Empisteutiko.gr
14.10.25 || 19:23
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για την άρση επιπλέον μέτρων – Οι σκέψεις για τις μάσκες

23.02.2022
in Ελλάδα, Επιλογές Συντακτών
Share TweetShareEmail

Λιγότερο πρόθυμοι δηλώνουν προς το παρόν οι επιστήμονες, στην πιθανότητα να συναινέσουν στην κατάργηση της μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρο που είναι πολύ πιθανόν να πάρει παράταση για τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Όπως λένε μιλώντας στο iatropedia.gr, θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.

Παρά την περιρρέουσα αισιοδοξία μάλιστα για την αρχή του τέλους της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για τα παρακάτω βήματα. “Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση”, δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον τουρισμό και συγκεκριμένα, αυτά που σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία.Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να συζητηθεί και η αύξηση της χωρητικότητας στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και τα επιβατηγά αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

18.09.2025
Μέτρα ΔΕΘ: Τι περιλαμβάνει το «καλάθι» Μητσοτάκη – Τα σενάρια για συντάξεις και οι εκπλήξεις

89η ΔΕΘ: «Κλειδώνει» η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία στις παραμεθόριες περιοχές – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Βελλίδειο

06.09.2025

Θέματα διεύρυνσης της χωρητικότητας σε πολλούς χώρους αναμένεται να τεθούν γενικότερα επί τάπητος στις συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, από σήμερα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ αυτών εντάσσεται, η περαιτέρω αύξηση των θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και η αύξηση του αριθμού πελατών -με την ταυτόχρονη μείωση του κανόνα της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου που ισχύει σήμερα- σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται μετά τον Απρίλιο

Με την σταδιακή άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων θα φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στη χώρα μας να ξεκινήσουν να συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές, ώστε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

“Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έως τότε -και εκτός απροόπτου- θα έχει αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η επιδημία, γεγονός που θα επιτρέψει να συμβούν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην κανονικότητα.

Τα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως, εάν δεν πιέζεται το υγειονομικό σύστημα με αυξημένες βαριές νοσηλείες και εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει ανάγκη τήρησης μέτρων και αυστηρών πρωτοκόλλων.

Έτσι, ισχύοντα μέτρα εδώ και δύο χρόνια, θα τεθούν υπό αίρεση τους επόμενους μήνες στο όνομα της επιδίωξης της κανονικότητας. Αυτά είναι: η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid, η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους, όπως και το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.

Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν -όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού- και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.

«Κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της μονοπάτι»

Έτσι, όπως δήλωσε και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε χθεσινή ομιλία του σε ημερίδα με αφορμή τα δύο χρόνια της πανδημίας που διοργάνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση του κοροϊού θα αφορά περισσότερο τις βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Δηλαδή, εκτίμησε πως θα πάψουμε πλέον να καταμετράμε τα κρούσματα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.

Συγκεκριμένα μάλιστα ανέφερε, πως η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.

Η νέα κανονικότητα, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα τους ανεμβολίαστους, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

“Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι”, κατέληξε ο ίδιος.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Tags: ΚΩΡΟΝΟΙΟΣΜΑΣΚΕΣΜΕΤΡΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τραγωδία στα Τέμπη: “Έδωσαν σε πατέρα σορό με μέλος άλλου ατόμου” – Σοκάρει η καταγγελία Μαντζουράνη (video)
Ελλάδα

Στις 23 Μαρτίου ξεκινάει η δίκη για τα Τέμπη

14.10.2025
Φοινικούντα: «Φοβάμαι για τον αιφνίδιο θάνατό μου» – Αυτή είναι η διαθήκη του 68χρονου
Έγκλημα

Συνελήφθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα

14.10.2025
Next Post
Τένις: Απαράδεκτος Ζβέρεφ χτύπαγε με τη ρακέτα την καρέκλα του διαιτητή – Τον απέβαλαν από το τουρνουά (Βίντεο)

Τένις: Απαράδεκτος Ζβέρεφ χτύπαγε με τη ρακέτα την καρέκλα του διαιτητή - Τον απέβαλαν από το τουρνουά (Βίντεο)

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Έπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα, πάνω από την Αλόννησο – Σώος ο πιλότος

Έπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα, πάνω από την Αλόννησο – Σώος ο πιλότος

20.03.2024

Κορονοϊός: 2098 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα 30 νεκροί και 365 διασωληνωμένοι

24.10.2021
Ανείπωτη τραγωδία στη Γάζα: Παλαιστίνιος γιατρός κατέρρευσε όταν έφεραν στο νοσοκομείο νεκρούς τον πατέρα και τον αδερφό του (vid)

Ανείπωτη τραγωδία στη Γάζα: Παλαιστίνιος γιατρός κατέρρευσε όταν έφεραν στο νοσοκομείο νεκρούς τον πατέρα και τον αδερφό του (vid)

17.10.2023

ΤΑΣΗ_

Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: «Η μητέρα του ζήτησε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική» σύμφωνα με πληροφορίες

Γιώργος Μαζωνάκης: «Κάνει αλόγιστη χρήση κοκαΐνης – Ξεριζώνει μόνος του τα μαλλιά του»

19.09.2025
Απειλές από Τούρκο οπαδό στη γυναίκα του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου»

Απειλές από Τούρκο οπαδό στη γυναίκα του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου»

16.09.2025
Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

18.09.2025
Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

25.09.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved