Empisteutiko.gr
21.02.26 || 00:34
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Το «μαρτύριο» με την αλλαγή ώρας

30.10.2021
in Κόσμος
Share TweetShareEmail

Σε καμιά άλλη ήπειρο στον κόσμο δεν αναλώνεται το σύμπαν σε συζητήσεις για την αξία ή την απαξία αλλαγής ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίθετο. Να σημαίνει άραγε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματά μας; Σε κάθε περίπτωση το θέμα γίνεται και πάλι επίκαιρο.

Τα χαράματα της 31ης Οκτωβρίου, όποιος τέλος πάντων είναι ακόμη ξύπνιος, πρέπει να γυρίσει τον ωροδείκτη μια ώρα πίσω, δηλαδή από τις 03.00 στις 02.00.Οι υπόλοιποι και όσοι διαθέτουν δορυφορικά ρολόγια μπορούν να συνεχίσουν αδιατάρακτα τον ύπνο τους και το πρωί να βρουν την σωστή ώρα στα ρολόγια και τους υπολογιστές τους.

Η ώρα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Τη σωστή ώρα; Ποια είναι η σωστή; Η επιθυμητή; Η χειμερινή ή ή θερινή; Η ΕΕ καθόρισε την αλλαγή της ώρας με δεσμευτική οδηγία το 2002 για όλα τα κράτη-μέλη. Η Γερμανία, ίσως και άλλες χώρες, από το 1980 το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου μπαίνει στη θερινή ώρα, ήδη από τις 22 Ιουλίου του 1978 η Ομοσπονδιακή Βουλή είχε ψηφίσει σχετικό νόμο. Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση συνεννοήθηκε με την ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας για να αποφευχθούν οι διαφορετικές χρονικές ζώνες. Στόχος της αλλαγής ήταν η καλύτερη χρήση του φυσικού φωτός για εξοικονόμηση ενέργειας μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Βέβαια ο στόχος δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ναι μεν εξοικονομείται ηλεκτρικό, αλλά τους κρύους μήνες του χειμώνα χρειάζεται να ανάψει κανείς περισσότερη ώρα θέρμανση. Άρα πού ακριβώς είναι το κέρδος; Κάπως έτσι ξεκίνησε ευρωπαϊκή γκρίνια και παράπονα από ορισμένες χώρες ότι οι επιθυμίες τους δεν λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που την οδήγησε το 2018 τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάσει με πολύ ελάν πρόταση, η αλλαγή σε θερινή ώρα το 2019 να είναι η τελευταία. Υπήρξε μάλιστα και πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία να σταματήσει η αλλαγή ώρας με διαδικτυακό δημοψήφισμα.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Αλλαγή ώρας 2023: Σημαίνει η λήξη της θερινής ώρας – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας 2025: Τα ξημερώματα ξεκινά και επίσημα η χειμερινή περίοδος – Γυρνάμε τα ρολόγια μας 1 ώρα πίσω

25.10.2025
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξημερώματα Κυριακής γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Αλλάζει η ώρα: Τα ξημερώματα της Κυριακής γυρίζουμε τα ρολόγια μας

29.03.2025

Πριν καλά-καλά βγει το αποτέλεσμα, που έδειξε ότι το 84% όσων ολίγων συμμετείχαν και ήθελαν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας, ο Γιούνκερ εξήγγειλε με οίστρο: «Οι άνθρωποι το θέλουν, εμείς το κάνουμε». Τώρα γιατί επέλεξε ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής την τελευταία ημερομηνία τον Μάρτιο του 2019, κανείς δεν ξέρει. Ίσως να ήθελε να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν κάνοντας «πάταγο γύρω από την ώρα», όπως έγραφε τότε η εφημερίδα Welt. Σημασία έχει πάντως ότι φάνηκε με σαφήνεια πόσο περίπλοκη και με μακροχρόνιες διαδικασίες μπορεί να είναι η Ευρώπη. Και πόσο δύσκολο να ικανοποιηθούν όλοι. Ποιο ήταν όμως το πρόβλημα; Μετά την εξαγγελία Γιούνκερ πολλά κράτη-μέλη πάγωσαν, πάτησαν φρένο και ζήτησαν χρόνο για να προσμετρήσουν τις συνέπειες. Δεν ήταν μόνο ότι ορισμένοι κλάδοι, όπως η αεροναυτιλία, που φοβήθηκε τεράστιο χάος στους αιθέρες. Ακόμη και επιστήμονες χτύπησαν συναγερμό. Και βρέθηκε μέση λύση. Να δοθεί περισσότερος χρόνος. Οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί της ΕΕ μάλιστα αποφάσισαν ότι το νωρίτερο το 2021 θα γίνονταν η τελευταία αλλαγή ώρας.

Διαταραχή του βιολογικού ρολογιού

Και για να διαφυλαχθεί η ενότητα της ΕΕ – ως προς την ώρα – θα τοποθετούνταν μάλιστα κι ένας συντονιστής ώρας για να βρεθεί λύση που θα ικανοποιούσε όλα τα κράτη- μέλη. Γιατί η ΕΕ είναι μια τεράστια ήπειρος με μια κεντρική ζώνη ώρας που εκτείνεται από την Πολωνία μέχρι την Ισπανία. Όσο πιο ανατολικά βρίσκεται μια χώρα, τόσο περισσότερο προχωρά η ημέρα. Κατά την χειμερινή ώρα, που είναι η κανονική, βγαίνει στην Πολωνία το πρώτο φως της ημέρας ήδη στις 3 τη νύχτα, όταν στην Ισπανία επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Λογικά λοιπόν η Πολωνία θέλει τη διατήρηση της θερινής ώρας, γιατί ποιος θέλει να ξυπνά στις τρεις τα χαράματα από τις πρώτες αχτίδες του ήλιου;Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να βρεθεί μια ενιαία λύση για να μην διαιρεθεί η ΕΕ σε διαφορετικές ζώνες ώρας, που θα δυσκόλευε την καθημερινότητα.Αλλά και επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η αλλαγή ώρας. Το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου πρόβλεψε «τεράστια προβλήματα από μια παντοτινή θερινή ώρα, περισσότεροι διαβητικοί, καταθλιπτικοί, προβλήματα ύπνου και μάθησης, προσθήκη βάρους».

Σε αντιπροσωπευτική έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK-Gesundheit το 2019, το 29% των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για μια σειρά από παθήσεις τη χειμερινή ώρα, όπως διαταραχή ύπνου, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση διάρκειας πολλών εβδομάδων. Κυρίως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, νιώθουν στο πετσί τους την αλλαγή ώρας. Χρονοβιολόγοι, που ερευνούν τον βιορυθμό του ανθρώπινου οργανισμού, επικροτούν την οριστική παραμονή στην χειμερινή ώρα και επισημαίνουν ότι η καλοκαιρινή είναι τεχνητή ώρα που «αφαιρεί φως το πρωί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή επίδοση και επιβαρύνει το σώμα το βράδυ με μιαν επιπλέον ώρα φωτός, όταν είναι ώρα για ύπνο». Όλα αυτά κατέληξαν να είναι πολύπλοκα χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Μόνη παρηγοριά ότι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, μπορούμε τουλάχιστον να κοιμηθούμε μια ώρα περισσότερο.

Πηγή: DWw

Tags: ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Εμπορικός Αρμαγεδδών μετά τους δασμούς Τραμπ: Ποιοι ζητούν αυτοσυγκράτηση και ποιοι υπόσχονται «αντίποινα»
Κόσμος

Δασμοί Τραμπ: Στα $175 δισ. ο «λογαριασμός» για τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20.02.2026
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου παίζει στα τέσσερα με ένα μυστηριώδες νήπιο και μια ιδιαίτερα άσεμνη μπάλα
Κόσμος

Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου παίζει στα τέσσερα με ένα μυστηριώδες νήπιο και μια ιδιαίτερα άσεμνη μπάλα

20.02.2026
Next Post

Επιτέθηκαν στον Θ. Βασιλακόπουλο σε ταβέρνα επειδή ζήτησε να γίνει έλεγχος Covid -«Με έσπρωξαν, με πέταξαν κάτω»

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ο Τραμπ απαιτεί η Βρετανία να «ανοίξει» τη Βόρεια Θάλασσα, να ξεφορτωθεί τις ανεμογεννήτριες

Ο Τραμπ απαιτεί η Βρετανία να «ανοίξει» τη Βόρεια Θάλασσα, να ξεφορτωθεί τις ανεμογεννήτριες

03.01.2025

Χανιά: Πέθανε ξαφνικά αγόρι 8 χρονών

07.02.2023
Αποκάλυψη: Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ – Γιατί ήθελαν τραυματίες και όχι νεκρούς

Αποκάλυψη: Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ – Γιατί ήθελαν τραυματίες και όχι νεκρούς

23.12.2024

ΤΑΣΗ_

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

31.01.2026
Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

28.01.2026
Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

02.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved