Αναζωπύρωση της διεθνοτικής έντασης στη Βόρεια Μακεδονία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, μετά και το περιστατικό με το κάψιμο της κρατικής σημαίας της χώρας από νεαρούς Αλβανούς στα Σκόπια.
Το κάψιμο της σημαίας έγινε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ημέρα της αλβανικής σημαίας (28 Νοεμβρίου), προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, όπως και προβληματισμό της κοινής γνώμης της χώρας.
Οι επικεφαλής των πέντε θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία (Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Καθολικοί, Ευαγγελιστές και Εβραίοι) απηύθυναν έκκληση για την εκτόνωση των διεθνοτικών εντάσεων στη χώρα.
ΚΟΣΜΟΣ 05/11/2024 22:41
Βόρεια Μακεδονία: Οι Αλβανοί της χώρας δεν αισθάνονται ελεύθεροι, δεν αντιμετωπίζονται αξιοπρεπώς λέει ο Οσμάνι
Οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες, σε διακήρυξη που υιοθέτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στα Σκόπια, προέτρεψαν τους πολίτες να μην υποκύψουν σε απόπειρες διατάραξης της αρμονικής συνύπαρξης στο κράτος και τους κάλεσαν να σεβαστούν ο ένας τον άλλον, να εμβαθύνουν την αλληλεγγύη και να σέβονται τα κρατικά σύμβολα της χώρας και όλων των εθνοτικών κοινοτήτων σε αυτήν.
Την επομένη του περιστατικού με το κάψιμο της κρατικής σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, ορισμένοι βεβήλωσαν την αλβανική σημαία στην πόλη Πρίλεπ, ενώ προχθές τη νύχτα πυρπολήθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένα μαγαζί Αλβανών στην πόλη Κουμάνοβο.
Βόρεια Μακεδονία: Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Το κυβερνών VMRO-DPMNE και ο συγκυβερνών αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» (VLEN) κατηγόρησαν το αντιπολιτευόμενο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, για «υποκίνηση διεθνοτικών επεισοδίων», με σκοπό όπως ισχυρίστηκαν την «αποσταθεροποίηση» της χώρας. Από τη μεριά του, το DUI κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια «κατασυκοφάντησης» των Αλβανών στη χώρα και αδυναμία υπεράσπισης της συνοχής των διεθνοτικών σχέσεων. Μάλιστα το αλβανικό αυτό κόμμα κατέθεσε σήμερα στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εσωτερικών της χώρας (στον οποίο υπάγεται η αστυνομία) και κατά δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ζήτησε τη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της χώρας, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που δημιουργείται στη χώρα, αίτημα που βρίσκει επιφυλακτική την κυβέρνηση.
Τέλος, αντιδράσεις υπάρχουν και για συμβάν σε αλβανόφωνο δημοτικό σχολείο σε χωριό κοντά στο Τέτοβο, όπου μαθητές εμφανίζονται σε σχολική θεατρική παράσταση με στρατιωτικές στολές του πρώην «Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) και κρατώντας πλαστικά όπλα. Η υπουργός Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βέσνα Γιάνεφκσα, έκανε λόγο για «απαράδεκτο» περιστατικό και ζήτησε να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του σχολείου.
Τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν προβληματισμό σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν είχαν συμβεί παρόμοια.
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Παρά το γεγονός πως η ένταση στις διεθνοτικές σχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία έχει αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια, αυτές παραμένουν εύθραυστες. Το 2001 ένοπλοι Αλβανοί του (UCK) είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της τότε ΠΓΔΜ, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στον διαμελισμό της χώρας. Οι συγκρούσεις εκείνες έλαβαν τέλος τον Αύγουστο του 2001 με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, με την οποία ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας απέκτησε δικαιώματα που διεκδικούσε από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991.
ΑΠΕ-ΜΠΕ