Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ( πρωτεϊνη 18%)
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
400 γρ. νερό
4 αυγά + 1 για την επάλειψη
350 γρ. ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
3 γρ. κακουλέ
2 φιαλίδια βανιλίνη
90 γρ. φρέσκια μαγιά
4 γρ. αλάτι
1 πορτοκάλι μόνο ξύσμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά με 100γρ νερό χλιαρό και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι από την συνταγή. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το υπόλοιπο νερό, τα αυγά καλά χτυπημένα, τη ζάχαρη , το βούτυρο, τα αρωματικά, το ξύσμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της κατσαρόλας, το αλεύρι και το προζύμι. Ξεκινάμε την ανάδευση με τον γάντζο στην αργή ταχύτητα για 7 λεπτά και μετά στη μεσαία ταχύτητα για 10 λετπά. Το ζυμάρι πρέπει να έχει ίνες και έντονη ελαστικότητα. Αν έχετε αλεύρι με λιγότερη περιεκτηκότητα σε πρωτεϊνη θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Βάζουμε το ζυμάρι σε μια λεκάνη, σκεπάζουμε τη λεκάνη να είναι ζεστή και αφήνουμε να φουσκώσει καλά για 2 ώρες.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι να φύγει ο αέρας και το χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια. Κάνουμε κορδόνια και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Μετά το 10λεπτο, ανοίγουμε τα κορδόνια περισσότερο και πλέκουμε τα τσουρέκια.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς. Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, αλείφουμε με 1 αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε για 35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!