Ανάπτυξη ακόμη και 4,8% για το 2021, προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εφόσον βέβαια τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόβλεψή του, ήταν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 2,7%.
Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, οι οικονομικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικές, δεδομένων των συνθηκών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εκτός από τη συγκράτηση της ύφεσης, παρατηρείται σταθεροποίηση της ανεργίας, περιορισμός του αποπληθωρισμού, βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην «αξιοσημείωτη επιτυχία», όπως αναφέρεται, στην πρόσφατη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.
Στον αντίποδα αυτών υπάρχουν επισημάνσεις για μία σειρά βραχυπρόθεσμων προκλήσεων κυρίως στο μέτωπο της πανδημίας και κατ’ επέκταση στην πορεία του τουρισμού ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι μεγαλύτερες προκλήσεις συναρτώνται με την απόσυρση των μέτρων στήριξης και την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι σε ερώτηση κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Έκθεσης, για τον κατώτατο μισθό, τα αρμόδια στελέχη, αφού τόνισαν ότι δεν πρέπει να παραμείνει παγωμένος, δεν έκαναν κάποια πρόταση για την ποσοστιαία μεταβολή.
Τόνισαν ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνάρτηση με την αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που αποτελεί και πάγια θέση της κυβέρνησης. Όλα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Η πρόοδος στο ΑΕΠ
Σύμφωνα με την έκθεση, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν -2,3%, καταγράφοντας σαφώς ηπιότερη ύφεση από όλες τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Γραφείου Προϋπολογισμού. Εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό μας σενάριο (2,7%) και να κινηθεί πιο κοντά στο θετικό σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%. Σε θετική κατεύθυνση κινήθηκαν και οι σημαντικότερες μακροοικονομικές μεταβλητές: η ανεργία παραμένει σταθερή, ο αποπληθωρισμός περιορίζεται και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνεται. Επίσης, αξιοσημείωτη επιτυχία είχε και η πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το spread σε σχέση με τo γερμανικό ομόλογο να μειώνεται κάτω από τις 100 μονάδες. Οι βραχυχρόνιοι δείκτες, τέλος, κατέγραψαν σημαντική βελτίωση τον Μάιο, με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Η καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο δεν πρέπει να υπερτιμηθεί καθώς οι οικονομικές προκλήσεις και αβεβαιότητες θα διατηρηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας. Βραχυπρόθεσμα, η κρίσιμη αβεβαιότητα είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης που αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων τριμήνων.
Η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, αλλά ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων. Αυτό δείχνει ότι παρά την αποτελεσματικότητα της πορείας των εμβολιασμών, η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και της νοσοκομειακής περίθαλψης παραμένει σχετικά χαμηλή.
ΠΗΓΗ: newsit.gr