Αν και με τις συγκλονιστικά χαμηλές τιμές του Temu, αισθάνεστε ότι μπορείτε να αγοράσετε ό,τι θέλετε, η εφαρμογή που συναγωνίζεται την SHEIN και την Amazon φαίνεται να αγαπά ιδιαιτέρως τα προσωπικά μας δεδομένα.
Το βραβείο του πιο επιθετικού μάρκετινγκ που έχουμε δει στο διαδίκτυο, ανήκει σίγουρα στην Temu. Η προϊοντική εταιρεία λιανικής με έδρα της τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, σπάει τα ρεκόρ προσφορών τους τελευταίους μήνες, χωρίς καν να χρειάζεται να έρθει η Black Friday. Απίστευτες εκπτώσεις σε συνδυασμό με δωρεάν έξοδα αποστολής κατακλύζουν, μέσω διαφημίσεων, τα κινητά μας τηλέφωνα και τις εφαρμογές Google, YouTube, Instagram κ.α.
Φυσικά, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό, ειδικά όταν καταφθάνει η εορταστική περίοδος. Με τον μικρό μας οικονομικό προϋπολογισμό, η Temu φαίνεται να τα κάνει όλα σωστά. Αν και ορισμένοι την συγκρίνουν με ιστότοπους όπως η Shein, η Wish και η AliExpress, η Temu φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά.
Με το Shein να επικεντρώνεται κυρίως σε είδη μόδας και τα Wish και AliExpress να είναι γνωστά για τα αντικείμενα χαμηλότερης ποιότητας, τους μεγαλύτερους χρόνους αποστολής και το μικρότερο παράθυρο επιστροφής αντικειμένων, οι πελάτες της Temu μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τα πάντα και με μεγαλύτερη ευκολία και αμεσότητα.
Η εταιρεία όμως, που παρουσιάζεται ως από μηχανής θεός, δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η εφαρμογή της, διαχειρίζεται κάπως ύποπτα τα προσωπικά μας δεδομένα, σίγουρα θέτουν υπό αμφισβήτηση τον αλτρουιστικό της χαρακτήρα.
Η Temu είναι σαν να συνδυάζει τα προϊόντα της Shein και της Amazon σε μια κοινή σελίδα, παρέχοντας δωρεάν επιστροφές και αποστολές. Με έντονη διαφήμιση, προσφέρει προϊόντα με μεγάλες εκπτώσεις, τα οποία αποστέλλονται στους καταναλωτές, ως επί το πλείστον απευθείας από την Κίνα. Το όνειρο του κάθε διαδικτυακού καταναλωτή, δηλαδή.
Το όνομά της σημαίνει Team Up, Price Down και αν και είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η προέλευση της, η ίδια αποτελεί μια διαδικτυακή αγορά που λειτουργεί από την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings, με έδρα την Ιρλανδία. Παλαιότερα φαίνεται να είχε τα εκτελεστικά της γραφεία στη Σαγκάη της Κίνας, γεγονός που άλλαξε όταν μετακόμισε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Η μετεγκατάσταση των εκτελεστικών γραφείων δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητική ένδειξη, καθώς πολλές εταιρείες τεχνολογίας -συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών- μετακομίζουν στην Ιρλανδία λόγω των χαμηλών εταιρικών φορολογικών συντελεστών της χώρας. Η εταιρεία αναφέρει ότι ιδρύθηκε στη Βοστώνη το 2022, αλλά η σελίδα της “Σχετικά με εμάς” του ιστότοπου της δεν αναφέρει τη μητρική εταιρεία. Το γραφείο της Temu στη Βοστώνη δεν είναι μια αποθήκη γεμάτη προϊόντα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι είναι το κεντρικό γραφείο που συνδέεται με τα άλλα γραφεία της Temu σε όλο τον κόσμο.