Empisteutiko.gr
26.12.25 || 13:43
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «βλέπει» ανάπτυξη 4,8% το 2021

16.06.2021
in Ελλάδα, Επιλογές Συντακτών, Οικονομία
Share TweetShareEmail

Ανάπτυξη ακόμη και 4,8% για το 2021, προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εφόσον βέβαια τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόβλεψή του, ήταν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 2,7%.

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, οι οικονομικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικές, δεδομένων των συνθηκών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εκτός από τη συγκράτηση της ύφεσης, παρατηρείται σταθεροποίηση της ανεργίας, περιορισμός του αποπληθωρισμού, βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην «αξιοσημείωτη επιτυχία», όπως αναφέρεται, στην πρόσφατη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη 11,4 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ) για το 2024

Πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη 11,4 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ) για το 2024

22.04.2025

Ανάπτυξη 16,2% για το β’ τρίμηνο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

07.09.2021

Στον αντίποδα αυτών υπάρχουν επισημάνσεις για μία σειρά βραχυπρόθεσμων προκλήσεων κυρίως στο μέτωπο της πανδημίας και κατ’ επέκταση στην πορεία του τουρισμού ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι μεγαλύτερες προκλήσεις συναρτώνται με την απόσυρση των μέτρων στήριξης και την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι σε ερώτηση κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Έκθεσης, για τον κατώτατο μισθό, τα αρμόδια στελέχη, αφού τόνισαν ότι δεν πρέπει να παραμείνει παγωμένος, δεν έκαναν κάποια πρόταση για την ποσοστιαία μεταβολή.

 

Τόνισαν ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνάρτηση με την αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που αποτελεί και πάγια θέση της κυβέρνησης. Όλα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Η πρόοδος στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με την έκθεση, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν -2,3%, καταγράφοντας σαφώς ηπιότερη ύφεση από όλες τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Γραφείου Προϋπολογισμού. Εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό μας σενάριο (2,7%) και να κινηθεί πιο κοντά στο θετικό σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%. Σε θετική κατεύθυνση κινήθηκαν και οι σημαντικότερες μακροοικονομικές μεταβλητές: η ανεργία παραμένει σταθερή, ο αποπληθωρισμός περιορίζεται και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνεται. Επίσης, αξιοσημείωτη επιτυχία είχε και η πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το spread σε σχέση με τo γερμανικό ομόλογο να μειώνεται κάτω από τις 100 μονάδες. Οι βραχυχρόνιοι δείκτες, τέλος, κατέγραψαν σημαντική βελτίωση τον Μάιο, με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο δεν πρέπει να υπερτιμηθεί καθώς οι οικονομικές προκλήσεις και αβεβαιότητες θα διατηρηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας. Βραχυπρόθεσμα, η κρίσιμη αβεβαιότητα είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης που αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων τριμήνων.

Η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, αλλά ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων. Αυτό δείχνει ότι παρά την αποτελεσματικότητα της πορείας των εμβολιασμών, η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και της νοσοκομειακής περίθαλψης παραμένει σχετικά χαμηλή.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Tags: ΑΕΠΑΝΑΠΤΥΞΗΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Άρης Μουγκοπέτρος: Σήμερα στον εισαγγελέα μετά τη μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή, τι ισχυρίζεται ο μουσικός
Ελλάδα

Άρης Μουγκοπέτρος: Σήμερα στον εισαγγελέα μετά τη μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή, τι ισχυρίζεται ο μουσικός

26.12.2025
Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πολίχνη – Στο νοσοκομείο με εγκαύματα 2 παιδιά
Ελλάδα

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρό παιδί 7 ετών από φωτιά σε σπίτι – Στο νοσοκομείο το 6χρονο αδερφάκι του και ο πατέρας του

26.12.2025
Next Post

Εφιαλτικά ενδεχόμενα: Πώς ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να προκληθεί από κυβερνοεπιθέσεις

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Σοκαριστικές μαρτυρίες από το Τσερνόμπιλ: “Κλέβαμε καύσιμα από τους Ρώσους για αποτρέψουμε μια πυρηνική καταστροφή”

09.04.2022
Απολογείται σήμερα η Αζέρα dj για το ναρκο-πάρτι σε βίλα στα Καλύβια

Απολογείται σήμερα η Αζέρα dj για το ναρκο-πάρτι σε βίλα στα Καλύβια

03.01.2025
Πακιστάν: Πατέρας σκότωσε την κόρη του για μια φωτογραφία στα social media

Πακιστάν: Πατέρας σκότωσε την κόρη του για μια φωτογραφία στα social media

30.11.2023

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Eurovision 2025: Αυτά είναι τα 12 τραγούδια που θα παρουσιαστούν στον ελληνικό τελικό

Eurovision 2026: Αυτή είναι η 5η χώρα που αποχωρεί λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

10.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved