Empisteutiko.gr
04.04.26 || 18:25
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

ΕΝΦΙΑ: Τα έξι συνήθη λάθη του κάνουν οι φορολογούμενοι και πως αυτά θα διορθωθούν

23.09.2021
in Επιλογές Συντακτών, Οικονομία
Share TweetShareEmail

Ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 2,5 δισ. και θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Ωστόσο όσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν μπορούν να πληρώσουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τα εκκαθαριστικά τους προκειμένου, στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη, να τα βρουν εγκαίρως και να τα διορθώσουν αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν.

Κατ’ αρχήν ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δει το ύψος του φόρου και αν εκτιμήσει ότι αυτός είναι υψηλός θα πρέπει να εξετάσει εάν είναι σωστός ή έχει γίνει κάποιο λάθος.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

ΠΟΜΙΔΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία

Όλες οι αλλαγές στους φόρους για αγρότες, συνταξιούχους και μισθωτούς το 2026: Μισός ΕΝΦΙΑ και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

20.12.2025
Μέτρα ΔΕΘ: Τι περιλαμβάνει το «καλάθι» Μητσοτάκη – Τα σενάρια για συντάξεις και οι εκπλήξεις

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Μειώνεται Ο ΕΝΦΙΑ στο μισό στα χωριά κάτω από 1.500 κατοίκους

06.09.2025

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη:

  1. Ημιτελή κτίρια: Να μην έχουν συμπληρωθεί σωστά τα στοιχεία για τα ημιτελή κτίρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί σωστά το ακίνητο χρεώνεται το 100% του φόρου.
  2. Βοηθητικοί χώροι: Να υπάρχει λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.
  3. Κτίσματα σε αγροτεμάχια: Είναι σύνηθες κτίσματα που υπάρχουν σε αγροτεμάχια και δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία, να μην έχουν δηλωθεί με τον ορθό τρόπο. Αν αυτό δεν έχει συμβεί και δεν έχει δηλωθεί ότι το κτίσμα μέσα σε αγροτεμάχιο χρησιμοποιείται πχ. ως βοηθητικό σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή ως αποθήκη, τότε ο ΕΝΦΙΑ για το αγροτεμάχιο πενταπλασιάζεται.
  4. Εμπράγματα δικαιώματα: Ιδιαίτερα σύνηθες είναι να μην έχει γίνει ορθά η αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  5. Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Πολλές φορές τα στοιχεία στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, συμπληρώνονται λάθος. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%.
  6. Όροφοι – Μεζονέτες: Πολλοί φορολογούμενοι δεν συμπληρώνουν τον αριθμό του ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη με τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Στην περίπτωση που έχουν γίνει τέτοια λάθη, οι φορολογούμενοι έχουν μία μόνο επιλογή, προκειμένου να μην πληρώσουν υψηλό φόρο. Να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια.

Στην περίπτωση διόρθωσης θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ, αλλά μόνο εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ. Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του myAADE να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

 

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΕΝΦΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Πολυτέλεια η έξοδος «για μια μπύρα» στην Ελλάδα-  Βουτιά στην κατανάλωση παρά τα ρεκόρ στον τουρισμό
Οικονομία

Πολυτέλεια η έξοδος «για μια μπύρα» στην Ελλάδα- Βουτιά στην κατανάλωση παρά τα ρεκόρ στον τουρισμό

04.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη
Showbiz

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Next Post

Moderna: Θέλουμε άλλο έναν χρόνο για να τελειώσει η πανδημία

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Μπαλάσκας: Ζητάω δημόσια συγγνώμη – Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου

20.06.2021
Φλογητά: Επί 14 μέρες ζει στο μπαλκόνι ο ανάπηρος 81χρονος που έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό

Φλογητά: Επί 14 μέρες ζει στο μπαλκόνι ο ανάπηρος 81χρονος που έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό

17.05.2023
Μέδουσες στην Ελλάδα: Ποια είδη να προσέξετε και πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα

Μέδουσες στην Ελλάδα: Ποια είδη να προσέξετε και πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα

25.07.2024

ΤΑΣΗ_

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved