Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ξεψαχνίζουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να φτάσουν στους δράστες που τοποθέτησαν την ενεργή βόμβα σε απόσταση αναπνοής από τη βάση των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.
Στα υπολείμματα της βόμβας ψάχνουν DNA και αποτυπώματα οι Αρχές. Σύμφωνα με το MEGA, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ξεψαχνίζουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να φτάσουν στους δράστες που τοποθέτησαν την ενεργή βόμβα σε απόσταση αναπνοής από τη βάση των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής καταλήγουν σε δύο σενάρια:
- Είτε πρόκειται για παλιά οργάνωση
- Είτε πρόκειται για νεοφερμένη οργάνωση που ήθελε να προκαλέσει με το χτύπημα που ετοίμαζε
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δράστες φαίνεται πως είχαν γνώση σε ό,τι αφορά στη συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού. Πάντως, αν η βόμβα είχε εκραγεί, θα προκαλούσε μεγάλο ωστικό κύμα ενώ οι Αρχές φοβούνται ότι οι δράστες ήθελαν νεκρό.
Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τη βόμβα στου Ζωγράφου
Προβληματισμός στην Αντιτρομοκρατική για τη βόμβα έξω από την έδρα των ΜΑΤ που παραλίγο να προκαλέσει τρομοκρατικό χτύπημα σε σημείο όπου κυκλοφορούν πολλοί φοιτητές αλλά και αστυνομικοί.
Ένας από τους λόγους που προβληματίζεται η ΕΛ.ΑΣ είναι αν σχετίζεται το συγκεκριμένο χτύπημα με αντίστοιχο περιστατικό στην Ευελπίδων πριν από τρία χρόνια όταν είχαν βάλει βόμβα χαμηλής έντασης. Οι αρχές ερευνούν αν πρόκειται για μετεξέλιξη ομάδας που είχε βάλει τότε τη βόμβα.
Το σημείο που τοποθετήθηκε η βόμβα προβληματίζει επίσης καθώς ήταν πίσω ακριβώς από τον τοίχο όπου υπάρχουν δεξαμενές πετρελαίου και βενζίνης στην έδρα των ΜΑΤ. Άραγε ήταν σκόπιμο το σημείο ή οι δράστες το επέλεξαν στοχευμένα;
Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα και το C4 που περιείχε η βόμβα κοντά στην έδρα των ΜΑΤ
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε μέσα σε τάπερ, αποτελούνταν απο ζελατοδυναμίτιδα, C4, δύο πυροκροτητές, και χρονοδιακόπτη, μια μεθοδολογία που συναντάται σπάνια.
Συγκεκριμένα η ζελατοδυναμίτιδα είναι μια φθηνή εκρηκτική ύλη την οποία συνήθως χρησιμοποιούν εργαζόμενοισε μεταλλεία και ορυχεία.
Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι ισχυρές και επικίνδυνες. Η ύλη καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια.
Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.
Σε ό,τι αφορά το C4 είναι υψηλής απόδοσης χημικό εκρηκτικό για στρατιωτική, κυρίως, χρήση. Eίναι χρώματος λευκού και η σύσταση του δεν έχει αλλάξει από το 1960.
Είναι πολύ ισχύρο κάτι το οποίο φαίνεται και από το συντελεστή αποτελεσματικότητας του που δείχνει ότι είναι 1.35 φορές πιο ισχυρό από αντίστοιχη ποσότητα ΤΝΤ.