Empisteutiko.gr
15.05.25 || 18:32
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τα 12 φάρμακα που απαγορεύεται να παίρνετε μαζί με τον καφέ

29.07.2024
in Υγεία
Τα 12 φάρμακα που απαγορεύεται να παίρνετε μαζί με τον καφέ
Share TweetShareEmail
Είναι ένα βασικό μέρος της πρωινής ρουτίνας των περισσότερων ανθρώπων: ξυπνήστε, πάρτε τα φάρμακά σας και φτιάξτε ένα φλιτζάνι καφέ.

Ωστόσο, η λήψη ορισμένων φαρμάκων μαζί με τον πρωινό καφέ θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές παρενέργειες και σοβαρές επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και ανεξέλεγκτη αιμορραγία.

Οι φαρμακοποιοί αποκάλυψαν στο DailyMail.com τα κοινά φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τον καφέ και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Τα αντικαταθλιπτικά συνοδεύονται από έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών και μερικά μπορεί ακόμη που μπορεί να επιτείνονται με την κατανάλωση καφέ το πρωί.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Στα «σκουπίδια» κάθε χρόνο 34 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα στην Ελλάδα

Καταργείται το «κουπόνι» στα φάρμακα – QR code αντί για ταινία γνησιότητας από τις 9 Φεβρουαρίου

15.01.2025
Έρχεται νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του καφέ, του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού

Έρχεται νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του καφέ, του κακάο και του χυμού πορτοκαλιού

27.11.2024

Η Δρ Jennifer Bourgeois, φαρμακοποιός και ειδικός σε θέματα υγείας στο SingleCare, είπε στην DailyMail.com: «Η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτά τα φάρμακα, προκαλώντας δυνητικά επικίνδυνες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση».

Παλαιότερες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών, όπως τα τρικυκλικά και οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), εμποδίζουν το σώμα να μεταβολίσει σωστά την καφεΐνη.

Κανονικά, η καφεΐνη διηθείται μέσω των νεφρών και αποβάλλεται από τα ούρα.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα φάρμακα διακόπτουν αυτή τη διαδικασία, αφήνοντας την καφεΐνη να παραμένει στο σώμα περισσότερο.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό καρδιακό ρυθμό και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο Δρ HaVy Ngo-Hamilton, κλινικός σύμβουλος στο BuzzRx και φαρμακοποιός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είπε ότι φάρμακα όπως η φλουβοξαμίνη, η φαινελζίνη (Nardil), η τρανυλκυπρομίνη (Parnate) ήταν τα χειρότερα.

Το CDC εκτιμά ότι ένας στους 10 Αμερικανούς άνω των 12 ετών παίρνει αντικαταθλιπτικά, ενώ στο σύνολό τους 37 εκατομμύρια ανθρώποι καταναλώνουν αντικαταθλιπτικά.

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της καφεΐνης και των νεότερων SSRI όπως το Zoloft, το Lexapro και το Prozac.

Φάρμακα για το κρυολόγημα και την αλλεργία

Υπολογίζεται ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και την αλλεργία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Πολλά από αυτά περιέχουν το διεγερτικό ψευδοεφεδρίνη, η οποία στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία στις ρινικές οδούς για να μειώσει το πρήξιμο και τη συμφόρηση.

Ωστόσο, κάνοντας αυτό, η ψευδοεφεδρίνη διεγείρει τα κύτταρα στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία που μας κρατά ασφαλείς όταν απειλούμαστε.

Η κατανάλωση καφέ παράλληλα με αυτό, είπε ο Δρ Ngo-Hamilton, μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα και να σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί και ανήσυχοι.

Επισημαίνει ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως το Sudafed και το Mucinex ως δημοφιλή προϊόντα με ψευδοεφεδρίνη.

Ο Δρ Ngo-Hamilton συνιστά τη λήψη αυτών των φαρμάκων δύο ώρες πριν ή τέσσερις ώρες μετά από ένα φλιτζάνι καφέ.

Φάρμακα για τον διαβήτη

Ένας στους 10 Αμερικανούς παίρνει ινσουλίνη για να διαχειριστεί τον διαβήτη του.

Αν και η ινσουλίνη δεν αλληλεπιδρά άμεσα με την καφεΐνη, μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον πρωινό σας καφέ.

«Όταν πίνεις καφέ, αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα σου, ειδικά αν περιέχει κρέμα και ζάχαρη», είπε ο Δρ Ngo-Hamilton.

«Το σάκχαρό σας θα αυξηθεί και αυτό αθάρμακό σας λιγότερο αποτελεσματικό».

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση οτιδήποτε με καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Εκτός από την ινσουλίνη, ο Δρ Ngo-Hamilton επισημαίνει το φάρμακο για το σάκχαρο του αίματος μετφορμίνη, το οποίο έλαβαν πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί το 2021, τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα.

Ο Δρ Ngo-Hamilton συνέστησε να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας για να καθορίσετε εάν πρέπει να πίνετε καφέ με τα φάρμακά σας.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται για μια μεγάλη ποικιλία λοιμώξεων και το CDC εκτιμά ότι πάνω από 230 εκατομμύρια σενάρια γράφτηκαν για αυτές μόνο το 2022.

Αυτό το αντιβιοτικό μπορεί να αναστείλει τον μεταβολισμό της καφεΐνης, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα.

Ο Δρ Bourgeois επεσήμανε συγκεκριμένα τη σιπροφλοξασίνη, που ονομάζεται επίσης Cipro, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για βακτηριακές λοιμώξεις όπως ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, λοιμώδη διάρροια και λοιμώξεις των κόλπων.

Παρόμοια με τα φάρμακα για το κρύο και την αλλεργία, «αυτό το αντιβιοτικό μπορεί να αναστείλει τον μεταβολισμό της καφεΐνης, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα», είπε.

Όπως και τα φάρμακα OTC, η λήψη αυτού του φαρμάκου με καφέ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχυπαλμία και αίσθημα νευρικότητας.

Αραιωτικά αίματος

Μια έρευνα από την National Blood Clot Alliance δείχνει ότι οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν αντιπηκτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των θρόμβων αίματος.

Η βαρφαρίνη είναι τόσο η παλαιότερη όσο και η πιο κοινή, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των συνταγών για αραιωτικά του αίματος στις ΗΠΑ – περίπου 2 εκατομμύρια – σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Ο Δρ Ngo-Hamilton είπε ότι η καφεΐνη μπορεί να αναστείλει τη διάσπαση των αραιωτικών του αίματος, αφήνοντας περισσότερο από το φάρμακο να παραμείνει στο σώμα.

Ωστόσο, αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς η υπερβολική ποσότητα του φαρμάκου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία, ακόμη και από μικροτραυματισμούς όπως κόψιμο χαρτιού.

Ειδικά για τη βαρφαρίνη, ο Δρ Ngo-Hamilton συνιστά να περιμένετε «τουλάχιστον έξι έως οκτώ ώρες» για να πιείτε λίγο καφέ μετά, καθώς αυτή είναι «μια πολύ σημαντική αλληλεπίδραση φαρμάκων μεταξύ βαρφαρίνης και καφεΐνης».

Ωστόσο, τα νεότερα αραιωτικά αίματος όπως το Eliuis, δεν θα πρέπει να προκαλούν αυτές τις αλληλεπιδράσεις, σημείωσε, αν και η βαρφαρίνη είναι πιο κοινή.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Η Αμερικανική Ένωση Κολλεγίων Φαρμακευτικής εκτιμά ότι έχουν χορηγηθεί 117 εκατομμύρια συνταγές για β-αναστολείς σε 26 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αυτά έχουν σκοπό να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να μπλοκάρουν τις επιδράσεις της ορμόνης επινεφρίνης ή αδρεναλίνης.

Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του καρδιακού ρυθμού.

«Οι λειτουργία των βήτα αποκλειστώ συνίστατια στη μείωση του καρδιακού ρυθμού, έτσι ώστε η καρδιά σας να μην χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά», είπε ο Δρ Ngo-Hamilton.

«Αλλά όταν πίνετε καφέ ή οποιοδήποτε ποτό με καφεΐνη, αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και τελικά αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση. Δεν πρόκειται για άμεση αλληλεπίδραση φαρμάκων, αλλά μοιάζει περισσότερο με την εξουδετέρωση του β-αναστολέα ».

Προτείνει τη λήψη αυτών των φαρμάκων δύο ώρες πριν ή τέσσερις ώρες μετά από ένα φλιτζάνι καφέ ή άλλο ρόφημα με καφεΐνη.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Η λεβοθυροξίνη, η οποία έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του υπολειτουργικού θυρεοειδούς – ο υποθυρεοειδισμός είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στην Αμερική, συνολικά 23 εκατομμύρια συνταγές ετησίως.

Ωστόσο, ο Δρ Ngo-Hamilton προειδοποίησε ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων με οποιοδήποτε είδος τροφής ή  αμαψυκτικού μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό.

Και μια ανασκόπηση από το 2020 διαπίστωσε ότι η καφεΐνη μείωσε το ποσοστό απορρόφησης έως και 50 τοις εκατό.

Ο Δρ William Franklin, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής της Victory Medical στο Τέξας, είπε στην DailyMail.com ότι όσοι λαμβάνουν λεβοθυροξίνη πρέπει να παίρνουν το φάρμακο «με άδειο στομάχι, με νερό και να περιμένουν 30 έως 60 λεπτά πριν πιουν καφεΐνη».

Φάρμακα για το Αλτσχάιμερ

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ άνω των 65 ετών έχει διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, που ονομάζονται αναστολείς της χολινεστεράσης, εμποδίζουν τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά στο σχηματισμό μνήμης και σκέψης.

Ωστόσο, η λήψη αυτών των φαρμάκων με τον καφέ συσφίγγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δημιουργώντα δυσκολία στο φάρμακο να φτάσει στον εγκέφαλο.

«Τελικά, μειώνει την αποτελεσματικότητα», είπε ο Δρ Ngo-Hamilton.

Υπέδειξε τη Donepezil και τη Rivastigmine ως τους πιο πιθανούς ενόχους που προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα.

Σημείωσε επίσης ότι κάποιος που παίρνει αυτά τα φάρμακα πρέπει να τα παίρνει δύο ώρες πριν ή τέσσερις ώρες μετά τον καφέ.

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα ή εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας ακόμη και ασήμαντους στρεσογόνους παράγοντες όπως ο βήχας.

Το CDC εκτιμά ότι 10 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 50 ετών ζουν με την πάθηση και λαμβάνουν φάρμακα όπως το rindronate και το ibandronate για να επιβραδύνουν την οστική διάσπαση.

Ωστόσο η λήψη αυτών των φαρμάκων με τον καφέ μπορεί να προκαλέσει τη μη σωστή απορρόφησή τους από τον οργανισμό, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.

Όπως και τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, ο Δρ Ngo-Hamilton συνιστά να περιμένετε περίπου δύο ώρες για να πιείτε καφέ ή να φάτε φαγητό.

Φάρμακα για το άσθμα

Περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια Αμερικανοί που ζουν με άσθμα χρησιμοποιούν βρογχοδιασταλτικά, μια κατηγορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χαλαρώνουν και διευρύνουν τους αεραγωγούς.

Ωστόσο, η ανάμειξη βρογχοδιασταλτικών όπως η αμινοφυλλίνη και η θεοφυλλίνη με τον καφέ θα μπορούσε να επιδεινώσει τις παρενέργειες του φαρμάκου όπως ευερεθιστότητα και ανησυχία.

«Ειδικά αν είστε νέος στη φαρμακευτική αγωγή, περιμένετε να δείτε πρώτα πώς τα πάτε με το φάρμακο πριν αρχίσετε να πίνετε καφέ γιατί μπορεί να επιδεινώσει τις παρενέργειες», είπε ο Δρ Ngo-Hamilton.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να πίνετε καφέ, προτείνει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα τέσσερις ώρες πριν ή μετά.

Φάρμακα για τη ΔΕΠΥ

Λιγότεροι από έναν στους 10 Αμερικανούς κάτω των 17 ετών έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC, και έχουν χορηγηθεί περίπου 41 εκατομμύρια συνταγές.

Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη για τη βελτίωση της εστίασης, της προσοχής και του ελέγχου των παρορμήσεων.

Ωστόσο, η λήψη φαρμάκων όπως το Adderall και το Ritalin με καφέ θα μπορούσε να τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά και να οδηγήσει σε αυξημένη υπερκινητικότητα.

«Τόσο τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ όσο και η καφεΐνη είναι διεγερτικά. Όταν συνδυάζονται, μπορούν να ενισχύσουν το ένα τα αποτελέσματα του άλλου, οδηγώντας σε υπερδιέγερση», είπε ο Δρ Bourgeois.

Αντιψυχωσικά

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, περίπου 4 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν κάποια μορφή αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Μερικά από τα πιο κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν την κλοζαπίνη, τη ρισπεριδόνη και την ολανζαπίνη, οι οποίες συνήθως συνταγογραφούνται για σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

Αυτά λειτουργούν ρυθμίζοντας νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη για να μετριάσουν συμπτώματα όπως οι παραισθήσεις.

Ωστόσο, ο Δρ Ngo-Hamilton προειδοποίησε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό.

Και εάν ένα άτομο πάσχει από μανία, τότε τα φάρμακα ίσως δεν λειτουργούν.

Συνίσταται λοιπόν να μείνετε μακριά από τον καφέ εάν έχετε μανιακό επεισόδιο.

Πηγή: dnews.gr

Tags: ΚΑΦΕΣΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣΦΑΡΜΑΚΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

«Ο καρκίνος σε λίγο καιρό θα είναι μία χρόνια νόσος»
Ελλάδα

«Ο καρκίνος σε λίγο καιρό θα είναι μία χρόνια νόσος»

13.05.2025
Ύπνος: Η απροσδόκητη τεχνική για να κοιμηθείτε πιο εύκολα, σύμφωνα με ειδικό – «Θεωρείται ότι προσφέρει ανακούφιση από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών»
Μυστικά ή και όχι

Ύπνος: Η απροσδόκητη τεχνική για να κοιμηθείτε πιο εύκολα, σύμφωνα με ειδικό – «Θεωρείται ότι προσφέρει ανακούφιση από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών»

05.05.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ζέρβας: Να μην ανοίξει τίποτα – Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης είναι στο κόκκινο

29.11.2020

Πανελλήνιες 2024: Οι 108 παθήσεις για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις

14.05.2024

Αλβανός πρόεδρος κατά αστυνομικών: «Θα σας γ@μ@σ@»

16.03.2021

ΤΑΣΗ_

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

19.04.2025
Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

29.04.2025
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

29.04.2025
Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

05.05.2025
Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

22.04.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved