρνουά (Βίντεο)

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Μπλίνκεν: Να σταματήσει ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών – Ο κόσμος απειλείται με λιμό

Εποχές Ψυχρού Πολέμου – Ο Μπλίνκεν ζητά από τους Αμερικανούς να φύγουν από τη Ρωσία μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου

30.03.2023
Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης – Είχε ανέβει στα Ιμαλάια

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης – Είχε ανέβει στα Ιμαλάια

12.04.2022
Θεσσαλονίκη: Αδέρφια πέθαναν με 6 ώρες διαφορά – Συγκλονίζει ο πατέρας τους

Θεσσαλονίκη: Αδέρφια πέθαναν με 6 ώρες διαφορά – Συγκλονίζει ο πατέρας τους

04.07.2023

ΤΑΣΗ_

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

13.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Εντοπίστηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων, Κώστας Γκίνης – Βρέθηκε κρυμμένο σε πεύκα το αυτοκίνητό του

03.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Γυμνός με κομμένες τις φλέβες ο 45χρονος πυροσβέστης που εντοπίστηκε στο όρος Μπέλλες

03.01.2026
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026
Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

29.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved