Empisteutiko.gr
10.05.25 || 13:06
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τέμπη: Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων – Τι θα περιέχει η έκθεση του ΕΜΠ

24.09.2024
in Ελλάδα
Τέμπη: «Κάθε βράδυ έχω εφιάλτες, τρίτη ανάσα δεν ξέρω αν πρόλαβε να πάρει κάποιος» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Share TweetShareEmail

Ήταν στις 15 Μαρτίου του 2024 όταν ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας διόριζε το Εργαστήριο Καυσίμων και Λιπαντικών του ΕΜΠ ως “διαιτητή” ανάμεσα στη διαφωνία διαφορετικών διερευνητών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ως προς τα αίτια της δημιουργίας της πυρόσφαιρας και της πυρκαγιάς που ακολούθησε. Σήμερα, 6 ολόκληρους μήνες αργότερα, φαίνεται ότι επιτέλους έχουμε εξελίξεις και μάλιστα πολύ σημαντικές.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2023 η έκθεση των διορισμένων δικαστικών πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα των Τεμπών ανέφερε τα έλαια σιλικόνης ως αιτία για τη φωτιά και την πυρόσφαιρα, εκδοχή με την οποία συμφωνούσε η έκθεση της Πυροσβεστικής που εκδόθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Όμως, με αυτή την εκδοχή, από την πρώτη στιγμή διαφωνούσε κατηγορηματικά η ΕΔΑΠΟ, η πενταμελής Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών που διορίστηκε από αρκετές οικογένειες θυμάτων και ξεκίνησε να διερευνά ανεξάρτητα την υπόθεση ήδη από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου του 2023.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Προανακριτική για Τέμπη: Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και η στάση της κυβέρνησης για την παραπομπή

Προανακριτική για Τέμπη: Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και η στάση της κυβέρνησης για την παραπομπή

02.05.2025
Τέμπη: Διαβιβάζεται στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη

Τέμπη: Διαβιβάζεται στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη

28.04.2025

Η ΕΔΑΠΟ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο ζήτημα αυτό, τόσο στην προκαταρκτική παρουσίαση των ευρημάτων της σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ τον Απρίλιο του 2023, όσο και στη δεύτερη παρουσίαση και στο πόρισμα που κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές τον Ιούλιο του 2023.

Μέσα στους επόμενους μήνες, προέκυψαν και άλλες τεχνικές εκθέσεις από διάφορες πηγές, κάποιες από τις οποίες δέχονταν την εκδοχή των ελαίων σιλικόνης και κάποιες άλλες που επίσης εξέφραζαν την κατηγορηματική αντίθεση στη θεωρία αυτή.

Έτσι, υπό την πίεση αυτής της διχογνωμίας, το ΕΜΠ θεωρήθηκε ως ο κατάλληλος φορέας να γνωμοδοτήσει και ορίστηκε μια προθεσμία 2 μηνών για την απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Εφέτη Ανακριτή. Από το ΕΜΠ δεν ζητήθηκε να γίνουν δειγματοληψίες, δοκιμές ή πειράματα, απλώς ζητήθηκε η επί θεωρητικής βάσης γνωμοδότηση για την ερμηνεία των ευρημάτων από τις χημικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους καθώς και για τις πιθανές αιτίες της δημιουργίας της πυρόσφαιρας.

Δεν έχει καταστεί σαφής η αιτία της πολύ μεγάλης χρονικής καθυστέρησης, όμως οι πληροφορίες που έρχονται από το δικαστικό ρεπορτάζ λένε ότι επιτέλους έχουμε “λευκό καπνό”. Η τεχνική έκθεση του ΕΜΠ είναι έτοιμη και από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθεί και επίσημα στον Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα.

Όμως, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι η απάντηση του ΕΜΠ θα ξεκαθαρίσει οριστικά κάποια ζητήματα, όμως δεν θα δώσει την τελική και οριστική απάντηση που θα ήθελε η ανάκριση ώστε να κλείσει τον φάκελο και να προχωρήσει στη δίκη, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες:

  • θα απορριφθεί οριστικά η εκδοχή των ελαίων σιλικόνης ως μοναδικού παράγοντα δημιουργίας της πυρόσφαιρας (αν και φαίνεται τα έλαια σιλικόνης να εμπλέκονται εμμέσως στο σκέλος της αρχικής ανάφλεξης και έπειτα της δευτερογενούς πυρκαγιάς) και
    δεν θα γίνει πλήρως δεκτό ως τελικό αποδεικτικό στοιχείο το εύρημα των ιχνών ξυλολίου στις χημικές αναλύσεις ως κατηγορηματική εξήγηση της δημιουργίας της πυρόσφαιρας

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες και εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει δραματικά τη ροή της υπόθεσης, αφού στην ουσία θα επιβεβαιώσει ότι η μέχρι τώρα διερεύνηση από τις κρατικές αρχές και υπηρεσίες κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση, αφού το φαινόμενο της πυρόσφαιρας όπως καταγράφηκε στα βίντεο, παραμένει ανεξήγητο.

Βέβαια, το επόμενο βήμα δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι μάλλον έχουν εξαντληθεί τα εγχώρια μέσα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει πιό εξειδικευμένο εργαστήριο ή άλλος κρατικός ή ιδιωτικός φορέας διερεύνησης τόσο σύνθετων περιστατικών εκρήξεων και αναφλέξεων. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εκκρεμεί και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, του ανεξάρτητου φορέα διερεύνησης που ξεκίνησε με έναν χρόνο καθυστέρηση να εργάζεται, σήμερα όμως λειτουργεί κανονικά και άρα θα εισφέρει μια ακόμα απάντηση στο ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών της δημιουργίας της πυρόσφαιρας.

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Λακαφώση της ΕΔΑΠΟ, ο οποίος δήλωσε: «Εμείς ως επιτροπή θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε τα σχόλια σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον μέχρι να λάβουμε γνώση του ακριβούς κειμένου της τεχνικής έκθεσης του ΕΜΠ. Όμως, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν προς μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση, την οποία εμείς την έχουμε υποδείξει από τις πρώτες κιόλας μέρες. Σήμερα, έχουμε επιπλέον επιστημονικά δεδομένα με πολύ καλές προσομοιώσεις Πεπερασμένων Στοιχείων και Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής που έχουν φτάσει την έρευνα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, οπότε παρά τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε στο τέλος να έχουμε έναν όσο το δυνατόν πληρέστερο φάκελο για τη δικογραφία».

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΕΜΠΤΕΜΠΗ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ρόδος: Πέθανε η Γερμανίδα που παρασύρθηκε από 19χρονο οδηγό
Ελλάδα

Ρόδος: Πέθανε η Γερμανίδα που παρασύρθηκε από 19χρονο οδηγό

10.05.2025
Βόρεια Ελλάδα: Ένα στα δέκα παιδιά κάτω των 3 ετών που μπαίνουν στις Παιδοχειρουργικές είναι λόγω κακοποίησης
Ελλάδα

Σοκ από πανεπιστημιακή έρευνα: Ένας στους επτά Έλληνες υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί

10.05.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved