Empisteutiko.gr
26.12.25 || 08:25
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Θεοφάνεια με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα: Πώς θα μπείτε σε Ναούς – Τα μέτρα σε Αγιασμούς των Υδάτων

06.01.2022
in Ελλάδα, Επιλογές Συντακτών
Share TweetShareEmail

Με αυστηρά μέτρα θα εορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια σήμερα Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, καθώς εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον τα κρούσματα κορονοϊού έχουν εκτιναχθεί – Χαμηλοί τόνοι από την Ιερά Σύνοδο και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Με το βλέμμα στα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα εορτάζεται φέτος η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Άγια Θεοφάνεια.

Περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν και ο παραμικρός εφησυχασμός μπορεί να αποφέρει τραγικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, στο υπουργείο Υγείας έχουν διαμηνύσει πως τα Θεοφάνεια θα εορταστούν μεν, αλλά με αυστηρότατα μέτρα προστασίας.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα

06.01.2025
Θεοφάνεια: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Γιατί ρίχνουμε τον σταυρό στη θάλασσα

Θεοφάνεια: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Γιατί ρίχνουμε τον σταυρό στη θάλασσα

06.01.2025

Η Ιερά Σύνοδος από την πλευρά της, κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ από τις Μητροπόλεις επισημαίνεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν πιστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σύμφωνα με αυτή, ο Σταυρός θα πέσει κανονικά στο νερό, σήμερα Πέμπτη (06/01) ημέρα των Θεοφανείων, με τα μέτρα προφύλαξης που θα εφαρμοστούν εντός και εκτός των ναών, όπως είναι η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να κρατούν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μέτρου και να φορούν τις απαραίτητες προστατευτικές μάσκες KN95 ή FFP2.

Επίσης, οι εμβολιασμένοι πιστοί θα πρέπει να προσέρχονται στις εκκλησίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid. Το θέμα βεβαίως που τίθεται, με δεδομένη την μεγάλη προσέλευση πιστών για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, όπως άλλωστε συνέβη και τα Χριστούγεννα είναι ότι η Εκκλησία δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου των πιστοποιητικών όσων εισέρχονται στους ναούς, πόσο μάλλον να ελέγχει την τήρηση των μέτρων σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους θα γίνει η ρίψη του Σταυρού.

Όσο για τους Αγιασμούς σε σπίτια και καταστήματα, απαγορεύονται.

Στην ίδια κατεύθυνση και η Σύνοδος με εγκύκλιο επισημαίνει ότι η εορτή των Θεοφανείων θα διεξαχθεί με τα εξής μέτρα:

Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.
Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Στην Ήπειρο ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους να μην πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων.

Συγκεκριμένα στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή.

Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν.

Tags: ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ο Μουγκοπέτρος θα κινηθεί νομικά αν δεν προσέλθει στις Αρχές ο άνθρωπος που του έδωσε την κροτίδα (vid)
Showbiz

Συνελήφθη ο Άρης Μουγκοπέτρος μετά από μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή

25.12.2025
Μητροπολίτης Κοζάνης: Ντροπή να λέμε ότι τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου για το έθιμο
Ελλάδα

Μητροπολίτης Κοζάνης: Όλοι κυκλοφορούν με ένα σκυλί πια, εκεί κατήντησε η Ελλάδα

25.12.2025
Next Post
Πρωθυπουργός Αυστραλίας για Νόβακ Τζόκοβιτς: «Θα μπει στο επόμενο αεροπλάνο για το σπίτι του, αν δεν δικαιολογηθεί»

Εξετάζεται η έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς πριν από την απέλαση – Υποστηρικτές έξω από το ξενοδοχείο του

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την πρόταση εκεχειρίας -Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός λέει ο Τραμπ

Αινιγματική ανάρτηση Τραμπ για την εισβολή ρωσικών drones στην Πολωνία: «Ξεκινάμε!»

10.09.2025

Καθηγητής… ρεζιλεύτηκε online: Τελείωσε το μάθημα και φίλησε το στήθος της γυναίκας του

29.04.2021
Ισραηλινοί επιχειρηματίες σταματούν συνεργασίες με την Τουρκία και στρέφονται στην Ελλάδα

Ισραηλινοί επιχειρηματίες σταματούν συνεργασίες με την Τουρκία και στρέφονται στην Ελλάδα

10.11.2023

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Eurovision 2025: Αυτά είναι τα 12 τραγούδια που θα παρουσιαστούν στον ελληνικό τελικό

Eurovision 2026: Αυτή είναι η 5η χώρα που αποχωρεί λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

10.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved