Empisteutiko.gr
13.04.26 || 18:10
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Σύνοδος Κορυφής: Εκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ, Αναστασιάδη, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν

01.10.2020
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Share TweetShareEmail

Εκτακτη συνάντηση για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής έχουν αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Α. Μέρκελ, τον Εμ. Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση είναι εξαμερής καθώς μετέχουν και ο πρόεδρος του Εθυρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Κατά πληροφορίες η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη συμβιβαστική πρόταση η οποία συζητείται στην έκτακτη αυτή συνάντηση.

Οι διαβουλεύσεις έρχονται καθώς στις Βρυξέλλες, εξελίσσεται ένα θρίλερ, μετά το «μπλόκο» της Αθήνας στο προσχέδιο, συμπερασμάτων της ΕΕ που δεν ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχονται νέα μέτρα για το στεγαστικό – Έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την ευλογιά

Κυριάκος Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μια νέα αφετηρία για δυναμική αντιπαράθεση με το «βαθύ κράτος»

05.04.2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτική θύελλα πριν από τις δικογραφίες – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτική θύελλα πριν από τις δικογραφίες – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου

03.04.2026

Προϊδεάζοντας για νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών, η κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει κυκλοφορήσει ένα πρώτο draft των συμπερασμάτων, το οποίο δεν είναι αποδεκτό από εμάς και θέλει ακόμα πολλή δουλειά. Δεν θέλουμε να το δραματοποιήσουμε, θέλουμε όμως να δείξουμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα κείμενο όπως είναι και θα δουλέψουμε ώστε να αλλάξει για να αντικατοπτρίζει πληρέστερα και τις θέσεις της Ελλάδος».

Το προσχέδιο συμπερασμάτων έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς περιέχει αναφορές που δεν ικανοποίησαν την κυπριακή πλευρά.
«Δάκτυλος» Μέρκελ το draft χωρίς αναφορά στην Τουρκία

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας, η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να μην θέλει να υπάρχει αναφορά για κυρώσεις, επικαλούμενη τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα για μηχανισμό αποτροπής των εντάσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ

Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διεκόπη η Σύνοδος Κορυφής για 45 λεπτά

Λόγω της ελληνικής αντίδρασης, η συνεδρίαση διεκόπη στις 20:10 (ώρα Ελλάδος) για 45′, όπως ανακοίνωσε ο ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, πιθανότατα για να μεσολαβήσουν διαβουλεύσεις και ίσως να ξαναγραφεί το προσχέδιο.
Το προσχέδιο της Συνόδου που μπλόκαρε η Αθήνα

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την προώθηση αυτών των στόχων», αναφέρει το προσχέδιο που «είδε» το ΚΥΠΕ.

«Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και να αρχίσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και κατανομή εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συζητήσεων), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ».

Εφόσον διατηρηθούν εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε:

υποστήριξη και ενθάρρυνση της εμβάθυνσης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ·
να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής και του Υπάτου Εκπροσώπου να αναπτύξει πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας προς τούτο”.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής καλεί για μια Πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της. Λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία απαιτείται πολυμερής λύση, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας»

Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Πάπας Λέων 14ος: Οι άγνωστες πτυχές – Η διπλή υπηκοότητα, τα μαθηματικά και η αγάπη για το τένις
Κόσμος

Επίθεση Τραμπ στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄: «Δεν είμαι μέγας θαυμαστής του, είναι υπερβολικά φιλελεύθερος»

13.04.2026
Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ που πήρε το «τιμόνι» από τον Βίκτορ Όρμπαν μετά από 16 χρόνια
Κόσμος

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ που πήρε το «τιμόνι» από τον Βίκτορ Όρμπαν μετά από 16 χρόνια

13.04.2026
Next Post

Σαν Σήμερα Παρασκευή 02/10

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Νέο οπαδικό επεισόδιο στη Χαριλάου: Μπήκε σε Ζαχαροπλαστείο για να σώθει (Eικόνα)

22.03.2021
Πως θα κάνετε τον φωτισμό του σπιτιού σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Πως θα κάνετε τον φωτισμό του σπιτιού σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον

29.05.2024

Τζον Ιωαννίδης: Γιατί λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης και των μετακινήσεων από νομό σε νομό

20.04.2021

ΤΑΣΗ_

Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Απτόητο το κύκλωμα της παράνομης συνταγογράφησης: Έγραψαν ξανά 200 κουτιά Xanax στο ΑΜΚΑ του ίδιου ασθενή

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός bodybuilder και TikToker για αναβολικά – Έφοδος της ΕΛΑΣ στο γυμναστήριό του

20.03.2026
Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ: Μοντέλο, TikToker και πρώην παίκτης reality μεταξύ των κατηγορούμενων

Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ: Μοντέλο, TikToker και πρώην παίκτης reality μεταξύ των κατηγορούμενων

24.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved