Empisteutiko.gr
12.01.26 || 10:10
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

«Βαβέλ» η Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι ζητά η Ελλάδα

08.12.2021
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Share TweetShareEmail

Οι απόψεις στις τάξεις της Ε.Ε. για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ποικίλουν. Σε ένα πράγμα συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας στο χθεσινό (07.12.2021) συμβούλιο: ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να έχουν «ημερομηνία λήξης». Σκοπός, φυσικά, η επίσπευση της τρίτης δόσης, ενόψει και του νέου κινδύνου που ακούει στο όνομα μετάλλαξη Όμικρον.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ τους για το διάστημα που θα απαιτηθεί για τη λήψη της αναμνηστικής δόσης, η οποία θα προσφέρει παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών και μεγαλύτερο τείχος προστασίας από την πανδημία.

Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει η λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού να έρχεται στους 9 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson) και να αρχίσει να ισχύει από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, οπότε ανοίγουν τα ταξίδια στην ΕΕ.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Πέρασε με την απαιτούμενη πλειοψηφία η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Mercosur μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων

Πέρασε με την απαιτούμενη πλειοψηφία η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Mercosur μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων

09.01.2026
Το deal του αιώνα – Ρωσία και ΗΠΑ έστησαν απίστευτη παγίδα με 3 τρισ. στην Ευρώπη, που την πάτησε στο Ουκρανικό

Το deal του αιώνα – Ρωσία και ΗΠΑ έστησαν απίστευτη παγίδα με 3 τρισ. στην Ευρώπη, που την πάτησε στο Ουκρανικό

10.12.2025

Η πρόταση βρίσκει σύμφωνα τα περισσότερα κράτη – μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, καθώς θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την τρίτη δόση και την ολοκλήρωση της θωράκισης των πολιτών απέναντι στον κορονοϊό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο σοβαρής νόσου και απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον.

Τι ζήτησε η Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έθεσε μια ακόμη παράμετρο στους Ευρωπαίους ομολόγους του, λέγοντας πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση «ακόμη και νωρίτερα από το εννεάμηνο», όπως είπε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών».

«Το 9μηνο είναι πολύς χρόνος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Η πρόταση του Θάνου Πλεύρη ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης, που με πρόσφατη απόφαση της έφερε τη δυνατότητα λήψης της αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με δύο δόσεις. Δηλαδή πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειαστεί να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, εάν την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει κατάληξη της Κομισιόν στους 9 μήνες. Πάγια θέση της χώρας μας είναι, πως πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός συντονισμός και μια κοινή θέση για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα πρέπει να  έχουν ενιαία ημερομηνία λήξης, καθώς τα χρησιμοποιούν οι πολίτες στις μετακινήσεις και τα ταξίδια τους στην Ευρώπη.

Βαβέλ

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η πλειοψηφία των χωρών στηρίζουν την πρόταση των 9 μηνών, ενώ κάποιες ζήτησαν το όριο λήξης του ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού να παραταθεί ακόμα και στους 12 μήνες. Η Σλοβακία μάλιστα διατύπωσε την πρόταση, το μέτρο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου και όχι στα μέσα Ιανουαρίου.

Η πολυφωνία αυτή, προκύπτει γιατί πολλές χώρες αναγκάζονται συχνά να λάβουν μονομερείς αποφάσεις, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία.

«Κλειδί» για την ασφάλεια της Ευρώπης η τρίτη δόση

Η χώρα μας πρόσφατα κατάφερε να εκτοξεύσει τον αριθμό των ημερήσιων εμβολιασμών, με το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 ετών, αλλά και με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες. Οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης πλησιάζουν πλέον τα 2 εκατομμύρια.

Η σύντμηση των προθεσμιών για το άνοιγμα της τρίτης δόσης, καθώς και της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αναμένεται να λειτουργήσει ως έμμεσος μοχλός πίεσης για την αύξηση των εμβολιασμών και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών ακόμη και απέναντι στον νέο ιό Όμικρον.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι η προστασία του εμβολίου μειώνεται μετά τους πρώτους έξι μήνες και συνιστά τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων για την παράταση της ανοσίας, πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι δίνει μία παράταση τριών επιπλέον μηνών πέρα από τους έξι, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ για να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η πολιτική Υγείας είναι εθνική αρμοδιότητα και κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της στρατηγική για την ανάπτυξη του εμβολιαστικού της προγράμματος.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Tags: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τραμπ: Το Ιράν «θέλει να διαπραγματευτεί» – Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει «πολύ δυνατές επιλογές»
Επιλογές Συντακτών

Τραμπ: Το Ιράν «θέλει να διαπραγματευτεί» – Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει «πολύ δυνατές επιλογές»

12.01.2026
Θρίλερ στην Πάτρα με την εξαφάνιση της Λόρας – Μαρτυρίες για ηλικιωμένο άνδρα που είχε ραντεβού
Ελλάδα

Θρίλερ στην Πάτρα με την εξαφάνιση της Λόρας – Μαρτυρίες για ηλικιωμένο άνδρα που είχε ραντεβού

12.01.2026
Next Post

Κυριάκος Μητσοτάκης και Πούτιν τα λένε σήμερα στο Σότσι – Οι επιδιώξεις της Ελλάδας για τουρκική προκλητικότητα και φυσικό αέριο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Θεσσαλονίκη: 14χρονος θύμα οπαδικής βίας – Τον χτύπησαν άγρια 10 άτομα (Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: 14χρονος θύμα οπαδικής βίας – Τον χτύπησαν άγρια 10 άτομα (Βίντεο)

02.02.2022
Επέλαση της κακοκαιρίας στον Βόλο: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στον περιφερειακό, πλημμύρισε το νοσοκομείο

Κακοκαιρία Daniel: Πληροφορίες για πέντε αγνοούμενους στη Μαγνησία – Πόλη-φάντασμα ο Βόλος

05.09.2023
Βρυξέλλες: Επεισόδια στα μπλόκα των αγροτών – Ρίψη δακρυγόνων από την Αστυνομία

Βρυξέλλες: Επεισόδια στα μπλόκα των αγροτών – Ρίψη δακρυγόνων από την Αστυνομία

18.12.2025

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Εντοπίστηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων, Κώστας Γκίνης – Βρέθηκε κρυμμένο σε πεύκα το αυτοκίνητό του

03.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Γυμνός με κομμένες τις φλέβες ο 45χρονος πυροσβέστης που εντοπίστηκε στο όρος Μπέλλες

03.01.2026
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved