Τις σορούς βορειοκορεατών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται πως υποδέχθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος στη διάρκεια εκδήλωσης ήταν συγκινησιακά φορτισμένος παρακολουθώντας πλάνα του να τυλίγει με σημαίες 6 φέρετρα.
Εθεάθη επίσης να σταματά για λίγο με τα δύο χέρια να ακουμπούν στα φέρετρα σε μια στιγμή φαινομενικής περισυλλογής.
Ο Κιμ εμφανίστηκε συναισθηματικός κατά τη διάρκεια της τελετής – σε ορισμένα σημεία, φαινόταν ακόμη και δακρυσμένος. Μέλη του κοινού φαίνονται επίσης να σκουπίζουν τα δάκρυά τους.
Βορειοκορεάτες και Ρώσοι στρατιώτες εθεάθησαν να κυματίζουν τις σημαίες τους με πατριωτικά σημειώματα γραμμένα πάνω τους.
Σύμφωνα με το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), το γκαλά επαινέθηκε επειδή ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους «δεσμούς φιλίας και την πραγματική διεθνιστική υποχρέωση μεταξύ των λαών και των στρατών των δύο χωρών που σφυρηλατήθηκαν με κόστος αίματος».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Olga Lyubimov, η οποία βρισκόταν στη χώρα για να ηγηθεί αντιπροσωπείας για τον εορτασμό της πρώτης επετείου της συνθήκης στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Ο Κιμ και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ένα σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, πέρυσι τον Ιούνιο.
Η συμφωνία σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Βόρειας Κορέας, ευθυγραμμιζόμενη ακόμη πιο στενά με τη Μόσχα.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία πιστεύεται ότι παρέχει στη Βόρεια Κορέα ζωτικής σημασίας στρατιωτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, εκτοξεύσεις δορυφόρων και δυνατότητες αεράμυνας.
Μετά από μήνες εικασιών, οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν νωρίτερα φέτος ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας πολεμούσαν για τη Ρωσία.
Παραδέχτηκαν ότι οι στρατιώτες του Κιμ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της περιοχής Κουρσκ στη δυτική Ρωσία.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας, η Βόρεια Κορέα αναμένεται τώρα να στείλει περίπου 6.000 επιπλέον προσωπικό στη Ρωσία αργότερα το καλοκαίρι.
Αν και οι δύο χώρες ισχυρίζονται ότι το προσωπικό αποστέλλεται για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, Νότια Κορέα και Ιαπωνία έχουν επικρίνει τη συμφωνία.