Ανοίγει μετά από έξι ολόκληρους μήνες η εστίαση ανά την Ελλάδα – Πώς θα πάμε από Δευτέρα σε εστιατόρια, καφέ – μπαρ
Την εμφάνισή τους κάνουν δειλά δειλά τα πρώτα τραπεζάκια από καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς καφέ, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες ετοιμάζονται για το μεγάλο άνοιγμα τη Δευτέρα του Πάσχα μετά από έξι ολόκληρους μήνες, καθώς τα ρολά που κατέβασαν τον Νοέμβριο του 2020 δεν σηκώθηκαν επί της ουσίας σε κανένα σημείο του lockdown, πέρα από τη λειτουργία με take away και delivery
Πώς θα πάμε, όμως, από τη Δευτέρα του Πάσχα σε καταστήματα εστίασης και ποιοι κανόνες θα ισχύουν.
Το TyposThes σας παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα θα ισχύσουν.
Οι κανόνες για τους πελάτες
-
- Εστίαση με SMS με κωδικό 6 στο 13033
- Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23.00
- Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι
- Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα
- Υποχρεωτική μάσκα μέχρι οι πελάτες να καθίσουν στο τραπέζι
Άλλωστε, από τη Δευτέρα του Πάσχα, το ΦΕΚ αναφέρει πως προβλέπεται η λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
- Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
- Μη αναπαραγωγή μουσικής
Προβλέπεται επίσης πως κλειστά θα μείνουν τα εξής καταστήματα και χώροι:
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ
Οι υγειονομικοί όροι στα καταστήματα:
-
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 3 έως 6, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας
- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
Τα παραπάνω ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:
α) Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή.
β) Mέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
γ) Πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).
δ) Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).
ε) Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.
στ) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων.
Σημειώνεται ότι oι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά τις 22:45 που κατεβάζουν ρολά τα μαγαζιά, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Τέλος, τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
Δείτε αναλυτικά τους παρακάτω πίνακες από το ΦΕΚ.