Empisteutiko.gr
19.12.25 || 07:23
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τεχνητή Νοημοσύνη: Με επικεφαλής τον καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, η Συμβουλευτική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό

19.10.2023
in Ελλάδα
Τεχνητή Νοημοσύνη: Με επικεφαλής τον καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, η Συμβουλευτική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό
Share TweetShareEmail
Στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη με επικεφαλής τον καθηγητή του ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας.

Την επιτροπή απαρτίζουν οι:

– Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, ο οποίος και αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Καινοτομεί η Κίνα: Εξοπλίζει τα σύνορα με στρατό από… ρομπότ – Οι δυνατότητες των ανθρωποειδών

Καινοτομεί η Κίνα: Εξοπλίζει τα σύνορα με στρατό από… ρομπότ – Οι δυνατότητες των ανθρωποειδών

08.12.2025
Μανιφέστο κατά της AI: «Σταματήστε πριν εξαφανιστεί η ανθρωπότητα» λένε 800 προσωπικότητες

Μανιφέστο κατά της AI: «Σταματήστε πριν εξαφανιστεί η ανθρωπότητα» λένε 800 προσωπικότητες

22.10.2025

– Δρακόπουλος Κίμωνας Επίκουρος Καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια

– Καρκαλέτσης Ευάγγελος Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

– Κιντή Βασιλική (Βάσω) Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ

– Παγουλάτος Γεώργιος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

– Παναγοπούλου Φερενίκη Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου

– Πήτας Ιωάννης Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη

– Σελλής Τιμολέων (Τίμος) Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερ. Κέντρου «Αθηνά»

– Σταυρόπουλος Ανδρέας Αντιπρόερδος του Endeavor Greece – Εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures – Μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

– Τασιούλας Ιωάννης (John) Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

– Τσέκερης Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής.

Το έργο της επιτροπής

Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσυνης, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με εστίαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υποδείξει τρόπους, ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας, από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεισφέρει τις εθνικές θέσεις στον ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τέλος, θα καταγράφει τις δυναμικές τάσεις και θα διερευνά τις μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας .

Η λειτουργία της Επιτροπής είναι αμισθί. Επίσης, την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής αναλαμβάνει δίχως αμοιβή, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Accenture που διαθέτει υψηλό επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και εξειδίκευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας

«Όπως είχα αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί ενεργά με τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ήδη παρούσες. Δεν αφορούν το μέλλον αλλά το παρόν. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της πριν η τεχνητή νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας. Για τον σκοπό αυτό προχωράμε σήμερα στη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο γραφείο μου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από διαφορετικά πεδία ενασχόλησης με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο».

Δασκαλάκης: Εξαιρετική η ομάδα που απαρτίζει την Επιτροπή

«Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να αναλάβω Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και να συνεργαστώ με μία εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που απαρτίζουν την Επιτροπή.

Έργο μας θα είναι να διατυπώσουμε προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Κοινωνία, την Οικονομία, την Επιστήμη και τον Ανθρωπο και παράλληλα θα εντοπίζουν τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους.

Επίσης, θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέλος των διεθνών πρωτοβουλιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που η χώρα μας συμμετέχει και να καταστεί συμμέτοχος του παγκόσμιου διαλόγου για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η παρουσία ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων υψηλού επιπέδου εντός και εκτός Ελλάδος συνιστά μία σημαντική παρακαταθήκη που θα μας βοηθήσει στο ενδιαφέρον έργο που έχουμε μπροστά μας».

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
Tags: ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Βελόπουλος: Έσκισε στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ελλάδα

Βελόπουλος: Η ΝΔ που “θα ακύρωνε τη συμφωνία” των Πρεσπών, εκλιπαρεί τους Σκοπιανούς να την εφαρμόσουν

18.12.2025
Δένδιας για φρεγάτα «Κίμων»: «Δημιουργούμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό στην ιστορία του ελληνισμού»
Ελλάδα

Δένδιας για φρεγάτα «Κίμων»: «Δημιουργούμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό στην ιστορία του ελληνισμού»

18.12.2025
Next Post
Στέφανος Κασσελάκης: Έτρεξε με τον Τάιλερ στο Spetses Mini Marathon – Δείτε βίντεο

Στέφανος Κασσελάκης: Σήμερα ο γάμος με τον σύντροφό του Τάιλερ στη Νέα Υόρκη

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Meteo: Το παράδοξο της Ελλάδας – 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές και 195% αύξηση των καμένων

Meteo: Το παράδοξο της Ελλάδας – 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές και 195% αύξηση των καμένων

25.08.2023

Επίθεση με βιτριόλι: Το μήνυμα της Ιωάννας πριν από τη δίκη

14.09.2021

Πέθανε η Μαριέττα Γιαννάκου

27.02.2022

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σοβαρό ατύχημα στην Ιταλία: 18 μηνών αγοράκι έπεσε από αυτοκίνητο εν κινήσει – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πέθανε 15χρονος μετά την εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του

20.11.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved