Μια τρανς γυναίκα από τη Βρετανία ισχυρίζεται ότι θηλάζει το μωρό της.
Μια φωτογραφία που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα η τρανς γυναίκα Μίκα Μίνιο-Παλουέλο, η οποία γεννήθηκε άνδρας αλλά τώρα προσδιορίζεται ως γυναίκα, φαίνεται να τη δείχνει να θηλάζει το μωρό της σε ένα λεωφορείο, με το συνοδευτικό μήνυμα: «Οι τρανς γυναίκες μπορούν να θηλάσουν». Η ανάρτηση της τρανς γυναίκας ήταν απάντηση σε μια προηγούμενη διαμάχη. Τον περασμένο μήνα, εμφανίστηκε σε ένα ρεπορτάζ στο ITV News at Ten σχετικά με την κρίση του κόστους ζωής, στο οποίο έπλενε τα πιάτα και φόρτωσε το πλυντήριο, ενώ ισχυριζόταν ότι η αύξηση της τιμής του νερού είναι «σκληρή αν είσαι μαμά σαν εμένα».
Ξεσηκώθηκε λοιπόν μια διαδικτυακή αντιπαράθεση γύρω από το αν η Μίνιο θα μπορεί να αποκαλείται μαμά, με την γυναίκα να απαντά σε σχόλιο μιας συντηρητικής βουλευτού: «Οι τρανς γυναίκες μπορούν να είναι μητέρες. Δεν εναπόκειται σε έναν βουλευτή ή σε οποιονδήποτε άλλο … να επιβάλει το πώς ένα παιδί αποκαλεί τον γονέα του»
Η Μίνιο λοιπόν δημοσίευσε τη φωτογραφία του θηλασμού, σαν να ήθελε να αποδείξει ότι όσοι γεννήθηκαν άνδρες μπορούν όχι μόνο να ντύνονται «σαν μαμάδες», αλλά και να εκτελούν τις βιολογικές λειτουργίες μιας μαμάς. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Μπορεί πραγματικά ένας άνθρωπος που γεννήθηκε αρσενικό να θηλάσει ένα μωρό παράγοντας γάλα από τις θηλές του; αναρωτιέται η Daily Mail. Η πολύπλοκη απάντηση είναι ναι και όχι. Με τη χρήση μιας θεραπείας γνωστής ως πρωτόκολλο Newman-Goldfarb, που αναπτύχθηκε αρχικά το 2000 για θετές μητέρες, το σώμα μπορεί να ξεγελαστεί ώστε να θηλάσει ακόμα και αν είναι αρσενικό.
Λειτουργεί μιμούμενο τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα φυσιολογικά στο σώμα μιας γυναίκας που μόλις γέννησε και περιλαμβάνει αρκετές εβδομάδες τακτικής χρήσης μιας αντλίας για τη διέγερση του μαστού, τη λήψη ενός συνδυασμού αντισυλληπτικών ορμονών και του φαρμάκου κατά της ναυτίας δομπεριδόνη, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης που παράγει γάλα. Αλλά αν αυτό ακούγεται απλό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Για αρχή, η δομπεριδόνη απαγορεύεται στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών ότι προκαλεί καρδιακά προβλήματα. Το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να την προσφέρει μερικές φορές σε θηλάζουσες γυναίκες που παλεύουν με χαμηλά επίπεδα παροχής γάλακτος, εφόσον ούτε η μητέρα ούτε το μωρό έχουν καρδιακά προβλήματα, και με σαφείς οδηγίες να αναφέρουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του μωρού.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, μόνο «για σύντομο χρονικό διάστημα». Η Μίνιο ισχυρίζεται ότι θήλασε το παιδί της για «μερικές εβδομάδες». Επιπλέον, δεν είναι καθόλου σαφές ποιες άλλες ουσίες από φαρμακευτικές αγωγές που συνήθως λαμβάνει μια τρανς γυναίκας μπορεί να περάσει στο γάλα της. Είναι συγκεκριμένα πιθανό να λαμβάνουν και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα ως μέρος της μετάβασής τους, όπως αντι-ανδρογόνα για να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης, και οιστρογόνα και προγεστερόνη για να τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν μια λιγότερο «αρρενωπή» εμφάνιση.
Μέχρι πολύ πρόσφατα, βέβαια, η ιδέα ότι ένα μικρό μωρό θηλάζεται από ένα βιολογικό αρσενικό θα θεωρούνταν αρκετά παράξενη, και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες για το ανδρικό «γάλα», γράφει η Daily Mail. Το 2020, το 34% των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για την υγεία των τρανσέξουαλ δήλωσαν ότι είχαν συναντήσει τρανς γυναίκες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για πρόκληση θηλασμού, και το 91% από αυτές πίστευαν ότι υπήρχε ανάγκη για εξειδικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα για τις τρανς γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν.
Μια μελέτη ανέφερε ότι η σύνθεση του υγρού που παράγεται από τους ανδρικούς μαστούς μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Newman-Goldfarb ήταν περίπου παρόμοια με εκείνη του γυναικείου γάλακτος, αλλά θεωρείται απίθανο οι άνδρες να είναι σε θέση να παράγουν αρκετό γάλα για να ταΐσουν επαρκώς το μωρό.
Πηγή: iefimerida.gr