Empisteutiko.gr
02.04.26 || 05:51
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Το «σήμα» από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν που μειώνει τις τιμές σε φυσικό αέριο – πετρέλαιο

07.10.2021
in Κόσμος
Share TweetShareEmail

Μειώθηκαν οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας μετά από τις δεσμεύσεις των μεγάλων παραγωγών να αυξήσουν τη ροή ενέργειας – «Πάρτι» στα χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, μετά την παρέμβαση Πούτιν, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας διεκδικώντας πάντως την διαμόρφωση των τιμών με απ’ ευθείας διαπραγμάτευση και όχι μέσω των χρηματιστηριακών αγορών. Πτώση σημειώνουν οι τιμές και στην αμερικανική αγορά.  Η παρέμβαση Πούτιν συμπληρώθηκε από ανάλογες δεσμεύσεις από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, το βράδυ της Τετάρτης.

Μετά από αρκετές ημέρες εκρηκτικής ανόδου,  η τιμή του αερίου για παράδοση στις 21 Νοεμβρίου έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ ανά ΜWh, στα 91,74 , ενώ είχε φτάσει ως και τα 162  τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη. Μάλιστα, το «σήμα» του Πούτιν είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν και οι τιμές του πετρελαίου, από 0,50%, ως 1% , αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα,  η σχετική εξισορόπηση των πιέσεων στην αγορά ενέργειας οδήγησε τα χαρηματιστήρια σε μεγάλη άνοδο – είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης εμφανίζει άνοδο 1,77% , ενώ και το χρηματιστήριο της Αθήνας αντέδρασε με άνοδο 1,45%.

Σε μια χαοτική ημέρα την Τετάρτη,  με τα futures φυσικού αερίου στην Ολλανδία – εκεί διαμορφώνονται οι τιμές για την Ευρώπη –  να σημειώνουν άνοδο 40% σε λίγα λεπτά, ο Πούτιν έτεινε χείρα βοηθείας προς την Ευρώπη για να σταθεροποιήσει την κατάσταση με την Gazprom να υπόσχεται να ανοίξει την κάνουλα του φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. «Ας σκεφτούμε ενδεχομένως την αύξηση της προσφοράς στην αγορά, μόνο που πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά. Κάντε ό,τι πρέπει με τη Gazprom και συζητήστε το», είπε ο Πούτιν.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Βουλιάζει η ζήτηση για ελληνικά καύσιμα, διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα

Έρχεται «φωτιά» στη βενζίνη – Στα 2,20€ το λίτρο βλέπουν οι πρατηριούχοι

31.03.2026
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που έβαλε καύσιμα χωρίς να πληρώσει και χτύπησε υπάλληλο

Το ράλι του πετρελαίου φέρνει νέα αύξηση στα καύσιμα – Αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης πάνω από τα 2,10 ευρώ αυτή την εβδομάδα

30.03.2026

«Αυτή η κερδοσκοπική τρέλα δεν μας κάνει καλό», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν αρκετές για να φρενάρουν το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ο Πούτιν είπε ότι η Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, μίλησε επίσης για την καταλληλότητα της χώρας ως διαδρομή διαμετακόμισης, λέγοντας ότι τα νέα συστήματα αγωγών της Ρωσίας κάτω από τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα – που περιλαμβάνουν τον βόρειο ρεύμα 2 – είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ανώτερα.

Η αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι «οικονομικά ασύμφορη για τη Gazprom, επειδή είναι ακριβότερη», είπε ο Πούτιν. «Ο εφοδιασμός μέσω νέων συστημάτων αγωγών που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια και τώρα τίθενται σε λειτουργία μειώνει την ποσότητα των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 5,6 φορές», πρόσθεσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τρέχουσα κρίση της αγοράς είναι το αποτέλεσμα μιας ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης σε όλο τον κόσμο, η οποία έχει «ζεστάνει» τη ζήτηση ενέργειας. Ένας απροσδόκητα μακρύς και κρύος χειμώνας εξάντλησε την αποθήκη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ.

Ωστόσο, επισήμανε επίσης ένα «λάθος» που έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές, να μετατοπιστούν από μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνήθως ευνοούνται από τη Ρωσία υπέρ μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά. «Σήμερα έχει γίνει απολύτως προφανές ότι αυτή η πολιτική είναι εσφαλμένη», είπε ο Πούτιν. «Ως αποτέλεσμα, τώρα η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ και σήμερα προσπαθεί ήδη να φτάσει τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα»

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Tags: TIMESΡΕΥΜΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Εκλεψαν 12 τόνους σοκολάτας KitKat που προορίζονταν για την Ευρώπη
Κόσμος

Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου

01.04.2026
Τραμπ: Σκέφτομαι σοβαρά να αποσύρω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ – «Χάρτινη τίγρη» χαρακτήρισε τη Συμμαχία
Κόσμος

Τραμπ: Σκέφτομαι σοβαρά να αποσύρω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ – «Χάρτινη τίγρη» χαρακτήρισε τη Συμμαχία

01.04.2026
Next Post

Αμετανόητος ο αρνητής αστυνομικός που τέθηκε σε διαθεσιμότητα – «Self test ίσον βιασμός»

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Από Τετάρτη 30 Αυγούστου το «Καλάθι Σχολικών Ειδών» – Αλλαγές και στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Από Τετάρτη 30 Αυγούστου το «Καλάθι Σχολικών Ειδών» – Αλλαγές και στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»

28.08.2023
Πέτρος Φιλιππίδης: Το σημείωμα που του είχε στείλει ο Σπύρος Μπιμπίλας – Υπέγραφε ως «το μικρό καρότο»

Πέτρος Φιλιππίδης: Το σημείωμα που του είχε στείλει ο Σπύρος Μπιμπίλας – Υπέγραφε ως «το μικρό καρότο»

11.04.2025

Σμύρνη: 3χρονο κοριτσάκι ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 65 ώρες! Συγκλονιστικές οι εικόνες που κρατά σφιχτά το δάχτυλο του διασώστη

02.11.2020

ΤΑΣΗ_

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved