Ο πυρηνικός εφιάλτης του Τσέρνομπιλ δεν έχει τέλος, καθώς όσο περνούν τα χρόνια οι επιπτώσεις του ατυχήματος γίνονται ολοένα και πιο τρομακτικές.
Τα σκυλιά που ζουν κοντά στο σημείο της πυρηνικής καταστροφής έχουν μεταλλαχθεί και έχουν αναπτύξει μία νέα υπερδύναμη – είναι απρόσβλητα στην ακτινοβολία, τα βαρέα μέταλλα και τη ρύπανση.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος από 116 αδέσποτα σκυλιά που ζούσαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ (CEZ), βρίσκοντας δύο διαφορετικούς πληθυσμούς που ήταν και οι δύο γενετικά διαφορετικοί από άλλους σκύλους στη γύρω περιοχή.
Αυτό υποδηλώνει ότι έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντέχουν τη μακροχρόνια έκθεση σε αυτό το τοξικό περιβάλλον και θα εξηγούσε γιατί συνέχισαν να ευδοκιμούν στην ερημιά.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σκύλοι ανέπτυξαν τη γενετική τους υπερδύναμη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία από τη ζωή σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον με πολλαπλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, όχι μόνο στους σκύλους αλλά και στους ανθρώπους.
Τα ευρήματά δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Canine Medicine and Genetics τον Μάρτιο του 2023
Η καταστροφή του Τσερνομπίλ του 1986 ήταν μια πυρηνική κατάρρευση που συνέβη στη βόρεια Ουκρανία όταν εξεράγη ένας από τους αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και οδήγησε στη μεγαλύτερη απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον στην ανθρώπινη ιστορία.
Μετά το τραγικό συμβάν, άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Τσερνόμπιλ και τις γύρω περιοχές για να αποφευχθούν τα ακραία επίπεδα ραδιενέργειας . Από τότε, η τοποθεσία ήταν γνωστή ως Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ (CEZ).
Η απουσία τους επέτρεψε στην άγρια ζωή να ανθίσει και να ευδοκιμήσει στο CEZ, το οποίο περιέχει 11,28 χιλιοστόμετρα ακτινοβολίας – έξι φορές το επιτρεπόμενο ποσό έκθεσης για τους εργαζόμενους.
Ο τόπος της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ είναι μια ραδιενεργή ερημιά. Αλλά με κάποιο τρόπο, τα αδέσποτα σκυλιά κατάφεραν να επιβιώσουν εκεί για χρόνια , και τώρα οι επιστήμονες ξέρουν γιατί.
Υπολογίζεται ότι 900 αδέσποτα σκυλιά ζουν στο CEZ και πολλά από αυτά είναι πιθανότατα απόγονοι κατοικίδιων που άφησαν πίσω τους μετά τη μαζική εκκένωση των κατοίκων του Τσερνομπίλ .
Αλλά αυτά τα αδέσποτα δεν είναι τα μόνα ζώα CEZ που βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει γενετικές υπερδυνάμεις.
Τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι οι μεταλλαγμένοι λύκοι που ζουν σε αυτόν τον τοξικό βιότοπο είναι μοναδικά ανθεκτικοί στην έκθεση σε ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο.
Και τον Μάιο, οι επιστήμονες που μελετούσαν ανατολικούς δεντροβάτραχους με μεταλλαγμένο μαύρο δέρμα που ζούσαν κοντά στην τοποθεσία ανακάλυψαν ότι ζουν όσο και οι πράσινοι, μη μεταλλαγμένοι αντίστοιχοί τους.