Τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Νότια Κορέα προκάλεσε ο νέος κοροναϊός, το περιστατικό αυτό να είναι το πρώτο θανατηφόρο στην χώρα.
Μετά από αυτό, οι νεκροί από την επιδημία του ιού ανέρχονται πλέον σε 2130 παγκοσμίως, με τους 2127 να είναι στην Ασία (οι 2122 στην Κίνα). Νωρίτερα οι αρχές της Νότιας Κορέας είχαν αναφέρει 15 νέα κρούσματα.
Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 75753, ενώ υπενθυμίζεται πως έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στο οποίο έχουν προσβληθεί από τον ιό 623 άνθρωποι.
“Μεταδίδεται πιο εύκολα απ’όσο νομίζαμε”
Επιστήμονες στην Κίνα που μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν ότι αυτός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, υπονοώντας ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά.
Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός ανιχνευόταν στον οργανισμό του ασθενή, αν και εκείνος δεν παρουσίαζε συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να μεταδίδουν την ασθένεια.
Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη (19.02.2020) στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για τον νέο κοροναϊό, ο οποίος δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κοροναϊούς.
«Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, ένας ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Προσβάλει και το άνω και το κάτω αναπνευστικό!
Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.
Οι ερευνητές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ερεύνησαν τα ποσοστά του κοροναϊού σε 18 ασθενείς. Ένας εξ αυτών, με μέτρια επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό του, δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.
Μεταξύ των 17 ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα, η ομάδα εντόπισε αυξημένα επίπεδα του ιού αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, κάτι που παρατηρείται κυρίως στη γρίπη και όχι στον SARS.
Τα επίπεδα του ιού στον ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοια με αυτά σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως πυρετός.
«Αυτό που μας λέει είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα», εξήγησε ο Πόλαντ.
Διαφορετικός από τον SARS
Τα μέχρι στιγμής ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο νέος ιός, αν και είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS, δεν συμπεριφέρεται όπως αυτός, επεσήμανε ο Κρίστιαν Άντερσον ανοσιολόγος στο Scripps Research.
«Ο ιός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κοροναϊούς που έχουμε δει. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης», σχολίασε.
Οι ερευνητές δήλωσαν εξάλλου ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν στις αναφορές ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης και υπονοούν ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε αποτέλεσμα στον SARS.
Το “cloud” στην… υπηρεσία κατά του κοροναϊού
Την ίδια ώρα το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει την σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία cloud στις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.
Το αρμόδιο υπουργείο για την Βιομηχανία και την Τεχνολογία της Πληροφορικής πρότεινε την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την παρακολούθηση και την ανάλυση της επιδημίας, τις μετακινήσεις των ανθρώπων, αλλά και τις προσπάθειες ελέγχου σε κοινωνικό επίπεδο.
Επίσης, παρότρυνε τις τεχνολογικές εταιρίες να συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην μάχη κατά του κοροναϊού.
Πηγή: newsit.gr