Σύμφωνα με το thesstoday.gr, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, ακόμη και ψυχίατροι ετοιμάζονται μέσα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση για την «ασφαλή διασωλήνωση ασθενών» να απορροφηθούν στις βαριές κλινικές των νοσοκομείων για περιστατικά κορονοϊού, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες για τους εκατοντάδες διασηλωνωμένους ασθενείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
«Ασθενείς μένουν χωρίς παρακολούθηση, αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας»
Η απερχόμενη πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα σε δηλώσεις της τόνισε ότι εργαστηριακοί γιατροί σε Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ έχουν ήδη μετακινηθεί στις covid κλινικές, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «εγκληματική και επικίνδυνη».
«Στο Παπαγεωργίου έχουν μετακινήσει δερματολόγους και οφθαλμίατρους στις covid κλινικές. Επίσης, εδώ και δύο μήνες έχουν μετακινηθεί ψυχίατροι του Παπανικολάου στις κλινικές covid του νοσοκομείου. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ιπποκράτειο, στο ΑΧΕΠΑ και παντού», τόνισε η κ. Κατσίμπα, επισημαίνοντας ότι ειδικά στο Παπανικολάου η διευθύντρια της ψυχιατρικής έκανε επώνυμη καταγγελία επειδή οι ασθενείς μένουν χωρίς παρακολούθηση, με συνέπεια να παρουσιαστούν ένα σωρό διαπιστωμένα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και περιπτώσεις αρρώστων που εμφανίζουν επιθετικές και αυτοκτονικές τάσεις.
«Είναι επικίνδυνο ένας ψυχίατρος να μετακομίζει και να μπαίνει σε κλινική covid. Λες και οι ψυχιατρικοί άρρωστοι -αλλά και οι άλλοι γύρω τους που υφίστανται τις βλάβες γιατί έχουν βίαιη συμπεριφορά, μέχρι και εγκληματικές ή αυτοκτονικές τάσεις- είναι για πέταμα», πρόσθεσε η ίδια.
Διοικητής ΥΠΕ: Δεν θα βάλουμε επιτακτικά τους ψυχιάτρους να κάνουν διασωλήνωση
Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε στο ThessToday.gr ότι το «χέρι βοηθείας» γιατρών άλλων ειδικοτήτων δεν σχετίζεται με τις διασωληνώσεις ασθενών. «Δεν θα βάλουμε επιτακτικά τους ψυχιάτρους να κάνουν διασωλήνωση, ωστόσο θα μπορούν να βοηθήσουν ενδεχομένως σε διάφορα πόστα, όπως το πώς να παίρνουν αέρια ή το οξυγόνο από έναν ασθενή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικάκης.
Ο Δημήτρης Τσαλικάκης υποστηρίζει επίσης ότι το πλάνο αυτό που έχει ήδη ενεργοποιηθεί στα τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία δεν έχει σχέση με covid περιστατικά. «Είναι λάθος να συνδέεται. Υποτίθεται ότι όλοι οι γιατροί έχουν κάνει κάποια στιγμή διασωλήνωση -είτε στη σχολή τους είτε σε χειρουργεία, αν είναι πνευμονολόγοι ή ωτορινολαρυγγολόγοι-, όμως η διασωλήνωση δεν σημαίνει ότι κάνουμε αντικατάσταση για παράδειγμα τους αναισθησιολόγους», τόνισε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ.
Όπως συνεχίζει ο κ. Τσαλικάκης, «κανονικά πρέπει όλοι στο νοσοκομείο να ξέρουν μερικά πράγματα, στο πλαίσιο γενικότερης εκπαίδευσης για επείγοντα περιστατικά και δεν χρειάζεται να είναι covid», ενώ αναφορικά με το ΑΧΕΠΑ τόνισε ότι «δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο αυτή τη στιγμή και ούτε στο άμεσο μέλλον», και επισήμανε ότι «από την άλλη και οι ψυχίατροι γιατροί είναι, μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα πράγματα, όπως το πώς να παίρνουν αέρια ή το οξυγόνο από έναν ασθενή», δήλωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, η Δάφνη Κατσίμπα αντικρούοντας τις δηλώσεις του διοικητή της 4ης ΥΠΕ επισήμανε το γεγονός ότι πολλοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων έχουν παραιτηθεί επειδή χρησιμοποιούνται στις covid κλινικές, επισημαίνοντας ότι για να λάβει κάποιος ειδικότητα χρειάζεται πέντε χρόνια εκπαίδευση και όχι ταχύρρυθμα μαθήματα.
«Η ταχύρρυθμη εκπαίδευση σημαίνει ότι ο οφθαλμίατρος θα γίνει παθολόγος όταν για την ειδικότητά του θέλει πέντε – έξι χρόνια; Έχουν παραιτηθεί και άλλοι που τους έχουν πάει σε κλινικές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, μειώνεται δραματικά το προσωπικό γι’ αυτόν τον λόγο», τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι «στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Φοίνικα έκαναν εκπαίδευση και έβαζαν να διασωληνώνουν άνθρωποι που ήταν άσχετοι με τη διασωλήνωση».
«Δεν εξασφαλίζεται η υγεία των ασθενών με κορονοϊό»
Όπως εξηγεί η κ. Κατσίμπα η μετακίνηση των γιατρών από διάφορα τμήματα στις covid κλινικές «δεν σημαίνει ότι θα παρακολουθούνται με ασφάλεια οι ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό», καθώς, όπως υποστηρίζει «δεν μπορούν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας παθολόγος, λοιμωξιολόγος ή πνευμονολόγος».
Για την ίδια, το πρόβλημα με τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία επιλύεται μόνο με προσλήψεις προσωπικού και όχι με τα ταχύρρυθμα μαθήματα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 35.000 κενές οργανικές θέσεις για όλο το προσωπικό του ΕΣΥ, πάνω από 6.000 αφορούν γιατρούς και δεν γίνονται προσλήψεις. Έχουν καταθέσει χαρτιά γύρω στα 2.500 άτομα, τα οποία πρέπει να προσληφθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη επιστολή για την ταχύρρυθμη εκπαίδευση εστάλη και προς τους διοικητές των νοσοκομείων Σερρών, Δράμας, Ξάνθης και Κομοτηνής, προκαλώντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις επισήμαναν ότι «με μια εκπαίδευση τριών ωρών σε πρόπλασμα δεν μπορούμε να καλύψουμε με ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους ασθενείς».
Και με τον κλοιό στα νοσοκομεία να «σφίγγει» από την πίεση που δέχεται λόγω των αυξημένων αριθμών διασωληνωμένων, σε διάφορα τμήματα εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ (ψυχιατρικό, μικροβιολογικό, ακτινολογικό κ.α.) επικρατεί αναβρασμός για την επικείμενη επιβάρυνσή τους αποκλειστικά με τα περιστατικά κορωνοϊού, καθώς όπως λένε καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σε έναν πυρωμένο τομέα που δεν έχουν εξειδίκευση και έχει να κάνει με διασωληνώσεις ασθενών.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός ανέφερε στο ThessToday.gr ότι «ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ μετά από πληροφορίες που έχω από την ψυχιατρική κλινική έβαλε αυτούς τους γιατρούς να κάνουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση ενός μήνα για ασφαλή διασωλήνωση ασθενών».
Διοικητής ΑΧΕΠΑ: Δεν υπάρχει εισήγηση – Δεν είναι μαγειρική η διασωλήνωση
Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης υποστηρίζει μέσω του ThessToday.gr ότι έως τώρα «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία εισήγηση για το θέμα με την ταχύρρυθμη εκπαίδευση». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είναι μαγειρική η διασωλήνωση, δεν υπάρχουν αναφορές ή εισηγήσεις για ταχύρρυθμα μαθήματα», ενώ επισήμανε ότι «τα σεμινάρια έγιναν σε ειδικά νοσοκομεία της Περιφέρειας για να έχουν κατά κάποιο τρόπο τη δυνατότητα να υποδεχτούν κάποια περιστατικά. Δεν ήταν για να καλύψουν τις μονάδες και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το ΑΧΕΠΑ».
Η διευθύντρια της ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr τόνισε ότι δεν έχει ενημερωθεί για επικείμενα μαθήματα γιατρών άλλων ειδικοτήτων για να ανταπεξέλθουν σε περιστατικά covid. Μάλιστα, σημείωσε πως ένα σεμινάριο μπορεί να συνδράμει στην κατανόηση του εργαζομένου απέναντι στις ανάγκες του ασθενή, ωστόσο όπως υποστηρίζει «δεν μπορεί να γίνει ειδικός με ένα ή ενάμιση μήνα σεμιναρίων».
Πηγή: newsit.gr