Empisteutiko.gr
03.11.25 || 15:50
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Χαλκιδική: Στις 7/11 ξεκινά η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στον Ταξιάρχη με τη φωταγώγηση του οκτάμετρου ελάτου.

05.11.2021
in Ελλάδα
Share TweetShareEmail

Περίμενε 20 χρόνια για να έρθει η σειρά του και η μεγάλη του ημέρα έφτασε σήμερα 1η Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για το νούμερο ένα σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ένα οκτάμετρο έλατο με πλούσια κλαδιά, που θα «αφήσει» σήμερα το δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής για να τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας του χωριού, προκειμένου να εκπληρώσει τον ρόλο του.

«Σήμερα το κόβουμε και αύριο θα το τοποθετήσουμε στο κέντρο της πλατείας του Ταξιάρχη», επισήμανε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός από …κούνια, και πρόσθεσε: «Αυτό το οκτάμετρο έλατο, που θα στολιστεί με περισσότερα από 1000 λαμπιόνια θα είναι το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα ανάψει στην Ελλάδα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων στη χώρα μας».

Η φωταγώγηση του οκτάμετρου ελάτου, θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα λάβει χώρα για τρίτη χρονιά φέτος, την παραμονή της γιορτής του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την Κυριακή 7/11 στις 19.30 το βράδυ. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί-μεταξύ άλλων- ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέρης Ζωγράφος.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Resorts στη Χαλκιδική – Η απόλυτη εμπειρία διακοπών στη Βόρεια Ελλάδα

Resorts στη Χαλκιδική – Η απόλυτη εμπειρία διακοπών στη Βόρεια Ελλάδα

26.09.2025
Χαλκιδική: Βίντεο με τον λύκο που επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα 5χρονο κοριτσάκι (Βίντεο)

Χαλκιδική: Βίντεο με τον λύκο που επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα 5χρονο κοριτσάκι (Βίντεο)

17.09.2025

«Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, τόσο από την περιοχή της Χαλκιδικής, όσο και από την Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, επισκέπτονται το «χωριό των Χριστουγέννων» της Ελλάδας, τον Ταξιάρχη, και συμμετέχουν στη μεγάλη μας γιορτή, τοποθετώντας καθένας το δικό του στολίδι στο έλατο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού μας», τόνισε ο κ. Ξάκης, καλώντας τους Έλληνες να το πράξουν και φέτος.

Σταθερές οι τιμές-από 27/11 αναμένονται στο «πόστο» τους οι ελατοπαραγωγοί

Στα “πόστα” τους, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα βρίσκονται από τις 27 Νοεμβρίου. Μένοντας πιστοί στην παράδοση, θα τιμήσουν και φέτος τη φήμη τους, τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα. Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, έχουν ήδη «σηκώσει τα μανίκια».

“Είμαστε ετοιμοπόλεμοι, προκειμένου και φέτος να κυλήσουν όλα ομαλά και να ανταποκριθούμε στον ρόλο που έχουμε αναλάβει”, επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, προσθέτοντας: ” μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων θα είμαστε στο πόστο μας, με την ελπίδα να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας. Να ξεπεράσουν οι φετινές μας πωλήσεις τις 28.000 έλατα, έναντι των 25.000 πέρυσι, χρονιά που πετύχαμε ρεκόρ 10ετίας και τα 22.000 πρόπερσι”.

Σταθερές, θα μείνουν και φέτος οι τιμές των ελάτων, οι οποίες όπως επισήμανε ο κ. Ξάκης ” θα κυμανθούν στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα ” παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή ενώ στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. ” Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκης”, διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξάκης επανέλαβε ότι “κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», ενώ για ακόμη μια φορά κάλεσε τους Έλληνες να δώσουν την ” ψήφο” εμπιστοσύνης τους στα έλατα Ταξιάρχη και να μην ” ενδώσουν στα εισαγόμενα από Δανία ή Βουλγαρία ή από όπου και εάν έρχονται στη χώρα μας. Έχουμε τα δικά μας ελληνικά και άκρως ποιοτικά έλατα. Γιατί να μην τα προτιμήσουν”;, διερωτήθηκε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι για έκτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη θα εξάγουν έλατά τους στην Κύπρο, όπου αναμένεται να αποσταλούν, περισσότερα από 1.500 δέντρα.

Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Όπως εξήγησε, ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ” ήδη εμείς (οι κάτοικοι του Ταξιάρχη) έχουμε στα ” σκαριά” εκατομμύρια έλατα, αφού κάθε χρόνο την περίοδο που κόβουμε και μεταφυτεύουμε, σπέρνουμε ταυτόχρονα”.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Tags: ΕΛΑΤΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Άλκης Καμπανός: Νέα αναβολή στη δίκη – Η εκδίκαση μετατίθεται για το 2026
Ελλάδα

Άλκης Καμπανός: «Τα ισόβια τα πήρα εγώ, οι άλλες μάνες είδαν τα παιδιά τους», δήλωσε η μητέρα του

03.11.2025
Στα «μαύρα» τα Βορίζια για την κηδεία του 39χρονου Φανούρη – Εγκατέλειψαν το χωριό μέλη της οικογένειας Φραγκιαδάκη
Ελλάδα

Στα «μαύρα» τα Βορίζια για την κηδεία του 39χρονου Φανούρη – Εγκατέλειψαν το χωριό μέλη της οικογένειας Φραγκιαδάκη

03.11.2025
Next Post

Ο Μητροπολίτης Σιδ/στρου Μακάριος έστειλε την αστυνομία σε μοναστήρι (Βίντεο)

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Υπουργείο Πολιτισμού για πισίνα Κασσελάκη: Σαφώς και υπάρχει αρχαιολογική παρανομία – Η άδεια που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για σηπτική δεξαμενή

Υπουργείο Πολιτισμού για πισίνα Κασσελάκη: Σαφώς και υπάρχει αρχαιολογική παρανομία – Η άδεια που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για σηπτική δεξαμενή

20.08.2024

Προφυλακιστέος ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό στο Αγρίνιο

29.06.2021
Λούβρο: Τα κενά ασφαλείας στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου

Λούβρο: Τα κενά ασφαλείας στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου

20.10.2025

ΤΑΣΗ_

Βιασμός 14χρονης από Ρομά στον Πειραιά:  Συνελήφθη και ο τέταρτος για τη φρίκη – 18, 17 και 16 ετών οι άλλοι τρεις συλληφθέντες

Πασίγνωστος ηθοποιός της «10ης Εντολής» δικάζεται για βιασμό ανήλικης – «Δεν έχεις βαρεθεί να λες όχι;»

24.10.2025
Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

01.11.2025
Συνελήφθη ξανά γνωστός YouTuber – Αντιμέτωπος με νέες ποινικές διώξεις για ρατσιστικό περιεχόμενο

Συνελήφθη ξανά γνωστός YouTuber – Αντιμέτωπος με νέες ποινικές διώξεις για ρατσιστικό περιεχόμενο

18.10.2025
Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

27.10.2025
Τουλάχιστον 3 νεκροί από τη βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου – Συνεχίζονται οι πυροβολισμοί σε φαράγγι, έπεσαν πάνω από 2.000 σφαίρες

Τουλάχιστον 3 νεκροί από τη βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου – Συνεχίζονται οι πυροβολισμοί σε φαράγγι, έπεσαν πάνω από 2.000 σφαίρες

01.11.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved