Empisteutiko.gr
01.10.25 || 21:18
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τέμπη: Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων – Τι θα περιέχει η έκθεση του ΕΜΠ

24.09.2024
in Ελλάδα
Τέμπη: «Κάθε βράδυ έχω εφιάλτες, τρίτη ανάσα δεν ξέρω αν πρόλαβε να πάρει κάποιος» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Share TweetShareEmail

Ήταν στις 15 Μαρτίου του 2024 όταν ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας διόριζε το Εργαστήριο Καυσίμων και Λιπαντικών του ΕΜΠ ως “διαιτητή” ανάμεσα στη διαφωνία διαφορετικών διερευνητών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ως προς τα αίτια της δημιουργίας της πυρόσφαιρας και της πυρκαγιάς που ακολούθησε. Σήμερα, 6 ολόκληρους μήνες αργότερα, φαίνεται ότι επιτέλους έχουμε εξελίξεις και μάλιστα πολύ σημαντικές.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2023 η έκθεση των διορισμένων δικαστικών πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα των Τεμπών ανέφερε τα έλαια σιλικόνης ως αιτία για τη φωτιά και την πυρόσφαιρα, εκδοχή με την οποία συμφωνούσε η έκθεση της Πυροσβεστικής που εκδόθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Όμως, με αυτή την εκδοχή, από την πρώτη στιγμή διαφωνούσε κατηγορηματικά η ΕΔΑΠΟ, η πενταμελής Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών που διορίστηκε από αρκετές οικογένειες θυμάτων και ξεκίνησε να διερευνά ανεξάρτητα την υπόθεση ήδη από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου του 2023.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σε δίκη παραπέμπει την υπόθεση των Τεμπών η πρόεδρος Εφετών Λάρισας – 36 οι κατηγορούμενοι

Σε δίκη παραπέμπει την υπόθεση των Τεμπών η πρόεδρος Εφετών Λάρισας – 36 οι κατηγορούμενοι

29.09.2025
Δυστύχημα στα Τέμπη: “Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στα καμένα βαγόνια, έξι μήνες μετά την τραγωδία”

Καταγγελίες σοκ για τα Τέμπη: Οστά θυμάτων μένουν σε σακουλάκια – «Στον Ασλανίδη έδωσαν 8 κομμάτια, 3 είναι του γιου του»

28.09.2025

Η ΕΔΑΠΟ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο ζήτημα αυτό, τόσο στην προκαταρκτική παρουσίαση των ευρημάτων της σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ τον Απρίλιο του 2023, όσο και στη δεύτερη παρουσίαση και στο πόρισμα που κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές τον Ιούλιο του 2023.

Μέσα στους επόμενους μήνες, προέκυψαν και άλλες τεχνικές εκθέσεις από διάφορες πηγές, κάποιες από τις οποίες δέχονταν την εκδοχή των ελαίων σιλικόνης και κάποιες άλλες που επίσης εξέφραζαν την κατηγορηματική αντίθεση στη θεωρία αυτή.

Έτσι, υπό την πίεση αυτής της διχογνωμίας, το ΕΜΠ θεωρήθηκε ως ο κατάλληλος φορέας να γνωμοδοτήσει και ορίστηκε μια προθεσμία 2 μηνών για την απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Εφέτη Ανακριτή. Από το ΕΜΠ δεν ζητήθηκε να γίνουν δειγματοληψίες, δοκιμές ή πειράματα, απλώς ζητήθηκε η επί θεωρητικής βάσης γνωμοδότηση για την ερμηνεία των ευρημάτων από τις χημικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους καθώς και για τις πιθανές αιτίες της δημιουργίας της πυρόσφαιρας.

Δεν έχει καταστεί σαφής η αιτία της πολύ μεγάλης χρονικής καθυστέρησης, όμως οι πληροφορίες που έρχονται από το δικαστικό ρεπορτάζ λένε ότι επιτέλους έχουμε “λευκό καπνό”. Η τεχνική έκθεση του ΕΜΠ είναι έτοιμη και από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθεί και επίσημα στον Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα.

Όμως, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι η απάντηση του ΕΜΠ θα ξεκαθαρίσει οριστικά κάποια ζητήματα, όμως δεν θα δώσει την τελική και οριστική απάντηση που θα ήθελε η ανάκριση ώστε να κλείσει τον φάκελο και να προχωρήσει στη δίκη, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες:

  • θα απορριφθεί οριστικά η εκδοχή των ελαίων σιλικόνης ως μοναδικού παράγοντα δημιουργίας της πυρόσφαιρας (αν και φαίνεται τα έλαια σιλικόνης να εμπλέκονται εμμέσως στο σκέλος της αρχικής ανάφλεξης και έπειτα της δευτερογενούς πυρκαγιάς) και
    δεν θα γίνει πλήρως δεκτό ως τελικό αποδεικτικό στοιχείο το εύρημα των ιχνών ξυλολίου στις χημικές αναλύσεις ως κατηγορηματική εξήγηση της δημιουργίας της πυρόσφαιρας

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες και εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει δραματικά τη ροή της υπόθεσης, αφού στην ουσία θα επιβεβαιώσει ότι η μέχρι τώρα διερεύνηση από τις κρατικές αρχές και υπηρεσίες κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση, αφού το φαινόμενο της πυρόσφαιρας όπως καταγράφηκε στα βίντεο, παραμένει ανεξήγητο.

Βέβαια, το επόμενο βήμα δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι μάλλον έχουν εξαντληθεί τα εγχώρια μέσα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει πιό εξειδικευμένο εργαστήριο ή άλλος κρατικός ή ιδιωτικός φορέας διερεύνησης τόσο σύνθετων περιστατικών εκρήξεων και αναφλέξεων. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εκκρεμεί και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, του ανεξάρτητου φορέα διερεύνησης που ξεκίνησε με έναν χρόνο καθυστέρηση να εργάζεται, σήμερα όμως λειτουργεί κανονικά και άρα θα εισφέρει μια ακόμα απάντηση στο ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών της δημιουργίας της πυρόσφαιρας.

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Λακαφώση της ΕΔΑΠΟ, ο οποίος δήλωσε: «Εμείς ως επιτροπή θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε τα σχόλια σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον μέχρι να λάβουμε γνώση του ακριβούς κειμένου της τεχνικής έκθεσης του ΕΜΠ. Όμως, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν προς μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση, την οποία εμείς την έχουμε υποδείξει από τις πρώτες κιόλας μέρες. Σήμερα, έχουμε επιπλέον επιστημονικά δεδομένα με πολύ καλές προσομοιώσεις Πεπερασμένων Στοιχείων και Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής που έχουν φτάσει την έρευνα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, οπότε παρά τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε στο τέλος να έχουμε έναν όσο το δυνατόν πληρέστερο φάκελο για τη δικογραφία».

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΕΜΠΤΕΜΠΗ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Αφροδίτη Λατινοπούλου για το πόθεν έσχες της: Α ρε μαμά τι τραβάω – 90.000 ξοδέψαμε για τις ευρωεκλογές του 2024
Ελλάδα

Αφροδίτη Λατινοπούλου για το πόθεν έσχες της: Α ρε μαμά τι τραβάω – 90.000 ξοδέψαμε για τις ευρωεκλογές του 2024

01.10.2025
Άγιος Παντελεήμονας: 4χρονη έφυγε από το νηπιαγωγείο και περιπλανιόταν στην Αχαρνών
Ελλάδα

Άγιος Παντελεήμονας: 4χρονη έφυγε από το νηπιαγωγείο και περιπλανιόταν στην Αχαρνών

01.10.2025
Next Post
Σχολεία: Δραματική κατάσταση με τις συγχωνεύσεις τμημάτων – Μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ από το 2009

Αχαΐα: Γυμνασιάρχης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Καταστηματάρχης στην Θεσσαλονίκη έβαλε τα τραπέζια του σε σιντριβάνι (Βίντεο)

Καταστηματάρχης στην Θεσσαλονίκη έβαλε τα τραπέζια του σε σιντριβάνι (Βίντεο)

03.06.2024

AEGEAN: Διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη»

26.09.2022
Οδοντιατρείο για κλάματα: Πάνω από 1.000 ασθενείς καλούνται να εξεταστούν για HIV, ηπατίτιδα B και C

Οδοντιατρείο για κλάματα: Πάνω από 1.000 ασθενείς καλούνται να εξεταστούν για HIV, ηπατίτιδα B και C

13.12.2023

ΤΑΣΗ_

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

08.09.2025
Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
Χανιά: Κουμπάρος του ηθοποιού Στράτου Τζώρτζογλου ο «εγκέφαλος» της μαφίας

Χανιά: Κουμπάρος του ηθοποιού Στράτου Τζώρτζογλου ο «εγκέφαλος» της μαφίας

03.09.2025
ΑΑΔΕ: Στα “σκαριά” το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιους ελεύθερους επαγγελματίες αφορά

ΑΑΔΕ: Παγίδευσε γνωστό trapper, ο οποίος αγόρασε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια μέσω… μη κερδοσκοπικής

06.09.2025
Μεγάλη επιχείρηση ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη – Προσαγωγές Τούρκων για τους πυροβολισμούς

Για δύο ώρες κυνηγούσαν τον γιο του επιχειρηματία οι αστυνομικοί: Οι κόντρες στην Αττική Οδό, το κρυμμένο supercar και το αλκοόλ

08.09.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved