Το έργο του μπαζώματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέλαβε με απευθείας ανάθεση μία εταιρεία που συστήθηκε ένα μήνα μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Με τους συγγενείς των θυμάτων να ζητούν απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που τίθονται τόσο για τις συνθήκες της τραγωδίας όσο και για την επιχείρηση εξαφάνισης στοιχείων που θα ρίξουν φως στην υπόθεση, πολλά ερωτήματα γεννόνται για τις συνθήκες που μπαζώθηκε ο τόπος του δυστυχήματος.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, έχει καταγγείλει την εξαφάνιση των στοιχείων περιγράφοντας την προσπάθειά της να εντοπίσει εάν η σχετική εντολή δόθηκε από τον τότε περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό ή τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο. Την περασμένη Δευτέρα, ο μηχανολόγος-αεροναυπηγός Κ. Λακαφώσης, μέλος της ομάδας διερευνητών που εργάστηκε για λογαριασμό των θυμάτων, παρέθεσε το αναλυτικό χρονολόγιο της αδιαφορίας με την οποία οι κρατικές αρχές δεν διερεύνησαν το δυστύχημα, δεν απέκλεισαν τον χώρο σε άσχετους και έβαλαν από την πρώτη μέρα μηχανήματα να απομακρύνουν συντρίμμια και όγκους χωμάτων πριν συλλεχθούν τα δείγματα για να σταλούν προς χημική ανάλυση. Όμως, την ώρα που γίνονταν αυτές οι εργασίες, μεταξύ 1ης και 6ης Μαρτίου 2023, μία από τις εταιρείες που τις εκτελούσαν δεν είχε καν συσταθεί.
Το σύνολο των εργασιών εξαφάνισης του σκηνικού καταστροφής εκτελέστηκε από πέντε εταιρείες που ανέλαβαν το έργο με απευθείας ανάθεση, με συνολικό κόστος 647.862,80 ευρώ. Η απευθείας ανάθεση νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων, στις 11 Απριλίου 2023, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που επικαλείται «την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αντιμετώπιση του πολύνεκρου δυστυχήματος» και «την ανάγκη για την άμεση επέμβαση βαρέων μηχανημάτων έργου στον τόπο του δυστυχήματος για την παροχή πρώτων βοηθειών». Μία από τις πέντε εταιρείες είναι η «ΤΣΑΠΑΤΟΡΗΣ ΓΕΡΑΝΟΙ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΙΚΕ», που ανέλαβε να εναποθέσει τα συντρίμμια και τα υπολείμματα του εγκλήματος στην περιοχή Κουλούρι της Λάρισας, με αντίτιμο 178.560 ευρώ.
Από τις υπόλοιπες 4 εταιρείες, μία ανέλαβε «κατασκευή προσβάσεων», άλλη τις περιφράξεις στο Κουλούρι, τρίτη τη χρήση βαρέων μηχανημάτων «για τον απεγκλωβισμό ατόμων» και η τέταρτη τους γερανούς που δούλεψαν στον τόπο του δυστυχήματος (καμία δεν αναφέρεται να έχει μεταφέρει τα συντρίμμια). Υπενθυμίζεται ότι θύματα έχουν καταγγείλει και την πράξη της εναπόθεσης αυτή καθε αυτήν αφού ο χώρος στο Κουλούρι ανήκει στον ΟΣΕ που είναι υπόλογος για το δυστύχημα.
Όμως, όπως προκύπτει από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η εταιρεία «ΤΣΑΠΑΤΟΡΗΣ ΓΕΡΑΝΟΙ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΙΚΕ» δεν υπήρχε όταν εκτελούνταν οι ερ- γασίες, αλλά συστάθηκε στις 6 Απριλίου 2023, έναν μήνα μετά. Εντελώς τυχαία, την ίδια ημέρα, στις 6/4/2023, ανακοινώ- θηκε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία δήλωνε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει το κόστος των εργασιών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η εταιρεία συστάθηκε στις 6/4/23 με μετοχικό κεφάλαιο 6.000 ευρώ και οι συμβαλλόμενοι βεβαιώνουν ότι το ποσόν «εί- ναι ολοσχερώς καταβεβλημένο».
• Στις 18 Μαΐου 2023, υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού και της εταιρείας «ΤΣΑΠΑΤΟΡΗΣ ΓΕΡΑΝΟΙ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΙΚΕ».
• Όμως, στις 21 Μαΐου 2023, όπως φαίνεται και πάλι στο ΓΕΜΗ, δημοσιεύεται «Αναστολή Καταχώρισης» της εταιρείας διότι «δεν έχει προβεί σε πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου εντός 1 μήνα από τη σύστασή της, ως όφειλε, καθώς είναι ΙΚΕ με κεφαλαιακές εισφορές», παρά τις διαβεβαιώσεις της 6ης/4.
• Η Αναστολή Καταχώρισης θα διατηρηθεί έως τις 15/9/2023. Τότε, όπως προκύπτει και πάλι από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ήταν που «προέβη σε πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου ως όφειλε καθώς είναι ΙΚΕ με κεφαλαιακές εισφορές».
• Είχε προηγηθεί, στις 21 Ιουλίου 2023, η εντολή πληρωμής των 178.560 ευρώ και εκκαθάρισης του έργου, καθώς τότε δημοσιεύτηκε η απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Η πληρωμή αυτή αποτελεί ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ και είναι πληρωμή ΕΚΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
• Σημειώνεται ότι η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου (υπό κανονικές συνθήκες κατατίθεται πριν από την εκτέ- λεση), ύψους 5.760 ευρώ, εκδόθηκε στις 16 Μαΐου 2023, δηλαδή αφού συστάθηκε η εταιρεία τον Απρίλιο και πριν επιβληθεί Αναστολή Καταχώρισης στις 21 Μαΐου 2023.
Στο μεταξύ, μέσα από τα έγγραφα που εγκρίνουν την κυβερνητική χρηματοδότηση των έργων στα Τέμπη, αποκαλύπτεται και μια «λαθροχειρία» ως προς το ποιος έδωσε την εντολή για την εκτέλεσή τους (σχε τικά δημοσίευσε και η «Εστία»). Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δηλαδή, είχε δώσει τα έργα «στο μιλητό», αλλά έπρεπε η κυβέρνηση να εγκρίνει το ποσό που θα καταβληθεί. Ετσι:
• Στην αρχική εγκριτική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη (6/4/23) αναφέρεται ότι «αφορά σε δαπάνες που προκλήθηκαν από εργασίες, προμήθειες και υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28/02/2023 στην περιοχή των Τεμπών, κατόπιν απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας τα ξημερώματα της 01/03/2023».
• Στην απόφαση Ένταξης της Πράξης (18/4/23) από τον ίδιο υφυπουργό, αναφέρεται: «Μετά τη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας τα ξημερώματα της 1/3/2023, δόθηκαν εντολές προς τη Δ/νση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για διάθεση μηχανημάτων που επιχείρησαν στον τόπο του δυστυχήματος για τις επό- μενες εβδομάδες».
• Όμως, 9 μήνες μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράφει τροποποίηση της Ενταξης. Εκεί, αν και αρχικά επαναλαμβάνεται ότι δόθηκαν εντολές από το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, λίγο παρακάτω προστίθεται: «Οι δαπάνες προκλήθηκαν με πρωτοβουλία και μετά από εντολές της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας». Προφανώς, είχε πλέον αποδοθεί και επίσημα ο ρόλος του «αποδιοπομπαίου» στον πρώην περιφερειάρχη Κ.Αγοραστό.
Η «ΕΦ.ΣΥΝ.» επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρείας, προσπαθώντας να καταλάβει πώς εκτέλεσε ένα έργο πριν καν συσταθεί. Η εταιρεία Τσαπατόρης διαθέτει ιστοσελίδα στην οποία αναφέρεται ότι «εδρεύει εδώ και τρεις γενιές στη Λάρισα» και παραθέτει τηλέφωνα επικοινωνίας, με πρώτο εκείνο του Δημήτριου Τσαπατόρη. Ο ίδιος αρχικά ανέφερε πως δεν θυμάται πότε συστάθηκε η εταιρεία η οποία δημιουρ- γήθηκε από τους γιους του. «Οι γιοι μου έκαναν την εταιρεία και εγώ εμφανίζομαι ως υπάλληλος. Δεν την κάναμε την εταιρεία λόγω του έργου, θα γινόταν έτσι κι αλλιώς», πρόσθεσε. «Είχε δρομολογηθεί η εταιρεία από τα παιδιά, θεωρήσαμε σωστό να κοπούν εκεί τα τιμολόγια. Έχω και εγώ εταιρεία, έχω μηχανήματα στο όνομά μου. Αν δεν κόβανε τα παιδιά τιμολόγιο, θα έκοβα εγώ». Σε ερώτηση γιατί δεν ανέλαβε εκείνος το έργο δήλωση πως «Ήταν σε αναστολή η εταιρεία μου, αλλά μπορούσα να την ενεργοποιήσω…»
Πηγή: dnews.gr