Η έλλειψη σχεδιασμού και ολιγωρία μας άφησε στο έλεος του ενοχλητικού και επικίδυνου φαινομένουγια τη δημόσια υγεία.
Εξαιτίας της καθυστέρησης των ψεκασμών , τα κουνούπια προκαλούν μέγιστο πρόβλημα στην πόλη αλλά κυρίως στα χωριά των Σερρών .
Η καταπολέμηση του Aedes albopictus είναι επιβεβλημένη αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα πλαίσια ολοκληρωμένων συστημάτων σε επίπεδο Δήμων ή Περιφέρειας. Αυτό προϋποθέτει ειδική μελέτη από εξειδικευμένους γεωπόνους, με χαρτογράφηση των υδάτινων συλλογών που αποτελούν εστίες αναπτύξεως των ωών του συγκεκριμένου είδους και συχνές δειγματοληψίες.
Επεμβάσεις με ειδικά βιολογικά ή χημικά σκευάσματα γίνονται μόνο εφόσον τα έντομα βρίσκονται σε συγκεκριμένο προνυμφικό στάδιο. Οι εφαρμογές χρειάζεται να είναι συντονισμένες και να εκτελούνται από νόμιμα, εξειδικευμένα συνεργεία απεντομώσεων με τη συνεργασία των γεωπόνων των Δήμων, των Εργαστηρίων Ανώτατων Γεωπονικών Ιδρυμάτων και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Στους υγροβιότοπους
Είναι ενδημικό στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νοτιοδυτικής Ασίας, όμως έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες μέσω των ταξιδιών και των μεταναστεύσεων. Το κουνούπι αυτό είναι σημαντικό και επικίνδυνο, διότι ζει κοντά στους ανθρώπουςκαι όχι σε υγροβιότοπους (ανθρωπόφιλο) και τρέφεται, εκτός από την αυγή και το σούρουπο, και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ικανό να μεταδώσει στον άνθρωπο ,τουλάχιστον 22 ιώσεις: τους 4 οροτύπους του δάγκειου πυρετού, μια σειρά ιώσεων που προκαλούν φλεγμονές του εγκεφάλου και αρκετούς νηματώδεις φιλαριάσεων π.χ. Dirofi lariaimmitis, δεν πιστεύεται πάντως ότι μεταδίδει την ελονοσία.