Empisteutiko.gr
25.02.26 || 11:33
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

02.03.2021
in Ελλάδα, Επιλογές Συντακτών
Share TweetShareEmail

Στο αρμόδια οικονομικά υπουργεία θεωρούν ότι το κλείσιμο στο λιανεμπόριο και στην εστίαση δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ίσως έφτασε η ώρα να σχεδιαστεί εκ νέου ένα μοντέλο που θα συνδυάζει την ανοικτή οικονομία, αλλά με κανόνες τέτοιους που θα προστατεύουν σε ένα βαθμό τους πολίτες από τον κορονοϊό.

Ήδη ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων που έχουν γίνει υπερβαίνουν τα 27 δισ. και υπάρχει δρόμος μπροστά.

Η άσκηση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά και αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό, φέρνοντας τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία στα όριά τους.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθη παλαιοημερολογίτης ιερέας που αυνανιζόταν έξω από σχολείο αλλά έλεγε πως προσευχόταν

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Πέμπτη στην Αττική

21.01.2026
Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι – Πότε ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις

Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία της Αττικής ενόψει της κακοκαιρίας, με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

20.01.2026

Όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι ο κύβος ερρίφθη στην κυβέρνηση και ξεκινάει στην Αττική από τις 16 Μαρτίου, την επομένη της Καθαρής Δευτέρας η λειτουργία της αγοράς. Πρώτο θα ξεκινήσει το λιανεμπόριο. Τα σχολεία είτε θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα αργότερα δηλαδή στις 22 Μαρτίου ή στις 29 του ίδιου μήνα. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τους ειδικούς προκειμένου να βρεθεί ένα μοντέλο που θα επιτρέψει και το άνοιγμα της εστίασης. Το τελευταίο βέβαια θα συνδυαστεί και με τις καιρικές συνθήκες.

Η άποψη ότι το lockdown στην Αττική ελάχιστα έχει προσφέρει στον έλεγχο της πανδημίας, πλέον δεν ακούγεται μόνο από τα στόματα παραγόντων της αγοράς, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες που θεωρούν ότι η απαγόρευση ίσως πλέον είναι ένα μέτρο που πρέπει να αναθεωρηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεν εστίαση είναι στο «πάγο» από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα και λιανικό εμπόριο είναι μία έξω μία μέσα και ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο και στο οικονομικό επιτελείο το λένε πλέον φωναχτά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ότι τα χρήματα που θα μπορούν επιπλέον να διατεθούν για την στήριξη της οικονομίας είναι πεπερασμένα.

Μάλιστα στις αρχές της περασμένης εβδομάδος, η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση ήταν να ανοίξει η αγορά την 1η Μαρτίου, χθες δηλαδή, αλλά η απότομη αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα αυτό να αναβληθεί.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα αναγκαστούν να αποφασίσουν ξανά κλείσιμο της αγοράς. Και αυτή τους την άποψη την εστιάζουν στο γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κινείται ιδιαίτερα καλά, ενώ η έλευση της Άνοιξης συνεισφέρει στην αποδυνάμωση, έστω και μικρή του ιού.

Εκτός απροόπτου το αργότερο την Πέμπτη θα ξεπεράσουμε ως χώρα το 1 εκατ. εμβολιασμούς, κάτι που ναι μεν είναι χαμηλότερο του αρχικού σχεδιασμού τον Δεκέμβριο, ωστόσο είναι κατά πολύ υψηλότερο των απαισιόδοξων προβλέψεων που ακολούθησαν στην συνέχεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζημιά για το ΑΕΠ υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα με την αγορά κλειστή, ενώ το δημοσιονομικό κόστος υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κατάσταση στις διεθνείς χρηματαγορές αρχίζει να γίνεται δύσκολη, με το κόστος δανεισμού να αυξάνει, φέρνει την απόφαση για άνοιγα της αγοράς μία ώρα νωρίτερα και ουσιαστικά φαντάζει ως μονόδρομος.

Ένας άλλος λόγος που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ την εν λόγω εξέλιξη είναι και τουρισμός. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι για να έχει ένα αποτέλεσμα η φετινή τουριστική περίοδος, απαιτείται να έχει προηγηθεί αρκετό καιρό πριν η ομαλοποίηση, έστω και σχετική στην οικονομία και στην κοινωνία.

Εκτιμούν ότι δεν μπορεί να πατηθεί ένα κουμπί και να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία. Απαιτούνται στάδια και μάλιστα με τη συγκεκριμένη χρονική σειρά.

 

Tags: ΕΣΤΙΑΣΗΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΣΧΟΛΕΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Εύβοια: Μαχαίρωσε τον άντρα της μέσα στο μαντρί που διατηρούσαν στο Μαντούδι
Ελλάδα

Πέραμα: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 26χρονο νεκρό από σύγκρουση μηχανών

25.02.2026
Έβρος: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τις πλημμυρισμένες εκτάσεις
Ελλάδα

Σε «Red Code» ο Έβρος από τις πλημμύρες: Μήνυμα 112 στα Λάβαρα για την υπερχείλιση του ποταμού

25.02.2026
Next Post

Voucher 200 ευρώ για laptop και tablet: Τα εισοδηματικά κριτήρια – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Οι ΗΠΑ φέρνουν Αφγανούς πρόσφυγες σε Κόσοβο, Αλβανία και Β.Μακεδονία το Σαββατοκύριακο

21.08.2021
Πυρά Ιάσονα Αποστολόπουλου κατά Μαρίας Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Είναι τα παιδιά εισβολείς;»

Πυρά Ιάσονα Αποστολόπουλου κατά Μαρίας Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Είναι τα παιδιά εισβολείς;»

06.02.2026
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μην διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν στα ΑΕΙ

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μην διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν στα ΑΕΙ

19.03.2024

ΤΑΣΗ_

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

31.01.2026
Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

28.01.2026
Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

02.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved